Konya Selçuk Üniversitesi'nde Doğu Türkistan polemiği

Selçuk Üniversitesi'nde 15 Aralık'ta yapılması planlanan Doğu Türkistan Konferansı iptal edildi. Konferansın iptal edilmesi tepkilere neden olurken,  üniversite yönetimi konferansın önümüzdeki günlerde düzenleneceğini açıkladı

Selçuk Üniversitesi'nde 15 Aralık Perşembe günü düzenlenmesi gereken “Doğu Türkistan Konferans ve Fotoğraf Sergisi” etkinliği üniversite yönetimi tarafından iptal edildi. Doğu Türkistan'da Uygur Türklerinin yaşadığı zulmü duyurmak için yapılması planlanan konferans belirtilen tarihte yapılmadı. Konu ile ilgili sosyal medyada birçok şey yazılıp, çizildi. Eleştirilere cevap veren Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah Eken ise olayı farklı noktalara çekmenin kimseye bir şey kazandırmayacağını söyleyerek, “Bizim bu konulardaki hassasiyetimiz herkes bilir. Program, ilerleyen süreçte yapılacak. Süreç ile ilgili aksaklıklar vardı. Programı yapacak öğrenci topluluğundaki arkadaşlarımıza da konuyu anlattık” dedi. 

ÖNCÜ GENÇLİK'TEN TEPKİ ÇEKEN PAYLAŞIM!

Öncü Gençlik Konya İl Başkanı Mustafa Koz ise etkinliği organize eden öğrenci topluluklarına ithamlarda bulundu. Koz, sosyal medya hesabında “Uygur kardeşlerimiz üzerinden kışkırtma yapmayı hedefleyen etkinliği rektörlüğümüzün iptal etmesi çok doğru bir karardır.  Uygur Türklerinin ABD destekli teröristlerle işi yoktur.  Selçuk Üniversitesi vatanseverlerin kalesidir, FETÖ ve PKK yalanlarına geçit yok" paylaşımında bulundu.

PROGRAMIN İPTALİNİN GEREKÇESİ GÜVENLİK HASSASİYETİ

Konu ile ilgili Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah Eken, sorularımızı yanıtladı. Konferansı düzenleyecek olan öğrenci topluluğunun iletişim kazasından ötürü resmi bir izin başvurusu yapmadığını söyleyen Prof. Dr. Emrullah Eken, konuyu farklı noktalara çekmenin kimseye bir şey kazandırmayacağını aktardı. “Öğrenci topluluklarından ben sorumluyum” diyen Eken, “Öğrenci topluluğumuzun izin almadan, resmi prosedürü yerine getirmeden böyle bir etkinlik yapacağını öğrendik. Bu sebeple, program vaktinde yapılmadı” şeklinde konuştu. Öğrencileri için her türlü güvenliği almaları, hazırlık yapmaları gerektiğini vurgulayan Eken, daha sonra şunları ifade etti: “Seçime gidilen bir dönemdeyiz. Her bir öğrencimiz bizim için çok kıymetli. Süreç kritik olduğu için önceliklerimiz farklı. Çocuklarımızın güvenliği bizler için önemli. Bu program bizden habersiz yapıldı diyelim. Allah korusun bir terslik oldu. Bunun izahı olur mu? Zaten öğrenci topluluğumuz ile görüştük. 'Resmi işlemleri halledin, konferansı düzenleyin' dedik" şeklinde konuştu.

PROGRAM İLERLEYEN GÜNLERDE YAPILACAK

Eken, daha sonra şunları söyledi: "İlerleyen günlerde program zaten yapılacak. Öğrenci koordinatörlüğü, bunlar için var. Biz, üniversite yönetimi olarak, öğrencilerimizi etkinlik yapmaya yönlendiriyoruz. Biz, neden durduk yere program, etkinlik iptal edelim? Gerekçesini dile getirdim. Bunun dışındaki hiçbir söylem, kesinlikle doğru değil. Herkesin içi rahat olsun. Gerek şahsımın gerekse üniversite yönetimindeki diğer arkadaşlarımızın ve rektör hocamızın hassasiyeti herkes bilir. Türkiye, her yerde. Mazlumların hamisi Türkiye. Bizim de Doğu Türkistan hassasiyetimiz çok yüksek. Onların acısı bizim acımızdır. Herkesin içi rahat olsun. Olayı farklı boyutlara çekmek isteyenlere şunu sormak lazım, siz Doğu Türkistan için ne yaptınız?” 

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri