Konya türküleri

Konya türküleri

bazen belirli bir olay üzerine yazılır, bazen aşkı sevdayı konu alır, bazen de ağıtlarla yakarışlarla bize seslenir. Çoğu türkünün sahibi bilinmez. Zaman içinde dilden dile aktarılıp bir kaynak kişinin kendisini repertuara kazandırmasını beklerler. Türküler bu toprakların malıdır, bu toprakların ürünüdür. Bizim sesimizdir, çığlığımızdır. Hasrettir, gurbettir, ayrılık acısıdır, kavuşma sevincidir. Türkülerimizin Konya ilinde de bir çok kaynağı mevcuttur. Konya’da söylenen türküler, genelde Bozlak, Çukurova ve Oyun havaları şeklinde icra edilmektedir.

Konya Türkülerinde mahalli motif büyük anlamda göze çarpmaktadır ve çok zengindir. Konya Büyükşehir Belediyesi, TRT işbirliğiyle 2014 yılında Konyalı ses ve saz sanatçılarının seslendirdiği Konya Türkülerinden oluşan otuzaltı türkülük bir albüm çıkarmıştır. Bu albümde Konya ilçelerine ait türküleri, Rıza Konyalı, Ramazan Koyuncu, Nuri Cennet Nuri, Zekeriya Civelek gibi sanatçıların yanında TRT’den Ali Demirhan, Kemal Koldaş, Bircan Pullukçuoğlu, Selma Geçer, Mustafa Keser, Bekir Ünlüataer, Nazlı Öksüz, Emine Ata, Emine Koç, İsmail Kalkancı, Nilgün Kızılcı, Ali Çakar, Erol Köker, Tülay Ağagil ve Osman Kalay seslendiriyor. Bu projeden önce Konya Büyükşehir Belediyesi "Şehir ve Bilge (Hazreti Mevlana) Belgeseli" ve "Anadolu'da Selçuklu Belgeseli" ni yine TRT ile beraber gerçekleştirmiştir.

repertuarında Ahmet Sefa Odabaşı büyük kaynak teşkil etmektedir. Ahmet Sefa Odabaşı’nın türküleri cönklerden (yazmalardan) kaynaklıdır. Her türkünün sözünü ve hikayesini bilmektedir. Kendisiyle Konya Türküleri üzerine uzun söyleşiler yapılmıştır. Ahmet Sefa Odabaşı 1929 senesinde Konya ilinde doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitim görmüştür. İstanbul ve yerel gazetelerde araştırma yazıları yayınlamıştır. "Dünden Bugüne Konya Türküleri" isimli bir kitabı vardır. turkudostlari.net sitesinden aktarılan bazı Konya Türküleri şunlardır:

Acemoğlu, , Çek Deveci Develeri Yokuşa, Elmaların Yongası, Fırın Üstünde Fırın, Genç Osman, İnginli Yüksekli Kayalarımız, Konya Divan Ayağı, Konya Yemek Destanı, Menberi, Sandıklı, Süpürgesi Yoncadan, Tosun At Yorulur Gönül Yorulmaz, Varakanın Alt Yanında Bahçalar, Necipoğlan. Bu kadar zengin bir arşive kaynak kişilik yapan değerli insanlar da vardır elbet. Bunlardan da bazıları yine turkudostlari.net sitesinde şöyle aktarılmaktadır: Ozan Harun Yiğit, Silleli İbrahim Berberoğlu, Konyalı Aşık Şemi, Ahmet Çopur, Ahmet Özdemir, Seyit Küçükbezirci.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri