Konya Ovası suyla buluştu

Konya Ovası'nda çifttçilerin büyük bir heyecanlı beklediği 125 kilometrelik Apa Hotamış İletim (AHİ) Kanalı'ndan Hotamış Depolaması’na ve kuruyan Süleyman Hacı Gölü’ne 3. defa deneme suyu bırakıldı

Konya Ovası’nın sabırsızlıkla beklediği 100 yıllık rüyada sona gelindi. Konyalı çiftçilerin büyük bir heyecanla beklediği su nihayet Konya Ovası ile buluştu. Göksu’nun suyu ile Konya Ovası üçüncü defa buluşuyor. Dün Mavi Tünel’den bırakılan su AHİ Kanalı ile Hotamış Depolaması ve kuruyan Süleyman Hacı Gölü’ne ulaştı. 2017 ve 2018 yıllarında AHİ Kanalı’ndan Hotamış Depolaması’na iki defa deneme suyu bırakılmıştı. Kanallarda yaşanan göçükler yüzünden projenin tamamlanması 3 yıl geçikmişti. Önceki gün 125 kilometrelik AHİ Kanalı'na yeniden su bırakıldı.

 

KÖYLÜLER CANLI YAYINLA DUYURDU

Karaman’a bağlı Süleyman Hacı Köyü’nde çiftçilerin kanaldan suyun geldiği sosyal medya hesaplarında paylaşarak, mutluluklarını dile getirdi. Çumra’ya bağlı Adakale Mahallesi’nde bulunan Hotamış Depolaması’na da ulaşan su köylüleri sevince boğdu. Mavi Tünel’den gelen suyun tadını ise çocuklar çıkardı. Çocuklar kanaldan akan suyla serinlerken, bu anları sosyal medyadan canlı yayınla paylaştılar. Uzun yıllardır beklenen Mavi Tünel’in üçüncü denemenin ardından her iki köydeki depolama alanlarına başarıyla getirildi. Köylüler, “Uzun yıllardır Mavi Tünel’den gelecek suyu bekliyorduk. Allah’a şükürler olsun bugünleri görmek nasip oldu. Süleyman Hacı Gölü’nde bulunan Acı Göl 25 yıl önce kurumuştu. Gölün yerine yeniden su gelecek. Buralar eskiden çok güzeldi. Göller vardı ve sazlıklar vardı. Göksu’nun suyuyla yeniden buralar eski günlerine dönecek. Tarımsal üretim artacak. Su sorunu yaşamayacağız. Emeği geçenlerden Allah razı olsun” diyerek sevinçlerini paylaştılar.

APA-HOTAMIŞ İLETİM (AHİ) KANALI

Konya-Çumra 3. Merhale Projesi içinde yer alan AHİ Kanalı; Mavi Regülatöründen başlayıp, Hotamış Depolamasına kadar uzanan bir hatta Beyşehir-Suğla-Apa (BSA) Kanalı’nın 99+118 km’sinde yer alıyor. AHİ Kanalı’nın toplam iletim uzunluğu 124 bin 678 metre olup, hem sulama hem de derivasyon amaçlıdır. Mavi Tüneli’nden gelen 36 metreküp su ile BSA Kanalı akımlarını da alarak toplamda 70 metreküp debiyi taşıyabilecek. Konya-Çumra 3. Merhale Projesi kapsamında, işletmeye alınan Bağbaşı Barajı ile inşası devam eden Bozkır ve Afşar Barajlarında toplanacak Yukarı Göksu Havzası suları, AHİ Kanalı vasıtasıyla Konya Kapalı Havzası’na aktarılacak ve Çumra ve Karapınar Ovaları’nda halen yeraltı suyu ile yetersiz sulama yapılan veya hiç sulanamayan 1 milyon 920 bin.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri