Konya sahaflarında anılara yolculuk yapabilirsiniz

Konya‘da 40 yılı aşkın süredir Sahaflık yapan Atilla Koç, dükkânında bulundurduğu 5 bin adet çizgi roman koleksiyonu ile dikkat çekiyor

Konya’da sahaflar ağırlıklı olarak Rampalı Çarşı’da bulunuyor. Binlerce kitabın bir arada bulunduğu bu dükkânlara olan ilgi ise meraklısına göre değişiyor. 30 yıldır sahaflık yapan Atilla Koç, ''Dükkânımda 5 bin civarında çizgi roman var. Günümüzde sahaflara olan ilgi, çok iyi değil. Ben bu işi daha çok hobi amaçlı yapıyorum. İnternet, televizyon ve benzeri teknolojik aletler daha çok kullanılsa da, bunlar hiçbir zaman kitabın yerini tutamaz” dedi.

SAHAFTA GEZMEK ANILARDA DOLAŞMAKTIR

İç Anadolu'nun en büyük sahaf çarşısı olarak gösterilen 'rampalı çarşı' da 30 yılı aşkın süredir kitap ve sahaflık yapın Atilla Koç, kütüphanesinde 5 bine yakın çizgi roman bulunduruyor. 1980 yıllarda kitap dükkânını açtığını belirten Atilla Koç, “ Sahaflar eski kitap okumayı sevenler için adeta bir nimettir. Eski kitapları okumak bir nevi anılarda gezmek gibidir. Kimi zaman kitapların içerisinden eski bir mektup ya da fotoğraf çıkabileceği gibi sayfalar arsına yazılmış notlara da rastlanılabilir. Bunların hiçbiri olmasa bile altı çizilmiş bir cümleye ya da kıvrılmış bir kitap sayfasına denk gelmek mümkündür. Ben genelde çizgi romanların eski hallerini bulunduruyorum. İnsanların artık okumadıkları kütüphanesinde tutmadıkları eserleri değerlendiriyorum” dedi

ÇİZGİ ROMAN BİR NESLİ İFADE EDER

Çizgi romanların 80 kuşağının en sevdiği türler arasında olduğunu belirten Atilla Koç, “Çizgi romanlar bir zamanlar vazgeçilmez kitapları arasında yer alırdı. O yıllarda yeni bir çizgi roman çıktığında kitapçılar o kitabı temin etmek ve satmak için büyük uğraşlar verirdi kitaplar tezgâhlara çıktığında hemen tükenirdi. Eski yıllarda teknoloji bu kadar gelişmemişti ve kitaplar çok değerliydi. İnsanlar belirli aktivitelerle vakitlerini geçirirlerdi. Türkiye'de çizgi roman denince akla ilk olarak Teksas, Tommiks, Zagor gibi yayınlar gelir. Birçok insan için bunlar adeta bir nostaljidir. Hala belirli bir yaşa gelmiş kesim bu çizgi romanları satın alıyor bir nevi eski günleri yad etmek gibi” diye konuştu.

SAHAFLAR GEÇMİŞİ CANLANDIRIR

Sahaflık eski ile bugün arasında bir nevi köprü kurduğunu belirten Koç, “İnsanlar farklı farklı isteklerle kitap almaya geliyorlar. Biz de uygun kitapları muhafaza edip, ihtiyacı olan kişilere teslim ediyoruz. Bu iş için, kitaplar hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Dükkânımda yaklaşık olarak 5 bin civarında çizgi roman var. Tabii ki her aradığımız kitabı bizler de bulamayabiliyoruz. Eskiden basılıp da piyasada olmayan ve yeni çıkan kitaplar da oluyor. Çok çeşitli kitaplardan elimizde olanları müşteriye takdim ediyoruz. Elimizde olmayan kitapları ise internet üzerinden temin edip, müşterilerimize öyle iletiyoruz. Günümüzde sahaflara olan ilgi, çok iyi değil. İnsanların gelişmesi için, eskilerin tecrübesinden istifade etmesi lazım. Bundan dolayı kitap okumak; insanın kişiliğini geliştiren, tecrübesini artıran ve iyi bir insan olmasına yarayan bir araçtır” şeklinde konuştu.

YENİ NESİL ÇİZGİ ROMANLARDAN HABERSİZ

Çizgi romanların yene neslin geçmiş nesil hakkında bilgi sahibi olduğunu belirten Koç, sözlerini şöyle tamamladı: “80 yıllarda Türkiye’de çizgi romanlar çok fazla okunurdu. Ama okunmamasının yanında çizgi romanlara karşı bir ön yargıda vardı. Teksas, Tommiks, Zagor gibi çizgi romanları sevmeyenler bunlara yanlış gibi bakanlar vardı. Bizim kültürümüzü anlatan Tarkan, Tolga Karamurat gibi çizgi romanlar çıkıtı. Bunlarda vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. Ancak son zamanlarda Japon kültürüne ait karikatürler daha çok ilgi görüyor. Son zamanlarda kendi kültürümüzü anlatan çok daha yeni çizgi romanlara üreterek gençlere kazandırmalıyız. Yeni nesiller pek kitap okumuyor. Bir öğrenci 1. sınıftan başlayarak üniversiteye kadar yılda 8 ile 10 arasında kitap okumalı. Fakat öğrenciler, öğretmenlerinin verdikleri okuma kitaplarının özetini internetten kopyalayıp öğretmenine teslim ediyor. Bu durum çocukların birikimsiz yetişmesinin yanında sahaflara olan ilgiyi yok olmasına neden oluyor.”

SAİT ÇELİK

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri