Konya pazarlarında bereket yaşanıyor

Konya’da turşu kurmak isteyen vatandaşlar pazarlarda alışverişe başladı. Kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan turşunun yapımı için gerekli ürünlere ilgi büyük. Fiyatlar ise geçen yıla göre oldukça pahalı.

Konya’da turşu kurmak isteyen vatandaşlar pazarlarda alışverişe başladı. Kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan turşunun yapımı için gerekli ürünlere ilgi büyük. Fiyatlar ise geçen yıla göre oldukça pahalı.

Soğuklar başlamadan önce yapılacak turşu için gerekli sebzeler meyve sebze pazarında satışa çıktı. Melike Hatun Çarşısında turşuluk ürünler tezgahlarda yerini alırken vatandaşlar fiyatlardan dolayı fazla ilgi gösteremiyor. Melike Hatun pazar esnaflarından Bünyamin Çay, “Turşu kurma mevsimi yeni yeni başladı vatandaşlar yeni yeni turşu kurmaya başladı ilerleyen günlerde talepler artar. Şu anda kendi yerli ürünlerimiz tezgâhlarda ki yerini almaya başladı. Ürün hasatları arttıkça fiyatlarda düşmeye başladı vatandaşlarımız şu an turşuluk için acur, kornişon salatalık, cin biber, normal biber, fasulye alıyorlar. Şuan için satışlarımız normal ilerleyen günlerde satışların artmasını bekliyoruz” dedi.

PAZAR DURGUN

Vatandaşların alım gücünün azaldığını satışların yavaş ilerlediğini belerten pazar esnaflarından Ali Rıza Yalçın, “Turşu kurmak isteyen vatandaşlarımız pazara gelmeye başladı. Şu an için pazarda satışlar yavaş ilerliyor. Ürünlerde çeşitliliğimiz fazla ancak vatandaşlar eskiye göre daha az alışveriş yapıyorlar. Satışlarımız yavaş ilerlese de vatandaşlar bütçelerine göre alışveriş yapıyorlar. Eskiden bu mevsimlerde satışların daha hızlı olurdu ancak son zamanlarda satışlar ağır artık yavaş yavaş kış mevsimine doğru ilerliyoruz bazı ürünlerde azalmaya başladı ilerleyen haftalarda biraz daha satışlar hızlanır diye bekliyoruz eylül ayının sonuna doğru kış hazırlıkları tamamlanır” ifadelerini yer verdi

KIŞ HAZIRLIKLARI YAVAŞ İLERLİYOR

Geçmiş yıllara göre vatandaşların kış hazırlıklarını daha yavaş ilerlediğini belirten Melike Hatun Çarşısı pazar esnaflarından Mehmet Akkaş, “Geçtiğimiz yıllarda bu mevsimlerde kışlık hazırlıklarına başlayan vatandaşlar daha çok alışveriş yapıyordu ancak bu yıllarda satışlarımız biraz yavaş ilerliyor. Turşu kurmak isteyen salça yapmak isteyen vatandaşlar bütçelerine göre alışveriş yapıyorlar. Fiyatlar şuan için makul diyebileceğimiz seviyelerde salçalık Bursa domatesin kilosu 6 lira turşuluk salatalıkların fiyatları 12 liradan başlıyor turşuluk cin biberin kilosu 25 acur 10 havuç 10 sarımsak 20 liradan başlıyor vatandaşlar az da olsa alışveriş yapıyorlar” diye konuştu.

Pazarda fiyatlar şöyle: Domates 6 TL, salatalık 12 TL, acur10 TL, cin biber 25 TL ve sarımsak 20 TL.

TURŞU NASIL KURULUR

Malzemeler bol su ile iyice yıkandıktan sonra ayıklanır. Özellikle beyaz lahana küçük küçük kesilerek güzelce yıkanmalıdır. Diğer malzemeler ise isteğe göre kesilip küçültülebilir. 5 litrelik bidonun içine yerleştirilecek olan malzemeler, öncelik olarak lahanalar olmak kaydıyla yerleştirilmeye başlanır. En alta yerleştirdiğiniz lahanaların üstüne havuçlar, biberler, acur, domates ve salatalıklar yerleştirilir. En üste de yeniden lahana olacak şekilde bidon tamamen doldurulur. Daha sonra su, şeker, sirke, limon tuzu ve kaya tuzu eklenir. Ardından bidonun kapağını kapatma aşamasında maydanoz ve sarımsak da en üste koyularak kapak sıkıca kapatılır. Hazırlanan turşu bidonunun 20-25 gün ışık ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Süreç tamamlanınca açılıp servis edilebilir.

SAİT ÇELİK

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri