Konya sanayicisi dertli: Maaş veriyoruz ama eleman yok!

Konya sanayisindeki yabancı işçilerin resmi kayıt altına alınması gerektiğine dikkat çeken KONYAGİAD Başkanı Gülvezir Korkmaz, “İşverenin bugün en büyük sıkıntısı kalifiyeli eleman bulamaması. İş beğenilmiyor” dedi

Konya sanayisi her geçen gün büyüyor. Söz konusu büyüme, istihdam ve ihracat rakamlarına da yansıyor. Konya sanayisinde en büyük iki problemin ‘faiz ve kalifiyeli işçi bulamama’ olduğu belirtiliyor. Sanayide çalışan birçok Suriyeli bulunurken, bu durum zaman zaman tartışmalara da sebebiyet veriyor. 'Konya sanayicisi ucuza, sigortasız işçi çalıştırıyor' eleştirileri yapılırken, Konya Genç İş İnsanları Derneği (KONYAGİAD) Başkanı Gülvezir Korkmaz, bu eleştirilere açıklık getirdi.

PİYASALARDA SÖYLENDİĞİ GİBİ BİR DURGUNLUK YOK

KONYAGİAD Başkanı Gülvezir Korkmaz, sektörel gelişmeler, Konya sanayisi ve ekonomi ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. Piyasalarda söylendiği gibi bir durgunluğun olmadığına dikkat çeken Başkan Korkmaz, inşaat sektöründe konut satışlarının yüksek faiz politikasından dolayı yavaş olduğunu, yüksek faiz ve enflasyonun düşmesiyle inşaat sektöründeki hareketliliğin tekrar artacağına vurgu yaptı. Başkan Korkmaz, Konya sanayisinin de yoğun şekilde çalıştığını ifade etti.

İŞSİZLİK YOK İŞ BEĞENMEMEZLİK VAR!

Pandemi döneminde sanayicilerin büyük paralar kazandığını hatırlatan KONYAGİAD Başkanı Gülvezir Korkmaz, “Bugün o kadar yüksek paralar kazanılamadığı için sanayicilerimiz biraz muzdarip. Karlılıkları düştü” dedi. “İş potansiyelinde bir değişim yok. Karlılık düştüğü için 'kazanamıyoruz' diye sitem ediyorlar” diyen Korkmaz, “Hiç kimse boş durmuyor. Bugün Konya sanayisinin en büyük problemlerinden biri kalifiyeli eleman sıkıntısı. Yabancı işçilerin resmi kayıt altına alınması gerekir. Yabancı işçilerin çoğaltılması gerekir. Ben, işsizlik diye bir problemin olduğunu düşünmüyorum. İş beğenilmiyor. Ayrıca 'Konya sanayicileri çalışanına para vermiyor. Ucuz işçilik olduğu için yabancıları tercih ediyorlar' eleştirilerine de katılmıyorum. Şu anda biz sanayiciler olarak çalışacak kalifiyeli eleman bulalım yeter. Kimse maaşa bakmıyor. Sanayici 'Suriyeli, Afgan ucuz işçilik yapıyor, Türkler pahalıya çalışıyor' demiyor. İşverenin bugün en büyük sıkıntısı az önce de ifade ettiğim gibi kalifiyeli eleman bulamaması” şeklinde konuştu.

BÜYÜK SANAYİ KURULUŞLARINDA SİGORTA PROBLEMİ YOK

Büyük sanayi kuruluşlarının çalıştırdığı yabancı işçilere sigorta yaptığını dile getiren Korkmaz, “Merdiven altı işletmeler için bir şey diyemem ama büyük sanayi kuruluşlarında sigorta problemi yok” diye konuştu. İşverenin bu konuda risk alamayacağına dikkat çeken Başkan Korkmaz, daha sonra şunları kaydetti: “Aklı olan bir iş insanı zaten böyle bir riski alamaz. Biz, sanayiciler olarak bundan sonra enflasyonda aşırı bir yükselme beklemiyoruz. Fiyatlar zaten çok olmasa da geri gelmeye başladı. Acilen faizlerin düşürülmesi gerekiyor. Faiz hassasiyeti olmayan insanlar, yatırım yapma riskini göze almıyor, parasını faize yatırmayı tercih ediyor. Ticari risk almıyorlar ve işin kolayına kaçıyorlar. Bu durum da ülkemizin durağanlaşmasına sebebiyet veriyor. Biz, inşallah 2025 yılının daha iyi geçeceğini öngörüyoruz ve umut ediyoruz.”

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (15)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri