Konya Ovası'nda çiftçinin yüzü gülüyor

Konya Ovası’nda Nisan aylarında yağışların etkili olması hububat ekili alanlarda kendini göstermeye başladı. Kış aylarında yaşanan kuraklık endişesi bahar yağışlarıyla birlikte yerini yüksek rekolte umutlarına bıraktı

Konya Ovası’nda kış aylarının kurak geçmesi nedeniyle yaşanan tedirginlik bahar aylarında etkili olan yağışlarla birlikte yerini umuda bıraktı. Kış aylarında yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçiler, Ocak ayının ortalarında bile ekili arazilerini suluyordu. Mart ayının sonu ve Nisan ayının başından bu yana etkili olan yağışlı hava hububat ekili arazilerde yüksek rekolte umutlarını da artırdı.

HUBUBAT EKİLİ ALANLARDA BAŞAKLAR BOY VERDİ

Nisan aylarında yağışların etkili olması hububat ekili alanlarda kendini göstermeye başladı. Köylerde arpa ve buğday ekili alanlarda başaklar boy verdi. Artan girdi masrafları nedeniyle ekonomik yükü artan çiftçilerin yağışlarla birlikte hem sulamada tasarruf etti hem de yüksek rekolte beklentisi arttı. Konya’da sulu tarımın yoğun bir şekilde yapıldığı Çumra, Karapınar, Altınekin ve Ereğli gibi ilçelerde hububat ekili arazilerde eşsiz görüntüler ortaya çıktı.

BAHAR YAĞIŞLARI UMUTLARI TAZELEDİ

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, kış aylarında yaşanan kuraklık nedeniyle büyük bir tedirginlik yaşadıklarına dikkat çekti. Bahar yağışlarının hububat ekili alanlara büyük bir doping olduğunu kaydeden Bestil, “Çiftçimizin yüzü bahar yağışlarıyla güldü. Ocak ayının ortasında bile yağmurlamaları çalıştırıyorduk. Çok masraf ettik. Şimdi ise yağmurla ekinlerimiz sulanıyor. Arpa başakları şimdiden boy verdi. Üreticimizin yüksek rekolte beklentisi arttı. En büyük temennimiz dolu ve sel gibi doğal afetlerin yaşanmamasıdır. İnşallah bu yıl Konya Ovası’nda bolluk ve bereket yaşanacak” dedi.

YAĞIŞLAR ÜRETİCİLERE BÜYÜK MORAL OLDU

Konya’nın Çumra İlçesine bağlı Uzunkuyu Mahallesi’nde çiftçilik yapan Ali Cihan isimli çiftçi ise Nisan aylarında etkili olan yağışların üreticilere büyük bir moral olduğunu söyledi. Yağışların buğday ve arpa rekoltesini artıracağını dile getiren Cihan, “Yağışlarla birlikte sulama masraflarımız da azaldı. Rekolte beklentimiz de arttı. Ayrıca mısır ve pancar ekimi için de tarlalarımızı hazırlama fırsatı bulduk. Mayıs ayında da yağışların devam etmesi halinde Konya Ovası’nda rekoltede ciddi bir artış bekliyoruz” diye konuştu.

HAMDİ BUĞUR

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Konya Haber Haberleri