Konya Ovası’nda patates atağı

Geçen yıl yaklaşık 250 bin ton patates üretiminin gerçekleştiği Konya'da çiftçiler, organik patates üretimine de ağırlık vermeye başladı.
Konya Tarım İl Müdür Yardımcısı Bülent Alparslan, patates üretiminin yaygın olduğu Niğde, Nevşehir, Ordu, Giresun gibi illerde siğil hastalığının görülmesinin ardından patates tarımının Konya'da da yapılmaya başladığını söyledi. Zaman içinde Konya'nın da bu alanda önemli atılımlar yaparak ismini duyurmaya başladığını ifade eden Alparslan, Konya'da patatesin yoğun olarak, merkez başta olmak üzere Beyşehir, Seydişehir, Çumra, Çeltik, Ereğli, Karapınar, Kadınhanı ve Sarayönü ilçelerinde yetiştirildiğini bildirdi. Alparslan, geçen yıl 60 bin dekar alanda 250 bin tona yakın patates üretiminin gerçekleştiği Konya'da bu yıl verimin daha iyi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Konya'nın Seydişehir ile Beyşehir ilçeleri arasında kurulan patates fabrikası bölgede çiftçilerin ciddi anlamda patates üretimine yönelmesini sağladı. Henüz hasat devam ediyor. Bu yıl üretimin, iyi tohum kullanımı, tarla bakımının iyi yapılması gibi nedenlerden dolayı geçen yıldan daha fazla olacağını öngörüyoruz. Bundan sonraki yıllarda da üretimin daha da artırılmasını hedefliyoruz. Bölgede üretilen patateslerin büyük bölümü, yurt içi ve yurt dışındaki fabrikalarda işleniyor. İşlenen patatesler, cips ya da kızartmalık parmak patates olarak Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine gönderiliyor, Kalan kısmı da yurt içinde sofralık olarak tüketiliyor.''

ORGANİK ÜRETEN ÇİFTÇİ SAYISI ŞU AN 61
Meram Ziraat Odası ve Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte yürütülen proje kapsamında Meram'a bağlı Evliyatekke ve Güneydere köylerinde 170 dekar alanda organik patates yetiştiriciliğine başladıklarını anlatan Alparslan, bu tarlalardan bu yıl 400 tona yakın ürün organik ürün hasat edildiğini bildirdi. Alparslan, organik ürünlerin, diğerine oranla 2 kat daha yüksek fiyattan alıcı bulduğunu belirterek, 61 çiftçiyle başlayan organik patates üretiminin gelecek yıllarda daha da artırılmasını planladıklarını sözlerine ekledi.
KONYA ŞEKER PARMAK PATATES FABRİKASI KURDU
Konya Şeker Fabrikası yetkilileri ise 305 bin 880 metre kare arazi üzerine, 35 bin metre kare kapalı alanda Patates İşleme Fabrikası kurulduğunu söyledi. Bu tesisin yıllık 80 bin ton ham patates işleyerek 36 bin ton kızartmalık parmak patates üreteceğini belirten yetkililer, ''Patates işleme fabrikamızın bazı üniteleri faaliyete geçti. Kısa süre içinde resmi açılışı yapılabilir. Yaklaşık 60 milyon dolara mal olacak bu tesisin tüm ünitelerinin devreye girmesiyle, bölgede 10 bini aşkın kişiye iş imkanı sağlamış olacağız. Hedefimiz ağırlıklı olarak yurt dışı için üretim yapmak'' diye konuştu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri