Konya Ovası'nda yağmur sevinci

Konya Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Meteorolojinin verilerine göre, mart ayına kadar kuraklık yaşamayacağız” dedi.

Konya Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Meteorolojinin verilerine göre, mart ayına kadar kuraklık yaşamayacağız” dedi. Konya’da geçen yıl kuraklık üreticiyi olumsuz etkilemişti. Konya Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, yeraltı su kaynaklarının azaldığını ve devletin dış havzadan Konya’ya su transferi yapması gerektiğini söyledi. Kavuneker, Yağışların az olmasının kaynakların azalmasına neden olduğunu ifade eden Kavuneker, “Acilen su tüketimiyle ilgili tedbirleri almamız lazım. Çiftçilerimiz de uyarıları dikkate almalı” dedi.

EKİM VE KASIM YAĞMURLARI ÇOK ÖNEMLİ

Kavuneker, tarlalarda ekim zamanının geldiğini belirterek, “Çiftçilerimiz ekim işlemlerini hava durumlarına göre yapmalılar. Karatay Ziraat Odası olarak çiftçilerimize haftalık olarak hava durumlarını paylaşıyoruz. Hava durumlarına göre ekimlerini yapsınlar. Meteorolojiden aldığımız bilgilere göre bu yıl kuraklık beklemiyoruz. Mart ayına kadar kuraklık olmayacağını, yağışlı gideceğini söyleniyor. Eskiden büyüklerimiz ‘7 yıl kuraklık olur, 7 yıl bolluk olur’ diye söylerlerdi. Tahminimce bolluk zamanına girdik. Yeni ekilmiş arpa buğday, pancar var. Ekim ve kasım yağışları bu konuda çok önemli. Meteoroloji kuraklık yaşamayacağımızı belirtiyor. 2021 yılında yaşadığımız kuraklık çiftçilerimiz açısından çok zor geçti çok şükür atlattık. Ancak geçen yılın etkileri devam ediyor. Bu sorunu da en yakın süreçte atlatacağız” ifadelerini kullandı.

ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLÜYOR

Tarıma yönelik projelerin artırılması gerektiğine dikkat çeken Rıfat Kavuneker, “Devletimiz tarım ve hayvancılık alanında önemli çalışmalar yürütüyor Selçuk Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyemizin ortak düzenlediği projeler çiftçilerimize büyük katkı sağladı” ifadelerini kullandı.

HAVZALAR ARASI SULAMA PROJELERİ YAPILMALI

Kavuneker, sulama projeleri ile ilgili şu önerilerde bulundu: “Konya’da 2 milyon 600 bin hektar alan tarım arazisi olarak kullanılıyor bu alanın sadece 600 bin hektar alanı sulu tarım arazisi. Geri kalan 2 milyon hektarlık alan kuru tarım arazisi. Gerekli projeler üretildiğinde havzalar arası sulama işlemleri başladığında ekilmeyen 2 milyon hektarlık alan sulu tarıma açılabilir. Doğru sulama ve doğru projeler ile bu alan tarıma kazandırılırsa sadece Konya’dan Türkiye’nin buğday ihtiyacı karşılanır. Bu yıl hasat zamanında Türkiye buğdayda açık verdi. Sahada çalışan çiftçiler ile beraber çalışılarak projeler üretilmeli.” (zeminli çalışalım)

DIŞA BAĞIMLI OLMAKTAN KURTULABİLİRİZ

Dış havzalardan su getirilmesinin kaçınılmaz bir gerçek olduğunu dile getiren Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Bu konu da aciliyet gerektiriyor. Tarım, ülkelerin, şehirlerin geleceğidir. Çoruh nehri Bayburt’tan doğuyor, Erzurum üzerinden Karadeniz’i suluyor. Kızılırmak Sivas İmranlı’dan doğuyor Erzurum’la İmranlı’nın arası 312 kilometre, İmranlı’ya su taşınırsa Konya’nın suya hasreti biter İrfanlı barajından rahatlıkla su alınabilir. Önceki yıllarda kıraç arazilerde kuraklıktan dolayı buğday tarlalarına biçerdöver giremedi. Çiftçinin buğday tohumu alacak gücü kalmadı destekler artırılmalı. Küresel ısınma en fazla bizleri vurdu. Konya, Türkiye’nin tarım ihtiyacının yüzde 15’ini karşılıyor. Bu yatırımlar Konya’nın arazisine yapılırsa yüzde 30’luk ihtiyacını karşılayabilir. Zaten yüzde 30’luk tarım hususunda ihracat yapılıyor. Bizim devletimiz çokbüyük. Ülkemizi çok seviyoruz. Sularımız boşa gitmemesini temenni ediyorum. Yatırımların Konya üzerinden olacağını inanıyorum” ifadelerini kullandı.

SAİT ÇELİK/ALİ GÖZEN 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri