Konya Ocak ayında beyaza bürünürdü: Bu yıl kuraklık var

Konya’da, Ocak ayının ilk haftasının bitmesine rağmen hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor.

Her geçen yıl kuraklığın kendini daha da derinden hissettirdiği Konya’ya yağış düşmüyor. Hava sıcaklıkları, Ocak ayının ilk haftasının bitmesine rağmen mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. 2019 yılının Aralık ayında baskınlara sebebiyet veren yağış, 2020 yılının Aralık ayında düşmedi. 2020 yılı Ocak ayının ilk haftasında birçok ilçede etkisini gösteren, çoğu ilçede okulların tatil edilmesine sebebiyet veren kar yağışına 2021 yılında hasret kalındı. Konya şehir merkezine 2019 yılından bu yana beklenilen seviyede kar yağışının düşmediği de gözlemlendi. Sonbahar yağışlarının yetersizliği barajlardaki doluluk oranlarını da azalttı. Tarımın başkenti Konya’da kuraklık endişesi zirve yaptı. Çiftçi, vatandaş gözünü havaya dikti.

Konya’da 2019 yılının ilk karı,Aralık ayının 5’inde düştü. 2019 yılı Aralık ayının ilk haftasında hava sıcaklıkları sıfırın altına indi. Konya’nın çoğu ilçesinde kar yağışı olurken, şehir merkezinde de karla karışık yağmur yağdı. Sarayönü, Akşehir, Derbent, 2019 yılının ilk kar yağışıyla beyaza büründü. 2019 yılı Aralık ayının ikinci haftasında da şehirde şiddetli yağmur etkili oldu. O dönem içinde yaşanan kuraklık endişesi de etkili olan yağışlarla kırılmıştı. O yağışla birlikte çiftçinin yüzü gülmüş, barajlardaki doluluk oranları da artmıştı. Kar yağışı ise Konya-Antalya karayolunda ulaşımı olumsuz etkilemişti. Meteorolojiden yapılan açıklamada havalar soğuyacak uyarıları yapılmıştı. 2019 yılının son günlerinde Konya’nın yüksek kesimleri, beyaza büründü. Halkapınar’da kar kalınlığı 10 santimetreye ulaştı.

2020 YILI OCAK AYININ İLK HAFTASINDA 11 İLÇEDE OKULLAR TATİL EDİLMİŞTİ

Geçen yıl, Ocak ayının ilk haftasında şehir merkezinde kar yağmasa da, ilçelerin büyük bir kısmı etkili olan kar yağışıyla beyaza bürünmüştü. 11 ilçede yoğun kar yağışından ötürü okullar tatil edilmişti. Konya’da 2020 yılı Ocak ayında ağırlıklı olarak yağmur yağarken, vatandaşlar beyaz berekete hasret kalmıştı. Konya-Antalya karayoluna zincirsiz araç gönderilmeme kararı alınmıştı. Bazı bölgelerde vatandaşa “Zorunlu kalmadıkça trafiğe çıkmayın” uyarısı yapılmıştı. Bozkır’da yoğun kar yağışından ötürü çok sayıda mahalleye elektrik verilememişti.

GEÇEN YIL BUGÜN ŞEHİR MERKEZİNDE SU BASKINLARI OLDU

2020 yılı Ocak ayının ilk haftasının son gününde Konya şehir merkezinde hayatı olumsuz etkileyecek oranda yağmur yağmıştı. Sabah saatlerinde başlayan, bütün gün boyunca devam eden yağmur, bazı cadde ve mahallelerde su birikintilerine sebebiyet vermişti. Ani su baskınları, sel konusunda da vatandaşlara uyarı yapılmıştı. 2019 Aralık ve 2020 yılı Ocak ayındaki yağmur, barajlardaki doluluk oranlarını da artırmıştı. Barajlardaki doluluğun yağışlarla birlikte yüzde 40’tan yüzde 60’a yükseldiği ifade edilmişti.

2019 ARALIK-2020 OCAK-ŞUBAT AYINDA DA ŞEHİR MERKEZİNE KAR YAĞMADI

2019 yılının Aralık ayında ve 2020 yılının Ocak ve Şubat ayında da Konya’daşehir merkezinde kar yağışı etkili olmamıştı. 2020 yılının Ocak ayında sadece bir kez karla karışık yağmur yağmış, ay boyunca yağmur etkili olmuştu. Merhaba Gazetesi’nin 1 buçuk, 2 yıllık yağış ve hava durumu arşiv taramasına göre Konya şehir merkezine beklenilen kar yağışının bir türlü düşmediği, merkezin 2 yıldır kara hasret kaldığı gözlemlendi.

BU YIL BİR ÖNCEKİ YILA ORANLA DAHA KURAK GEÇİYOR

Konya’da 2020 yılının Aralık ayının ve 2021 yılı Ocak ayının ilk haftasının bir önceki yıla oranla daha kurak geçtiği görülüyor. Konya’nın çoğu ilçesinde 2019 yılının Aralık ve 2020 yılının Ocak ayında kar yağışının etkili olduğu görülürken, bu yıl Konya’nın çoğu ilçesine yağmur bile düşmedi. Yine Konya şehir merkezinde 2019 yılının Aralık, 2020 yılının Ocak ayında su baskını ve sel oluşturacak kadar yağışın etkili olduğu haberlere konu olurken, bu yıl Ocak ayının ilk haftasının bitmesine rağmen şehir merkezine birkaç dakikanın ötesinde yağışın düşmediği biliniyor. Yağış yetersizliğinden ötürü barajların doluluk oranlarının da azaldığı ifade ediliyor.

BU KIŞ HAVA GEÇEN KIŞA GÖRE DAHA SICAK!

Gerek şehir merkezinde gerekse de ilçelerde hava sıcaklıklarının bir önceki yıla nazaran daha sıcak geçtiği, sıcaklıkların da mevsim normallerinin üzerinde olduğu görülüyor. Gündüz hava sıcaklıklarının 0’ın altına düşmemesi, havanın genellikle güneşli olması ve yağışın olmaması çiftçileri ve vatandaşları tedirgin ediyor.

KONYA 14 GÜN İÇİNDE SADECE 2 GÜN YAĞIŞLI GÖRÜNÜYOR!

Meteoroloji 8. Bölge Müdürlüğü’nden alınan verilere göre, Konya’da önümüzdeki 2 haftalık zaman dilimi içinde sadece iki günün yağışlı geçeceği öğrenildi. Şehirde gündüz vakti hava sıcaklıklarının ağırlıklı olarak 12 ile 16 derece arasında olacağı ifade edildi. Hava sıcaklıklarının önümüzdeki haftadan itibaren biraz daha düşeceği söylense de, beklenen yağışın olmaması endişeleri artıracak. Gece hava sıcaklıklarının ise 4-5 derecelerden, eksi 6 derecelere kadar düşeceği belirtildi.

KONYA’DA “KIŞLAR SERT GEÇER” İFADESİ DE TERSİNE DÖNDÜ!

2020 yılı Aralık ayında Merhaba Gazetesi’ne kuraklık ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Pınar, Türkiye'de iklim açısından bir kuraklaşmanın yaşandığına dikkat çekmişti. Kuraklığın uzun vadede ciddi problemler oluşturacağını ifade eden Pınar, iklimdeki bu dengesizliğin esas probleminin insan müdahalesi olduğunu da aktarmıştı. Daha önceki yıllarda da yaptığı her açıklamada Türkiye'nin mevsimsel anormalliklere hazır olması gerektiğini söyleyen Pınar, iklim tiplerinin ülkemizde yavaş yavaş şekil değiştirdiğini de dile getirmişti. “İç Anadolu Bölgesinde kışlar sert geçer” ifadesinin de tersine döndüğünü belirten Pınar, konuşmasını şöyle sürdürmüştü: “Aralık ayındayız. Daha önceki yıllarda bu vakitlerde şehirde kar yağdığına şahit olurduk. Hava sıcaklıklarının aşırı şekilde düştüğüne şahit olurduk. Aralık ayındayız ama Konya olarak bahar ayını yaşıyor gibiyiz. Sıcaklık, mevsim normallerinin üzerinde. Yağış yok. Yağış miktarı beklenilenin altında. Ülkemizde artık sadece yaz ve kış olacak. Sonbahar ve ilkbahar mevsimleri daralıyor. İnsanlığın bilinçsizliği dolayısıyla bugün bu duruma geldik. Artık mevsimlerin tam ve belirgin yaşanması söz konusu olmayacak. 4 mevsimin belirgin olarak yaşandığı günlere dönüş de artık insan eliyle mümkün değil. Çünkü bu konu artık insan eliyle düzelebilecek boyutu aştı. Türkiye'de farklı doğa olayları yaşanabilecek. Hortumlar olacak. Uzaklarda gördüğümüz şeyleri, bozulmuş dengeden dolayı artık kendi ülkemizde de görebileceğiz.”

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri