Konya’da sabahın ilk ışıklarında satışa sunulan mis gibi kokusu ve çıtır çıtı lezzetiyle bir neslin çocukluk anılarında yerini koruyan kara fırın simidi, bir elin beş parmağını geçmeyen noktada üretilmeye devam ediyor.
Konyalılar bulduğu yerde kara fırın simidi ve sokak simidi diye anılan bu simidi almayı sürdürüyor. Tarihi Osmanlı dönemine uzanan simit, günümüzde de vazgeçilmez lezzetlerden birisi olarak tercih ediliyor. Konya'da sabahın ilk saatlerinde ustaların hazırladığı simitler taş fırında pişirilip satışa sunuluyor.
Konya'da 50 yıldan bu yana Konya kara fırın simidi üreten simit ustası Şadi Narin, usta sayısının azaldığını söyledi. Narin, “Benim ilk dönemlerimde Konya'da 30 usta vardı. Şimdi sayı 2-3'e düştü” dedi. Gerçek simidin peynirli, patatesli, zeytinli olmayacağını dile getiren Narin, “Konya'nın gerçek anam babam simidi kara fırın simididir” şeklinde konuştu.
Narin, daha sonra şunları ifade etti: “Çocukluğumdan beri bu işi yaparım. 37 yıldır da merkez İmam Hatip Lisesi karşısında hizmet veririm. Gece 3'te hamur yapılır. Hamur, 1 saat dinlendirilir. Sonra simit yapımına başlanır. Hamur, pekmez kazanında haşlanır. Susamdan sonra, odun ateşi yanan fırına verilir. Bu simidin özelliği de anam babam simidi olmasınlar. Öncesi de vardır ama ben kendimi bildim bileli Konya'da bu simit satılır. Konya simidi denince akla gelen bu simit.”
EMRE ÖZGÜL