Konya kent merkezinde dönemin genelkurmay başkanına saygısızlık!

Konya Karatay Çifte Merdiven Mahallesi'nde bulunan Emir Seyfeddin Karasungur Türbesi, bakımsızlıktan kaderine terk edildi. Dönemin genelkurmay başkanı da olan Karasungur'un türbesinin bu bitik hali yürekleri dağladı

Konya Karatay Çifte Merdiven Mahallesi'nde bulunan Emir Seyfeddin Karasungur Türbesi, bakımsızlıktan kaderine terk edildi. Dönemin genelkurmay başkanı da olan Karasungur'un türbesinin bu bitik hali yürekleri dağladı.

1998 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen Emir Seyfeddin Karasungur Türbesi, kaderine terk edildi. Türbenin bakımsızlığı dikkatlerden kaçmadı. Türbe binasının dibindeki çatlaklar, türbenin üzerindeki boya ve üslupsuz yazılar, ateş yakmak için toplanan taşlar türbenin kaderine terk edildiğini en net gösteren görüntüler oldu. 

CELALEDDİN KARATAY'IN KARDEŞİNİN TÜRBESİ BİTİK HALDE!

Selçuklular döneminde 1200’lü yıllarda yaşadığı bilinen ve Karatay ilçesine ismini veren Celaleddin Karatay’ın kardeşi olan Emir Seyfettin Karasungur adına inşa ettirilen Karasungur Türbesi, ismine yakışmayacak şekilde varlığını sürdürüyor. Türbenin dört bir tarafının yazılı, aşk sözleriyle dolu, etrafının da bakımsız olması, tepkilere neden oldu. Miras olarak bırakılan kültürel bu değere sahip çıkılmaması da vatandaşın içini sızlattı. Hz. Mevlana'nın evinin tespit edildiği arsada bulunan türbe, bitik bir halde.  

SELÇUKLU DÖNEMİNİN KOMUTANI

Emir Seyfettin Karasungur, Celaleddin Karatay ve Kemaleddin Turumtaş'ın kardeşidir. 1235 yılında ise Emir-i İsfehsalar idi. Emir İsfehsarlık, gerek Büyük Selçuklularda ve gerekse Anadolu Selçuklularında bugünkü Genelkurmay Başkanı görevine karşılık gelmektedir. 

Selçuklu sultanı 2. İzzeddin Keykavus, zamanında Denizli (Ladik) de vali olarak bulunmuş, onun bu bölgede bıraktığı kitabeler dolayısıyla 20 yıl kadar valilik yapmış olduğu,  1. Alaeddin Keykubat (1220-1237) devrinden 2. İzzeddin Keykavus (1246-1260) zamanına kadar bu vazifesinde kaldığı anlaşılmaktadır. En önemli eseri olan Denizli'deki Ak Han'ı ve türbesinin kuzey bitişiğinde şimdi mevcut olmayan Seyfiye Medresesini yaptırmıştır. Seyfeddin Karasungur ile Mevlana arasında samimiyet söz konusu olup, Mevlana Mektubatında ondan bahsetmiştir. Karasungur'un ölüm tarihi 1275 yılından sonra esas alınarak, 13. yüzyılın son çeyreğine tarihlendirilir.  Karasungur, Hz. Mevlana ile yakınlığıyla bilinen ve Selçuklular döneminde Başkumandanlık görevini yürüten bir devlet adamıdır.

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri