Birçok belediye, vatandaşa yönelik hizmet uygulamalarına bir yenisini daha ekleyerek projelerini hayata geçiriyor. Türkiye'de özellikle son 4-5 yılda pazarlarda “hassas tartı” uygulaması yürütülüyor. "Tartı kontrol noktası" adı verilen bu alanda insanlar aldıkları ürünleri yeniden tartarak aldığı ürünün ağırlığından emin oluyor. Pazarda alışveriş yapan vatandaşların aldıkları ürünlerin ağırlığının tespitini yapmak amacıyla kurulan hassas tartı kontrol noktası uygulaması, vatandaşın büyük beğenisini topluyor. Birçok belediyenin bu uygulamasını sosyal medya üzerinden gören Konyalılar “Güzel bir uygulama. Biz de istiyoruz” diyor. Bu uygulama bazı vatandaşlar tarafından beğenilirken, kimileri de utanç verici buluyor. Yine bazı vatandaşlar, “Bu duruma düştüysek, vay bizim halimize” diyor.
BU UYGULAMA KONYA'DA VARDI ANCAK TALEP GÖRMEDİ
Konya Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Murat Petek, konu ile ilgili gazetemize konuştu. Başkan Petek, normalde bütün pazarlarda tartı kontrol noktalarının olması gerektiğine dikkat çekti. Daha önce bu uygulamanın Konya'da denendiğini hatırlatan Petek, “5-6 yıl önce bu uygulama Konya'da hayata geçirildi. Beklenen derecede talep görmedi. Çok zor bir şey değil. Talep edilirse, tüm pazarlarda yine hassas tartılar kurulur” dedi. Başkan Murat Petek, ayrıca bu uygulamaya karşı çıkacak bir tane esnafının da olmadığını vurguladı.
KONYA PAZARCI ESNAFININ HİLEYLE İŞİ OLMAZ
“Benim esnafımın yüzde 95'i 'Bu teraziyi ne amaçla pazarın ortasına koyuyorsunuz' bile demez” diyen Konya Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Murat Petek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Benim üyelerimin hepsi, bu güveni sağlamıştır. Pazarcı esnafımız, itiraz etmez. Çoğu kendinden emin olduğu için bu uygulamayı destekler. Yine esnafımızın büyük çoğunluğu 'Vatandaşın hakkı bize geçmesin. Biz gerekirse 50-100 gram fazla koyalım' diye düşünür. Konya'daki pazarcı esnafı böyle hassasiyet taşır. İçimizde çürük elma var mıdır? Vardır. O kişiler de zaten belli. Zabıtalar gerekeni yapıyor. Onlar da sayıca bir elin beş parmağını geçmez. Pazarcı esnafının hileyle işi olmaz. Pazarcılar ile vatandaş arasında bir güven oluşmuş. Her Konyalının sürekli alışveriş yaptığı bir pazarcı esnafı olur. 'Pazara sadece garibanlar gider' düşüncesini yanlış buluyorum. Pazara hakim de gider, savcı da. Bürokrasiden giden insan çok. Belediye başkanlarından pazar alışverişi yapanlar var. Pazarlar, sadece bir kesime hitap etmez. Toplumun tüm kesimlerine hitap eder. O yüzden güven çok önemli bir unsur bizim sektörde.”
EMRE ÖZGÜL