Konya Ovası'nda hasat yüzleri güldürüyor

Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Ovasında hububat hasadı devam ediyor.   Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Bu yıl tarlalarda buğday rekoltesi çok iyi durumda hasat sonunda 2 milyon ton buğday bekliyoruz” dedi

2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanına sahip Konya'da, önceki yıllarda yaklaşık 3 milyon ton buğday üretilirken. Son dönem de yaşanan verim kayıpları 1 milyon tona ulaşmıştı. Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya ovası geçen sezon geçirdiği kurak dönemin ardından bu yıl uzun yıllar ortalamasının üzerinde yağış aldı. Geçen yıl yaşanan kuraklıktan sonra bu yıl artan yağışlardan sonra rekoltenin verimin 2 milyon tonun üzerine çıkmasını bekleniyor.

YAĞIŞLAR VERİMİ ARTIRDI

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Bu yıl geçtiğimiz yıla göre çok daha iyi bir rekolte bekliyoruz. Arpada 1 milyon tona yakın buğdayda da 2 milyon tonun üzerinde bir rekolte bekliyoruz. İnşallah bu gerçekleştiği takdirde ülkemiz iç piyasasının hububat ihtiyacını karşılayacaktır" dedi. 

Bu yıl gerçekleşen hububat hasadından oldukça ümitli oldukların belirten Soylu, “ Konya ovası bu yıl çok iyi yağış aldı. Yaşanan yağış artışı ile birlikte arazide verim oldukça arttı. Verimin artması hem çiftçimizin hem ülkemizin yüzünü güldürecek Özellikle kıraç alanlarda, arpa hasadı yavaş yavaş başladı. Özellikle sıcaklığın fazla olduğu bölgelerde, ovadaki arpanın büyük bir bölümün hasadı gerçekleştirildi.  Bu yıl havaların serin gitmesi, hasat sezonunu biraz sarkıttı. Genel durum itibari ile geçen sene kuraklıktan dolayı geçen yıl kaybedilen veremi inşallah bu yıl telefi edeceğiz” diye konuştu

DEKERDA 800 1000 KİLO ÜRÜN ELDE EDİLİYOR

Buğday rekoltenin 2 milyon tonun üzerine çıkabileceğini belirten Prof. Dr. Soylu, şunları kaydetti: “Kıraç ekim alanlarındaki arpa verileri, 200 ile 400 kilogram arasında değişiyor. Ortalaması ise 250 kilogram olduğunu söyleyebiliriz. Yağışın az olduğu tarlalar da olabilir ama 400-500 kilogramı zorlayan tarlalar da olacak. Bu yıl arpalarda verim çok iyi. Hasat edenler içerisinde dekarı 1 tonu bulan çiftçilerimiz var. Konya Ovası’nda 350 bin hektar civarında arpa, 650 bin hektar civarında da buğday ekim alanımız var. Toplamda 1 milyon hektarlık bir hububat ekim alanı söz konusu. Buradan çıkacak bol miktarda ürün ülkeyi de rahatlatacaktır. Bu yıl geçtiğimiz yıla göre çok daha iyi bir rekolte bekliyoruz. Arpada 1 milyon tona yakın buğdayda da 2 milyon tonun üzerinde bir rekolte bekliyoruz. İnşallah bu gerçekleştiği takdirde ülkemiz bu yıl, ciddi anlamda dünya genelinde olan gıda kriziyle ilgili çok daha rahat bir yıl geçirebilecek.”

SAİT ÇELİK

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri