Konya, kara gün dostu

Yaklaşık 4 yıldır iç savaşın yaşandığı Suriye'de milyonlarca insan ülkelerini terketti. Konya'da ise 45 bin civarında Suriyeli sığınmacı yaşıyor. Zor durumdaki Suriyeli sığınmacılara yardım dernekleri ve kaymakamlıklar yardım elini uzatıyor

2011 yılında Suriye'de patlak veren iç savaş yüzünden milyonlarca insan ülkesini terketmek zorunda kaldı. Savaşın başladığı günden bu yana Türkiye'ye ise 1 milyonu aşkın Suriyeli sığındı. Savaştan kaçan Suriyeliler, ilk başlarda Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis gibi güney illerindeki kamplara yerleşiyordu. Fakat çatışmaların artmasının ardından Suriyeliler, Türkiye'nin başka şehirlerine de gelmeye başladı. Bunların başında ise Konya geliyor. Konya'da gayri resmi rakamlara göre Suriyeli sığınmacı sayısı 40 bini geçti. Bunların bazıları oturma izniyle kalırken, bazıları ise oturum izni olmadan kalıyor. Savaştan kaçan Suriyeliler ise ailelerini geçindirebilmek için düşük ücretlerle çalışıyor. Suriyeli sığınmacılar, yaz aylarında ise Otogar ve Alaeddin Tepesi'nde çok sayıda konaklıyordu. Suriye'deki iç savaş milyonlarca insanı ülkelerinden ederken, yüzbinlerce insanın hayatının kaybetmesine neden oldu.

KAYMAKAMLIKLAR NAKDİ YARDIM YAPIYOR

Peki Konya'da yaşayan Suriyeli sığınmacılar düzenli olarak yardım alabiliyor mu? Suriyeli sığınmacıların ihtiyaçlarını tespit eden yardım dernekleri periyodik olarak bu ailelere gıda ve tıbbi yardım malzemesi gibi yardımlarda bulunuyor. Suriyeli sığınmacıların yardım alabilmesi için öncelikle Konya Emniyet Müdürlüğü'nden oturum izni alması gerekiyor. Konya'da oturum izni alan Suriyeli sığınmacılar aldıklari yabancı kimlik numarasıyla birlikte bağlı bulundukları ilçelerin kaymakamlıklarına giderek, yardım başvurusunda bulunuyor. Kaymakamlıklar da periyodik olarak Suriyeli sığınmacılara nakdi yardımda bulunuyor. Kaymakamlıklar bünyesinde kurulan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları çalışanları yardım edilecek sığınmacı aileler hakkında önce bilgi alıyor. Mahalle muhtarlarıyla, komşularla görüşülerek bir rapor oluşturuluyor. Ailenin durumuna göre ve ihtiyacına göre verilecek yardım miktarı belirleniyor.

YARDIM DERNEKLERİ SURİYELİLERİ UNUTMADI

Gıda yardımlarını ise Konya'da faaliyet  gösteren vakıf dernekler dağıtıyor. İHH-AYDER, Rida Yardım Derneği, Cansuyu, Kimse Yok Mu ve Dosteli gibi dernekler Suriyeli sığınmacıların evlerini ziyaret ederek, temel ihtiyaç malzemelerini karşılıyor. Yardımlar arasında gıda malzemelerinin yanı sıra tıbbi malzemeler de bulunuyor. Suriye’deki çocuk, kadın, yaşlı ve hastaların hayata tutunabilmeleri, dertlerine çare, yaralarına merhem olmak amacıyla “Sana İhtiyacım Var” adı altında bir yardım kampanyası başlatıldı.  Suriyeli mültecilere Mmaddi yardım  alanında ise Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Ofisi battaniye, muşamba, mutfak setleri ve malzemeleri gibi gıda dışı malzemeler sağıyor.  UNHCR , engelli mülteciler için  tekerlekli sandalyeler aldı, bazı mesleki eğitim  merkezlerine destek sağladı ve ülkede Suriyeli mültecilerin ikamet ettikleri alanlara konuşlandırılacak olan  mobil kayıt araçlarını satın almak yoluyla Türk makamlarının kamp  dışında kalanların kayıt işlemlerinin kapsamınıgenişletmesini destekledi.

MESUT TURAN merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri