Konya tarımında 80 yıl sonra bir ilk! Hasret sona erdi

Konya’da 80 yıllık aranın ardından ilk defa ekimi gerçekleştirilen kenevir de kenevir de hasat zamanı geldi. Konya’nın Çumra ilçesinde deneme ekimi gerçekleştirilen kenevir törenle hasat edildi

Konya’nın Çumra ilçesinde vizyoner bir grup çiftçinin kurduğu Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nin yoğun gayretleri sonucunda devlet iznine tabi olarak üretimi gerçekleştirilen kenevirin ekimi için izin alınmıştı. Alınan iznin ardından yaklaşık dokuz ay önce Çumra’nın verimli topraklarıyla buluşturan kenevir tohumları zaman içerisinde büyük bir gelişim gösterdi ve ortalamanın üzerinde büyüdü.

20 BİN DEKAR ARAZİYE İLK EKİM YAPILDI

Kenevir hasat töreninde konuşan Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Mahmut Şenyüz, “Bugün bizim için çok önemli ve bir o kadar heyecan dolu bir gün. Emeklerimizin ve gayretimizin karşılığını çok şükür ki bereketli bir şekilde alıyoruz. Çumra topraklarını çok seven kenevir beklentilerimizin de üzerinde boy verdi. 20 bin dekar arazi üzerinde deneme ekibini gerçekleştirdiğimiz kenevir için bugün hasat zamanı geldi çattı. Çiftçimize katma değerli bir ürün olarak daha çok gelir elde edecek olan kenevir aynı zamanda başta tekstil, ilaç ve savunma sanayi olmak üzere pek çok sanayi mamulünün hammaddesidir. Hem tanesi hem de sapı ayrı ayrı değer görmektedir. 20 bin dekar arazide ekimini gerçekleştirdiğimiz kenevirin tohumlarını bu yıl satmayacağız. Bu tohumlar bir sonraki ekim dönemi için bize yerli ve milli bir kaynak olacak. Nasip olursa önümüzdeki yıl 50 bin dekarlık bir araziye kendi ürettiğimiz kenevirin tohumları ile yeniden ekim yapacağız” dedi.

KENEVİR EKİMİ ÇUMRA’DA YAYGINLAŞACAK

Hedeflerinin Çumra’da kenevir ekimini her yıl daha geniş bir alana yayarak gerçekleştireceklerini kaydeden Şenyüz, şunları söyledi: “Hedefimiz Çumra’da kenevir ekimini her yıl daha geniş bir alana yayarak daha çok üretim gerçekleştirmek. Yine uzun vadedeki hedefimiz ise Çumra’da keneviri işleyebileceğimiz fabrikaların kurulmasına öncülük etmektir.” Başkan Şenyüz ayrıca bu süreçte kendilerini yalnız bırakmayan her alanda yol gösteren Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem’e, Mevlânâ Kalkınma Ajansı’na, Tarım İl Müdürlüğüne ve kenevir ekim izni veren Tarım Bakanlığı’na teşekkür etti. Çumra’da ilk defa ekimi gerçekleştirilen kenevir ise büyük bir heyecanla hasat edildi. Hasat edilen kenevir balyalar halinde kurumaya bırakılacak. Kuruduktan sonra tohumu ayrılarak sap balyaları sanayi hammaddesi olarak kullanılacak.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri