Konya Şeker vergi rekortmeni

2010 yılı kurumlar vergisi rekortmenleri açıklandı. Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, Konya Şekerin Konyada kurumlar vergisi rekortmeni olduğunu, Türkiye genelinde ise 86. sırada yer aldığını

2010 yılı kurumlar vergisi rekortmenleri açıklandı. Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, Konya Şeker’in Konya’da kurumlar vergisi rekortmeni olduğunu, Türkiye genelinde ise 86. sırada yer aldığını söyledi.

 

Konya Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından 2010 yılı kurumlar vergisi rekortmenleri açıklandı. Kurumlar vergisi alanında Konya Şeker 24 milyon 326 bin 516,89 TL tahakkuk edilen vergi ile birinci sırada yer aldı. Konya Şekeri ise Eti Alüminyum, Konya Çimento, MEDAŞ, Komyapı, Atiker, Safa Tarım, Akşeker, Bera Turizm ve Seha İnşaat izledi.

Kurumlar vergisi rekortmenlerini düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaşan Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, 2010 yılı gelirlerine ilişkin beyan döneminin nisan 2011 sonu itibariyle bittiğini belirtti. Sıtkı Aksöz, 2011 yılının Nisan ayında 13 bin 72 mükellef tarafından kurumlar vergisi beyannamesinin verildiğini ve 1 milyar 106 milyon 205 bin 581 TL matrah beyan edilerek bu tutar üzerinden  220 milyon 789 bin 516 TL kurumlar vergisinin tahakkuk ettirildiğini kaydetti.

Konya ilinde beyan edilen matrah toplamında bir önceki döneme göre yüzde 37,09 tahakkuk eden kurumlar vergisi toplamında da yüzde 36,79 oranında artış olduğunu aktaran Aksöz, “  Konya’da beyan edilen gelirdeki artış oranının Türkiye geneli gelir artış oranının 3 katından daha fazla olduğu gözlemlenmektedir. Yapılan analizlerden, ilk 100 içerisinde yer alan mükelleflerin beyan edilen toplam matrah içerisindeki payının, 2009 yılında yüzde 49,82 iken, 2010 yılında yüzde 1,04’ lük bir artışla yüzde 50,86’ ya ulaştığı, verginin tabana yayılmadığı ve ilk l00 mükellefin matrah toplamının, il geneli matrah toplamının yarısını teşkil ettiği görülmektedir. Türkiye genelinde de tablo bu şekildedir” dedi.

Konya Şeker’in 2010 yılı kurumlar vergisi rekortmeni olduğunu aktaran Aksöz, önceki yıllarda zarar ettiğini açıkladığı MEDAŞ’ın ise kurumlar vergisinde 5 milyon 404 bin759,04 TL ile 4. sırada yer aldığını dile getirdi. Aksöz, ayrıca Türkiye genelinde Konya Şeker’in ilk yüz arasında 86. sırada yer aldığına de dikkat çekti.

Aksöz, ilk 100 içerisinde yer alan mükelleflerin faaliyet türü hakkında da şu şekilde bilgi verdi: “Yüzde 11’i gıda ürünleri satışı, yüzde 8'i inşaat, yüzde 3’ü sağlık hizmetleri, yüzde 5’i un imalatı, yüzde 10’u oto yedek parça alım-satımı, yüzde 6’sı makine imali ve yüzde 57'si ise diğer faaliyet grupları içinde yer alıyor. Mükelleflerimizin beyannamelerini verme konusundaki hassasiyetlerini tahakkuk eden vergilerini ödeme konusunda da göstermeleri, gecikme zammına ve elektronik haciz gibi cebri takibat işlemlerine maruz kalmamaları açısından oldukça önemlidir” dedi.

TORBA YASAYA YOĞUN İLGİ

Süresi uzatılan borçların yapılandırılması ilgili kanundan ise bugüne kadar 113 bin 237 kişinin yararlandığını aktaran Aksöz, yapılandırmanın önemli bir fırsat olduğunu bir kez daha dile getirdi. 105 bin 334’ü yazılı, 7 bin 903’ü ise internet üzerinden olmak üzere toplamda 113 bin 237 kişinin yapılandırmadan yararlanmak için başvuruda bulunduğunu iade eden Aksöz, şunları kaydetti: “Bu mükelleflere ilişkin de 463 milyon 585 bin 560 TL kamu alacağı yapılandırılmıştır. Buna göre 200 bin civarında olan borçlu mükelleflerimizin yüzde 50’sinden fazlasının başvuru yaptığı görülmektedir. Ayrıca, kesinleşmiş borçları bulunan vatandaşların, ilgili kanun hükümlerinden yararlanmak için vergi dairelerine gelmeden Gelir İdaresi Başkanlığı Web adresinden (www.gib.gov.tr) yapılandırma e-başvuru linkini tıklayarak online başvuruda bulunma ve kredi kartı ile ödeme imkanı bulunmaktadır. Borçlu vatandaşlarımızın, son günü beklemeden başvuru yapmaları ve bu fırsatı kaçırmamaları menfaatlerine olacaktır.”

Kurumlar Vergisi mükelleflerinden ilk ona giren mükellefler ise şöyle: Konya Şeker, Eti Alüminyum, Konya Çimento Sanayi, Meram Elektrik Dağıtım, Komyapı Hazır Beton, Atiker, Safa Tarım, Akşeker Gıda, Bera Turizm İnşaat Seyahat, Seha İnşaat.

HASAN AYHAN

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri