Konya, Türkiye'nin et ve süt merkezi oluyor

Konya Şeker A.Ş. tarafından süt üretiminde kullanılmak üzere Amerika'dan ithal edilen bin adet Holstein cinsi süt ineği, Mersin Limanı'ndan kamyonlarla Konya'ya getirildi
Konya Şeker A.Ş. tarafından süt üretiminde kullanılmak üzere Amerika'dan ithal edilen bin adet Holstein cinsi süt ineği, Mersin Limanı'ndan kamyonlarla Konya'ya getirildi.
Amerika'dan gemiyle 1 aylık yolculuğun ardından dün Mersin Limanı'na gelen inekler, limanda kamyonlara yüklenerek Çumra'da bulunan Şeker Süt Damızlık Çiftliği'ne getirildi. İneklerin çiftliğe getirilişinde düzenlenen törene katılan Konya Şeker A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk ve yönetim kurulu üyeleri dua ederek kurban kestirdi. Daha sonra hazırlanan bölmelere yanaşan kamyonlardaki inekler bölümlere alındı. Tesisi gezerek inekleri inceleyen Konya Şeker A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Türkiye'nin etle ilgili sıkıntısını gidermek ve et hayvancılığında alt yapıyı oluşturmak adına 2010 yılında Avustralya'dan Angus cinsi inekleri Konya'ya getirdiklerini söyledi. Bugün gelenlerin ise Amerika kıtasından geldiğini ifade eden Konuk, "Bugün sütün, süt sığırcılığının anası kabul edilen Holstein ırkı bu hayvanlar Amerika'dan geldi. Konya'ya bin 300 adet geldi. Bin adeti burada, 300 adeti ise Ilgın'a gönderildi. Konya Şeker olarak süt sığırcılığının yanı sıra Taşağıl'da et sığırcılığıyla ilgili gelişmeyi Angus cinsi hayvanlarla sağladık. Hedefimiz ise 5 yıl içinde havyan sayısını 50 bine çıkarmak. Özellikle hayvancılıkla ilgisi olmadan sadece ticari kaygılarla sektöre girenlerin devamlılıklarının olmadıklarını gördük. Biz Konya Şeker olarak modanın takipçisi değiliz. Biz ekmeğini topraktan ve ahırdan kazanan insanların ekmeğinin sürekliliği adına bu işleri yapıyoruz. Dolayısıyla ticari şartları ne olursa olsun biz sürdürülebilirliği esas alıyoruz" dedi.

DÜNYANIN 3. EN BÜYÜK ET VE SÜT ÜRETİM TESİSİ
Et ve süt üretiminde Konya'ya dev bir entegre tesisi kazandıracaklarını da dile getiren Konuk, "Bu tesis büyüklüğü ve teknolojisiyle Avrupa'da 1., dünyada ise 3. en büyük et ve süt üretim tesisi olacak. Bu tesisi 2011 yılı içinde Konyamıza ve Türkiyemize kazandıracağız. Türk insanının, genç nüfusun ihtiyacı olan proteinin temininde artık fiyatlar ve etiketlerin etkisi olmayacak. Bundan sonrasında hem tüketicinin ulaşabileceği uygun fiyatlar olacak, hem de üreticinin kazanacağı aralık tesis edilecek.
Bugün burada bu anlamda doğru bir adımın daha atıldığını rahatlıkla söyleyebilirim. Ülkemize, memleketimize hayırlı olsun'' şeklinde konuştu.
Daha sonra basın mensuplarıyla birlikte hayvanları inceleyen Konuk, tesis hakkında yetkililerden bilgi aldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri