Konya sanayisine gidenler pişman oluyor! Tamir ücretleri çok pahalı

Otomobil sektöründe yaşanan yavaşlama ve bakım tamir maliyetlerinin artışı, sürücüleri zor durumda bırakıyor. Konya sanayisinde araç bakımı ve tamiratı yaptıranlar çok yüksek tutarlı faturalarla karşı karşıya kalıyor.

Otomobil sektöründe yaşanan yavaşlama ve bakım tamir maliyetlerinin artışı, sürücüleri zor durumda bırakıyor. Konya’da oto sanayi çalışanları artan fiyatlar nedeniyle bakım ve onarım ücretlerine artış yapmak zorunda kalıyor. Son yıllarda otomobil sektöründe dikkat çeken bir yavaşlama gözlemleniyor. Ekonomik koşulların zorlaşması ve otomobil onarım ve tamir fiyatlarının artması, sürücülerin araçlarına gerekli bakımı yapamamasına neden oluyor. Bu durum, araç sahipleri arasında büyük tepki yaratıyor.

ARAÇ SAHİPLERİ DE OTO TAMİRCİLERİ DE ŞİKAYETÇİ

Otomobil bakım ve onarım maliyetlerinin yükselmesinin başlıca sebepleri arasında yedek parça fiyatlarının artışı ve genel hayat pahalılığı yer alıyor. Oto tamir ustaları, yedek parça ve diğer ürünlerin pahalı olduğunu belirtiyor. Oluşan zam furyası karşısında ustalar çareyi fiyat artışında buluyor. Artan girdi maliyetleri, oto tamircilerini zor duruma düşürüyor
Yedek parça fiyatlarının yükselmesi, birçok sürücünün araçlarına gerekli bakımı yapamamasına neden oluyor. Araç sahipleri oto tamir ücretlerinin yüksek olduğunu belirtiyor..

HAYAT PAHALILIĞI HERKESE YANSITILIYOR

Konya Eski Sanayi’de dükkânı bulunan kaporta ustası Ramazan Selvi, otomobil tamir ve kaporta fiyatlarının Türkiye şartlarında uygun olduğunu belirterek, “Otomobil bakımının pahalı olduğunu biliyoruz. Bizler fiyat verirken üzülerek söylüyoruz. Ama piyasaya ayak uydurmak zorunda kalıyoruz. Türkiye şartlarında fiyatlar gayet uygun. Asgari ücretin 17 bin, emekli maaşının 10 bin lira olduğu Türkiye’de bunun üzerine ev kiralarının ve vergilerin artması bizi de zorluyor. Biz de isteriz ucuz iş yapalım. Ama maalesef bu mümkün olmuyor. Bizim otomobil kaportası işinde kimse sabit fiyat vermiyor. Standart bir fiyatı bulunmuyor. Ama genelde 30 veya 40 bin lira arasında yapılıyor. Bu fiyatların böyle olmasının nedeni Türkiye’de bulunan ekonomik problemlerden kaynaklanıyor. Böyle bir sonuç olunca fiyat artışı kaçınılmaz oluyor. Bizim alanımızda denetleme mekanizması bulunmuyor. Denetleme mekanizması üzerine çalışmalar yapıldığında ise fiyat artışı sabitlenir. İsteyen istediği şekilde fiyat verebiliyor. Bu durum son bulmalıdır. Vatandaşlarımız bizleri de anlamalı. Bizim verdiğimiz fiyat aralığı yüksek değil. Oluşan hayat pahalılığı herkese yansıtılıyor. Sanayide şu anda ara eleman sorunu yaşanıyor. Son nesil olduğumuzu düşünüyorum. Yanımıza gelen çırakları yetiştirmeye çalışıyoruz. Ama yeterince ilerleyemiyorlar” diye konuştu.

DENETİM YAPILMASI GEREKİYOR

42 yıldır Eski Sanayi’de otomobil tamirciliği yapan Hüseyin Alpuğ da otomobil yedek parçalarının pahalı olduğunu ve bu sebeple tamirin sürücüler tarafından yapılamadığını kaydetti. Alpuğ, “Bu durumları unutmuş değiliz. Ama insanlarımız da bizleri anlaması gerekiyor. Dükkân kiraları yüzde 200 arttı. Otomobil parçalarının birim fiyatlarında artış bulunuyor. Türkiye’de bulunan enflasyonun arttığını da biliyoruz. Bu pahalılığın olması otomobil tamiri veya bakımına yansıyor. Bunun önüne elbette geçilmesi gerekiyor. Çalıştırdığımız sigortalı işçiler bulunuyor. Bu giderleri kimse görmemezlikten gelemez. Kullandığımız malzemeler çok pahalı. Elbette bu giderleri göz önüne almamız gerekiyor. Bunun için devletin denetim yapması daha iyi olacaktır. Herhangi bir denetim yapılamadığından bu sorunlar ortaya çıkıyor. Özellikle Konyalıların tepki gösterdiğinin farkındayız. Ama bu durumu değiştirme şansımız yok. Giderlerimiz azalsa elbette indirim yapılabilir. Ama bu durumda zor gibi görünüyor” dedi.

ALİ GÖZEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (23)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri