Konya Tohum Fuarı açılıyor

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı M. Uğur Kaleli, iklim koşullarının uygun olması nedeniyle çok sayıda yabancı firmanın tohum üretimi yapıp dünyaya sattığı Konyanın bu alanda Silikon Vadisi olabi
Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı M. Uğur Kaleli, iklim koşullarının uygun olması nedeniyle çok sayıda yabancı firmanın tohum üretimi yapıp dünyaya sattığı Konya’nın bu alanda ‘Silikon Vadisi’ olabileceğini söyledi.
Konya’da ilk kez düzenlenecek ‘Konya Tohum 2011’ fuarının tanıtımı için Rixos Hotel’de düzenlenen basın toplantısında konuşan KTB Başkanı M. Uğur Kaleli, tarımsal girdilerin hepsine bir alternatif üretilebilirken tohumun alternatifinin olmadığını belirtti. Kaleli, “Tüm şartları en uygun seviyede tutsak ancak sadece elimizdeki tohumluğun genetik değeri kadar ürün alabiliriz. Dünyada artan tarımsal üretimde yüksek kaliteli tohumların çok önemli bir rolü vardır. İyi bir tohumun verim artışına katkısı yüzde 50 civarında olmasına rağmen tohumu değiştirmenin ilave maliyet artırışı yüzde 2 kadar olmaktadır. Bu da bizlere tohumun ne kadar önemli bir girdi olduğunu göstermektedir. Tohumu tarımsal bir girdinin ötesinde endüstriyel bir ürün olarak da ele alabiliriz” dedi.
KTB Başkanı Kaleli, tohum yetiştirmeye iklim koşulları nedeniyle müsait olan Konya’da çok sayıda yabancı firmanın tohum üretimi yapıp dünyaya sattığını dile getirerek, “Yüksek gece-gündüz sıcaklık farkıyla Konya Ovası, dünyanın bir kaç önemli tohumculuk merkezinden biridir. Çok sayıda yabancı firma burada tohum üretimi yapıp dünyaya satıyor. Yabancı firmalar burada ağırlıklı olarak ayçiçeği, buğday, patates, ıspanak tohumu ve kabak çekirdeği gibi bitkilerin tohumlarını yetiştiriyor. Uygun iklim ve toprak koşullarının yanı sıra üniversitelerimiz, araştırma kuruluşlarımız ve Teknokentimizin varlığı ile tohumculukta Konya bir silikon vadisi olacaktır. Türkiye tohum pazarında üretim amaçlı kullanılan ve ihracata konu olan hibrit ayçiçeği tohumluklarının hemen hepsi, hibrit mısır tohumluklarının önemli bir kısmı, standart tarla bitkileri ve serin iklim tahılları, şeker pancarı, yem bitkileri tohumluklarının birçoğu Konya’da üretilmektedir. Tarımsal üretimde çok önemli bir yere sahip olan Konya, tohum üretiminde de söz sahibidir” diye konuştu.
Yıllık 40 milyar dolar olan dünya tohum pazarında son yıllardaki önemli gelişmelere rağmen yeterli bir pay alınamadığını ifade eden Kaleli, tohumculukta Türkiye’nin İsrail’e bağımlı olduğu söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
8-9-10 Eylül tarihleri arasında Konya Uluslar arası Fuar Merkezi’nde ilk kez yapılacak ‘Konya Tohum 2011’ fuarına 100’e yakın firma katılacak. Sertifikalı tohumların tanıtılacağı fuarın gelecek yıllarda marka değerine kavuşacağı tahmin edilirken, Konya’nın tohum alanında adından söz ettirmesi hedefleniyor

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri