Konya mutfağı ziyaretçilerin gözdesi

Mevlana'nın 735. Vuslat Yıl Dönümü Etkinlikleri için Konya'ya gelenler, kente özgü etliekmek, bamya çorbası ve fırın kebabın tadına bakmadan kentten ayrılmıyor.
Konya Lokantacılar Odası Başkanı Ali Osman Karamercan yaptığı açıklamada, Vuslat Yıldönümü etkinlikleri için Konya'ya gelip, Mevlana Müzesi'ni ziyaret eden, sema programı izleyen konukların Mevlana'nın manevi iklimini teneffüs ettiğini belirtti. 
Etkinlikler için Konya'ya gelen ziyaretçilerin Konya mutfağı ile tanışmadan gitmediklerini anlatan Karamercan, ziyaretçilerin Konya'ya özgü etliekmek, bamya çorbası ve fırın kebabını çok sevdiklerini ifade etti. 
Bu yemekler içinde ilk sırada etliekmeğin geldiğini belirten Karamercan, şunları kaydetti: 
''Etliekmek, hamurundan etine kadar tümüyle Konya'ya has bir yiyecektir. Etliekmekte dana ve düvenin kaburga ve boşluk kısımlarının eti kullanılır. Bu etler sinirleri ayıklandıktan sonra makinede çekilir. Açılan hamura, etle birlikte, kıyılan yeşil biber, domates, soğan ve maydanoz ilave edilerek taş fırında pişirilir. Etliekmeğin bir başka çeşidi olan bıçak arası ise dana etinin bifteğinden elde edilen kuşbaşıyla yapılır. Bıçak arasında ete sadece yeşil biber ve domates karıştırılır. Diğer bir etliekmek çeşidi olan Konya böreğinde ise kıyma ile kaşar ve tulum peyniri bir arada kullanılır. Üzerine ise tereyağı ilave edilerek servis edilir.'' 
Sadece Konya'ya özgü damak tatları arasında bulunan fırın kebabının da kuzu etinden yapıldığını anlatan Karamercan, ''Fırın kebabı için sadece erkek kuzunun ön kolları ve döşü olarak tabir edilen kısımı kullanılır. Böyle özellikli bir et tercih edilmesinin nedeni, bu bölgenin etinin daha az sinirli, yumuşak ve lezzetli olmasıdır. Fırın kebabının en büyük özelliklerinden biri de yine taş fırında yaklaşık 6 saatte pişirilmesidir'' diye konuştu. 
Karamercan, Konya'da yenilen bamya çorbasının da uzun süre damaklarda kalacak bir lezzet olduğunu, bu çorbanın ise kuru çiçek bamyasının tüylerinin ateşte ütülüp haşlandıktan sonra pişirilmesiyle yapıldığını belirtti. 
Tüm bu yemeklerin insanların Konya'ya yaptıkları seyahati tekrarlamalarında veya yakınlarına tavsiye etmelerinde önemli rol oynadığını ifade eden Karamercan, herkesi Konya yemeklerini tatmak için yılın her döneminde kente beklediklerini sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri