Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, 2024 yılı ekonomik verileri, gelişmeleri ve odanın faaliyetleri hakkında bir basın toplantısı düzenledi. KTO Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıda Başkan Öztürk’e yönetim kurulu üyeleri de eşlik etti. KTO Başkanı Selçuk Öztürk, üye sayılarının arttığını dile getirdi.
TÜRKİYE’NİN 2024 GÜNDEMİ ENFLASYON OLDU
Anadolu ekonomisinin güçlenmesi için çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Öztürk, 2024 yılının küresel ekonomi adına zor bir yıl olduğuna dikkat çekti. Orta Doğu’daki çatışmaların, küresel ekonomi üzerinde belirsizlik oluşturduğunu vurgulayan Başkan Öztürk, “Zorlu yeni bir yıla daha girmek üzereyiz. Türkiye ekonomisinin 2024 gündem maddesi enflasyon oldu. 2024 yılı büyüme rakamları beklentinin altında kaldı. Sanayide yüzde 2,4 daralma oldu” dedi.
ARTAN GİRDİ MALİYETİ İHRACATA OLUMSUZ YANSIYOR
Bu sene içinde vatandaşın tüketiminin arttığını, devletin nihai tüketiminin ise azaldığını aktaran KTO Başkanı Selçuk Öztürk, daha sonra şunları kaydetti: “Sektörlerden yavaşlama sinyalleri geliyor. Enflasyondaki artış hızı beklenen düzeye gerilemedi. Enflasyonla mücadelenin yürütüldüğü bir dönemde ekonomik büyüme ve harcamalardan ödün vermemiz gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Özellikle bazı verilerde bir önceki döneme kıyasla gidişatın pek parlak görünmediği ortada. Düşük seyrederken ‘enflasyonla mücadele’ kapsamında faiz yükseltildi. Ümit ediyoruz ki 2025 yılının Ocak ayıyla birlikte faizlerde küçük küçük de olsa düşüş olsun. Faiz indiriminin piyasaya yansıması için TL’ye olan güvenin kalıcı olmasına ihtiyaç duyacağız. Faiz yüzde 20’nin altına indiğinde gerçek etkiyi görebileceğiz. Ayrıca Türk Lirası uzun süredir reel olarak değerleniyor. Aslında bu cari açığı yükseltici yönde bir gelişmedir. Ancak bugün cari açık artık Türkiye için yönetilebilir durumda. Fakat artan girdi maliyeti ihracatımıza olumsuz yansıyor. Öncelik enflasyonun düşmesi.”
KONYA ARTIK TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ SANAYİ ŞEHİRLERİNDEN BİRİ
Konya ekonomisi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Başkan Öztürk, Konya’nın Türkiye ortalamasının üstünde veriler ile ülke ekonomisine katkı sağlayan bir şehir olduğunu söyledi. Konya’nın işsizlik oranının yüzde 6.1, istihdam oranının ise yüzde 51 olduğunu konuşmasına ekleyen KTO Başkanı Selçuk Öztürk, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Konya olarak Türkiye’nin en çok ihracat yapan 10’uncu iliyiz. Konya, ihracatını en fazla Rusya’ya yapıyor. Irak, Almanya, ABD ve İtalya şeklinde devam ediyor. Konya’nın en fazla ihracat yaptığı sektör ise otomotiv endüstrisi. Konya, artık Türkiye’nin en önemli sanayi şehirlerinden biri.”