Konya Ovası'nda hasat dönemine biteli 15 gün oldu. Ancak depoya, borsaya ve ofislere ürün taşınmaya devam ediliyor. Çiftçiler; alın teri dökerek ve büyük emek vererek ektiği ürünleri satışa sunuyor. Özellikle taşrada aşırı yüklü traktör ve biçerdöverler bu dönemde daha görünür oldu. Yüklü ve 4 römorklu traktörler kazaya davetiye çıkarırken, trafiği de büyük ölçüde olumsuz etkiliyor. Römorkuna aşırı derecede ürün yüklenen traktörler, yolların kapanmasına sebebiyet veriyor.
KAZALARA DAVETİYE ÇIKARIYORLAR!
Trafik Kültürü Öğretmeni Mehmet Uçar, hasat döneminde 6 römork takarak trafiğe çıkan sürücülerin varlığına dikkat çekti. Her traktörde tepe lambalarının olması gerektiğini ifade eden Uçar, aşırı yüklenmeye karşı traktör sürücülerine uyarılarda da bulundu. Uçar, “Aşırı tonaj atıyorlar. Ağırlığa dayanamayan traktörün lastikleri patlıyor. Traktör sürücüsü, hiçbir önlem almadan lastiğini tamir ediyor. Etrafına uyarıcı hiçbir şey koymuyor. Bu da kazaları kaçınılmaz kılıyor. Geçen yıllarda birçok ilçede bu tarz kazalara şahit olduk” dedi.
IŞIKLANDIRMA YOK! TRAKTÖRÜ GÖRMÜYORLAR
Uçar, traktör kazalarının en büyük sebebinin birden fazla römork takmak olduğunu dile getirdi. Araziden çıkan traktörlerin meyilli yerlerden geçerken maddi olarak kayba uğradığını ve ürünlerinin bir kısmının döküldüğünü kaydeden Trafik Kültürü Öğretmeni Mehmet Uçar, “Bunlar yetmezmiş gibi traktör sürücüleri bir de römorklarına haddinden fazla ürün yüklüyorlar. Trafiği kilitliyorlar. Arka römorklarında ışıklandırmanın olmaması bir diğer kaza sebebi. Arkadan gelen sürücüler, ışıklandırma olmadığı için traktörlere çarpıyorlar. Ölümlü ve ağır yaralanmalı kazalar oluyor.
Traktörlerde flâşörlü, yanıp sönen sarı ışıklı dönerli uyarı lambası, iki adet arka işaret levhası (reflektör) olması, standart donanımı olan römorklarında kuyruk ışıklarının çalışır vaziyette olması, en fazla bir adet römork takmaları gerekir. Ayrıca yük üzerinde yolcu taşınmaması lazım. Römorklara yola dökülecek ve diğer insanların can ve mal güvenliğini tehlikeye sokacak şekilde yükleme yapılmaması, şehirlerarası karayollarını geçiş amaçlı kullanmaları, bu yolları işgal etmemeleri, geçiş hakkına riayet ederek, dar yollarda ve kontrolsüz kavşaklarda diğer motorlu araçlara geçiş hakkını vermeleri, trafik kurallarına azami derece riayet etmeleri gerekmekte” şeklinde konuştu.
SÜRÜCÜLER ÇİFTÇİLERE SESLENDİ
Sorumsuz yükleme yapan ve trafik kurallarını ihlal eden çiftçiler, bazı anlarda ise trafiğin aksamasına neden oluyor. Trafiğin aksaklığından bunalan sürücüler, traktörleri sollarken ölümlü veya yaralanmalı kazalar ile karşı karşıya kalıyor. Yol kenarlarına gelişigüzel park edilen traktörler, can sıkıcı bir hal alıyor. Sürücüler, çiftçilerin 4 römork ile trafiğe çıkmamasını ve aşırı yük yüklenmemesini istiyor. Ayrıca yetkililerin trafikte sıkı denetim önlemi almalarını talep ediyor.