Konya Ovası'nda eller rahmet için duaya kalktı

Konya’da kuraklık kendini iyice hissettirmeye başladı. Ocak ayında olunmasına rağmen, Ova’ya beklenen yağış düşmedi. Çiftçinin endişesi ise arttı. Şehrin birçok noktasında yağmur duası yapıldı

Konya’da kuraklık kendini iyice hissettirmeye başladı. Ocak ayında olunmasına rağmen, Ova’ya yağış düşmedi. Yağış yetersizliğinden ötürü, Ova'nın birçok noktasında çiftçiler, ekinlerini suladı. Çiftçinin endişesi ise arttı. Enerji maliyetleri altında ezilen üretici, bir de verim kaybı yaşanmasından korkuyor. Konyalı üreticiler, vatandaşlar da şehrin birçok noktasında yağmur duasına çıktı. 

ÇUMRA VE BİRÇOK İLÇEDE ELLER SEMAYA KALKTI

Konya'nın hububat üretiminde önemli merkezlerinden birisi olan Çumra ilçesinde, ocak ayının ortalarına yaklaşılmasına rağmen bir türlü gelmeyen yağışlar çiftçiyi tedirgin etti.  Çumra Alibeyhüyüğü Mahalle sakinleri de yağmur duasına çıktı. Yapılan duada eller semaya kaldırıldı. Yağmur duasının ardından, programa katılanlara yemek ikram edildi. Ayrıca beklenen yağışın gelmemesi halinde ekimi yapılan tohumun çıkışında bir sorun ve yetersizlik olacağı, bunun da önemli ölçüde bir verim kaybına yol açacağına dikkati çekildi.

KAR YAĞMASI GEREKEN DÖNEMDE YAĞMUR DAHİ YAĞMADI!

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Pınar, ocak ayında olunmasına rağmen, karın yağmamasın normal olmadığını aktardı. Baharların ortadan kalkacağını, yaz ve kışın yaşanacağını, gidişatın o yönde olduğunu kaydeden Pınar, “Bu sebeple, yağmur ve kar ötelendi” dedi. Geçmiş yıllarda ocak ayında Konya'nın karla kaplı olduğunu hatırlatan Pınar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Aralık'ta kar yağışı başlardı, ocakta zirveyi görürdü. Anormallikler artacak dedik. Artıyor işte. Kar yağması gereken bir dönemde, yağmur dahi yağmadı. Bu anormallik değil midir? Çarşamba gününden itibaren kar yağacak deniliyor. Ne kadar yağacağı belli değil. İnşallah yağış, olumsuzluğu bertaraf edecek miktarda olur. Ova, rahat bir nefes alır.” 

OCAK AYINDA EKİN Mİ SULANIR?

Geçtiğimiz günlerde kuraklık ile ilgili gazetemize konuşan Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu ise şunları söylemişti: “Ekim ayından bu yana yağışlar yetersiz. Çiftçiler, ekin suluyor. Ürün, çimlenme oranını kaybediyor. Bu sebeple, sulama yapmak lazım. Ekin sulamak gerek işçilik gerekse enerji yönüyle çok maliyetli. Ben, 51 yaşındayım. Sadece böyle bir olaya 1 kez şahit oldum. Ocak ayında ekinin sulandığını hayatımda ikinci kez gördüm. Bir de 1990'lı yıllarda ocak ayında ekin sulanmıştı. Suyu olanlar, ekinini suluyor. Peki suyu olmayanlar ne yapacak? Kıraç bölgeler, risk altında. Eğer yağış olmazsa, ürün kaybı olacak. Bu kaçınılmaz bir gerçek. Nisan ve mayıs yağışları da önemli. Çiftçilerimiz gerçekten endişeli. Gözler havada. Yağmur duaları yapılıyor. Çiftçi, rahmet istedi. Kuraklıkla mücadelenin beşeri yönleri de var. Başka havzalardan ovaya muhakkak su getirilmesi gerekiyor. İdarecilerin elinde olan mesele bu. Söyleyeceğiz. İsteğimizi usanmadan dile getireceğiz. Takdir yetkililerin.” 

ÇARŞAMBA GÜNÜNDEN İTİBAREN YAĞIŞ BEKLENİYOR

Meteoroloji 8. bölge Müdürlüğü'nden alınan verilere göre Konya'ya yağış geliyor. Çarşamba gününden itibaren etkili olacak yağışla birlikte yüzler gülecek. Çarşamba günü Konya genelinde karla karışık yağmur beklenirken, perşembe ve cuma günleri de yağmur bekleniyor. Hafta sonu da Konya'da yağış bekleniyor. Yine Çumra'nın yanı sıra, Beyşehir ve Altınekin başta olmak üzere, birçok ilçede yağmur duasına çıkıldı. 

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri