Konya Ovası yağmura hasret kaldı

Konya'nın sahip olduğu geniş tarım arazilerinde, başta buğday ve arpa olmak üzere çeşitli ürünler yetiştiren çiftçiler, tahıl ekimini sürdürüyor. Ancak mevsim yağışlarının kurak başlaması üreticileri endişelendiriyor.

Konya'nın sahip olduğu geniş tarım arazilerinde, başta buğday ve arpa olmak üzere çeşitli ürünler yetiştiren çiftçiler, tahıl ekimini sürdürüyor. Ancak mevsim yağışlarının kurak başlaması üreticileri endişelendiriyor.

Türkiye'nin hububat üretimiyle ön plana çıkan Konya Ovası'nda çiftçiler, tohumlarını toprakla buluşturmak için harekete geçti. Konya'nın sahip olduğu geniş tarım arazilerinde başta buğday ve arpa olmak üzere çeşitli ürünler yetiştiren, 2021 yılında yoğun kar yağışının etkisiyle artan verimden memnun olan çiftçiler, yeni sezon için hazırlıklarına başladı. 

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Çiftçilerimiz tarlalarında ekim yapmaya başladı. Ancak yağışlar tıpkı geçen yıl olduğu gibi mevsim başlangıç yağışları kurak başladı. ancak gelecek günlerde inşallah yağışları artması ve kar yağışı gerçekleşirse çiftçimiz bu yılda geçen yıl gibi iyi bir rekolte elde edecektir” dedi   

MEVSİMLERDE KAYMALAR YAŞANIYOR 

Son yıllarda hava şartlarına bağlı olarak mevsimlerde kaymalar yaşandığına dikkat çeken Kırkgöz, “Mevsimlerde hava koşullarına bağlı olarak kaymalar yaşanıyor. Çiftçilerimiz ekimlerini Ekim ayının başlarında gerçekleştirirken son zamanlarda bu tarihleri ekim sonu kasım başı gibi aylara evirilmiş durumda. Çiftçilerimizde hava şartlarına bağlı olarak ekimlerini bu tarihlere kadar erteliyor. Bizim çiftçilere tavsiyelerimiz hava durumlarına göre ekimlerini gerçekleştirişinler. Şuan için yağışlar yavaş ilerliyor. Geçtiğimiz yıllarda da aynı sorunla karşılaşmıştık ancak ilerleyin günlerde yağan kar ile birlikte çiftçimizin yüzü gülmüştü inşallah bu yolar beklenen kar yağışı gerçekleşirse çiftçimiz rahatlayacaktır. Özellikle Kıraç alanlarda çiftçilerimiz yeni yeni ekimlerine başladı" diye konuştu.

SON YILLARDA REKOLTE İYİ 

Üretim ve verimlilikte 2021 ve 2022 yıllarını kıyaslayan Kırkgöz, şunları kaydetti: "Geçen yıla oranla bu yıl ekiliş alanlarında biraz daralma olsa da Konya Ovası'nda hububattaki rekolte arttı. Bunda en büyük etken kar yağışıydı. Yaklaşık 843 bin ton civarında arpa üretimi vardı, 1 milyon 500 bin ton civarında da buğday üretimimiz vardı. Bu yıl baktığınız zaman 1 milyon 150 bin ton arpa üretimimiz, buğdayda da 1 milyon 950 bin ton civarında buğday üretimimiz oldu.”  Kırkgöz, Çiftçide bu sezon hububata yönelim gördüklerine dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı: "Mısır ve ayçiçeği alanları biraz daha hububat alanlarına kayacak gibi görünüyor. Çiftçi burada en çok buğdaydan kar ettiği için sulu alanlarda buğday ağırlıklı ekiliyor. Kıraç alanlarda da kıraca dayanıklılıktan kaynaklı arpa ekilişi biraz daha ön plana çıkıyor. Fiyatların bu seviyede kalması çiftçiyi umutlandırıyor. Önümüzdeki yıl TMO da inşallah yine aynı şekilde alım yapmaya devam ederse çiftçi önümüzdeki yıldan da umutlu olur. Burada fiyatın erken açıklanması, çiftçinin maliyeti de erkenden hesaplayarak yapmasına neden olacak.”

ÇİFTÇİNİN GÖZÜ YAĞIŞLARDA 

Konya Ovasına düşen yağışların beklenen seviyede olmadığını belirten Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Kış mevsimi geçen yıl gibi kurak başladı inşallah yine aynı şeklide kasım soru aralık bayı gibi bol kara yağışı görmeyi ümit ediyoruz. Konya, 'Türkiye'nin hububat ambarı' diyebileceğimiz bir bölge. En büyük dezavantajımız, yağışların yetersizliği ve bu en büyük sıkıntımız. Çiftçilerimizin şu anda gözü havada, yağış bekliyor. Çiftçilerimiz 1 Ekim ile kasım ayı ortalarına kadar genelde ekimlerini tamamlıyor. Şu ana kadar Maalesef kayda değer bir yağış düşmedi. Önümüzdeki günlerde bir yağış i yağış bekleniyor. Çiftçilerimize bir önerimiz olacak. Önümüzdeki dönemde acele etmesinler çünkü yağışlı hava görünmüyor. Tohum toprakta kuru kalacaktır. Hafif yağan yağmurla beraber tohum bozulması olacaktır. Mümkün olduğunca hububat ekimini nava durumlarını kontrol ederek yapsınlar. Umudumuz, geçen yıl gibi kurak başlayan kış mevsiminin Kasım ayı sonu aralık başı gibi kar yığış şeklinde bol yağış görmek. Bu noktada tarlasını ekmiş olan çiftçilerimize tarlalarını ürünlerini kontrol etsinler” diye konuştu.

KAPALI HAVZADAN SU GETİRİLMELİ

Ekim işlemlerini tamamlayan çiftçilerin dört gözle yağışları beklediğini belirten Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Konya’da çiftçilerimiz ekim işlemlerine başladı çoğu çiftçimiz tarlasında ekim işlemlerini tamamladı. Mevsim geçen yıl olduğu gibi bu yılda kurak başladı. Çiftçilerimiz dört gözle yağışları bekliyor. Meteorolojiden aldığımız bilgi doğrultusunda Perşembe gününe yağış bekliyoruz ancak yağışlar istediğimiz seviyelerde olmazsa ürünlerde rekolte kaybı yaşayabiliriz. Sulu tarım arazileri yağışın az olduğu zamanları idare edebiliyorlar ancak kuru tarım arazileri için kapalı havzadan su getirilmeli Sulu tarım işin güvencesi. Sulanabilir alanı ne kadar artırabilirsek yağışa bağlı üretimden de o kadar az etkileniyoruz. O yüzden Konya Ovası'na dış havzalardan su getirmeli. Burada müthiş bir potansiyel ve üretim kapasitesi var. Bu kapasiteyi artırıp, tam faydalanmak sulu tarımdan geçiyor" dedi.

SAİT ÇELİK 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri