Konya Ovası'nda yer fıstığı da üretilecek

Meramda yapılan yer fıstığı deneme üretimlerinde dekarda 700-750 kilogram verim alındı
Orta Güney Anadolu Ziraat Odaları Bölge Başkanı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Hepokur yaptığı açıklamada, Konya Ovası'nın sahip olduğu verimli toprakları ile Türkiye'nin hububat ve pancar üretiminde önde gelen bölgeleri arasında yer aldığını söyledi.
Hepokur, ''Tahıl Ambarı'' olarak bilinen Konya Ovası'nda buğday, arpa ve pancarın dışında fasulye ve nohut gibi bakliyat, domates ve biber gibi sebze, kiraz ve elma gibi meyve ürünlerinin de yoğunlukla üretildiğini bildirdi.
Birçok çiftçinin dededen kalma teknik ve ürünle üretimine devam ettiğini vurgulayan Hepokur, ''Bölgede alternatif ürünlere geçmek için geç kalındığını düşünüyoruz. Sadece hububat ve pancarla olmaz. Daha az su ve elektrik ile daha fazla gelir sağlayıcı alternatif ürünlere ihtiyacımız var'' dedi.
Bu kapsamda Meram’da bazı çiftçilerin desteğiyle yer fıstığının deneme üretimlerinin yapıldığını dile getiren Hepokur, şunları kaydetti:
''Öncelikle biz yer fıstığının yetiştiği toprak yapısını inceledik. Bu ürün ince ve kumsal toprakta iyi yetişiyor. Meram’da olduğu gibi birçok bölgesinde bu toprak yapısını görmem mümkün. Yapılan deneme üretimlerinde dekardan 700-750 kilogram verim alındı. Yer fıstığı ile bilinen Osmaniye'de dekardan 400-500 kilogram ürün alınabiliyor. Konya'da üretilen yer fıstığı diğerlerine göre daha iri taneli ve lezzetli oldu. Konya Ovası, verimli toprakları ile yer fıstığında Osmaniye'ye rakip olacak. Önümüzdeki yıl tekrar ekimini yapacağız. Bu ürünü bölgede yaygınlaştırmak için çalışıyoruz.''
Hepokur, Konya Ovası'nda yer fıstığı üretiminin yaygınlaşması durumunda çiftçinin birçok ürüne oranla daha fazla gelir sağlayacağını belirterek, yer fıstığının kuru yemiş ve sanayi ürünü olarak kullanıldığını, iyi talep gören bir çeşit olduğunu söyledi.
Bunun dışında ovada lahana ve turp üretimi konusunda da deneme üretimleri yaptıklarını dile getiren Hepokur, ''Samsun tarafından lahana getirdik ve üzerinde çalışıyoruz. Konya Ovası'na uyarsa bu ürünü çiftçilere önereceğiz. Turp çeşitleri konusunda da çalışmalarımız sürüyor. Konya Ovası'nda ürün desenini geliştirmeliyiz'' dedi.
Hepokur, alternatif ürünleri Konya Ovası'na adapte ederken sulama konusunu ön planda tuttuklarını ifade ederek, damla ve yağmurlama sulama yöntemiyle yüksek verim alınabilecek ürünleri tercih ettiklerini sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri