Konya İslam'ın ve medreselerin başkenti oldu

İslam'ın Anadolu'ya yayılmasında Konya'nın payının yadsınamayacağını söyleyen Konyalı Din İşleri Yüksek Kurulu eski Başkanı Dr. Ekrem Keleş, “Konya'dan dünyanın ve ülkenin dört bir tarafına hocalar yetiştirildi” dedi

Merhaba Gazetesi, Konyalı olup da başka şehirde yaşayan Konyalı bürokratların ve kıymetli isimlerin Konya sevgisini sayfalarına taşıyor. Bu kapsamda İslam dinine yaptığı araştırma ve çalışmalarla değer katan Konyalı eski Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş de Konya'nın İslam hassasiyetini gazetemize anlattı.

KONYA, İSLAM'IN ANADOLU'YA YERLEŞMESİNDE MERKEZ ROL ÜSTLENDİ

Konya'dan ilk kez 1982 yılında askere gitmek vesilesiyle ayrıldığını hatırlatan Din İşleri Yüksek Kurulu eski Başkanı Dr. Ekrem Keleş, emekliliğinden sonra yaşamını Ankara'da sürdürdüğünü, Konya ile irtibatını kesmediğini, akrabalarının önemli bir çoğunluğunun da Konya'da olduğunu aktardı. 2-3 ayda bir Konya'ya geldiğini söyleyen Keleş, “İslam dünyasında Medine-i Münevvere'ye karşı ayrı bir hassasiyet vardır. Selçuklu Devletine başkentlik yapmış Konya'ya karşı da İslam dünyasında ayrı bir hassasiyet vardır. İslamın Anadoluda yerleşmesi konusunda Konya'nın ayrı önemi bulunuyor. Konya, İslamın Anadoluya yerleşmesinde merkezi bir rol üstlenmiştir” dedi .

KONYA'DAN ÇOK KIYMETLİ HOCALAR YETİŞTİ

Konya'nın çok uzun yıllardan bu yana İslami kimlik ve hassasiyetini de kaybetmediğini kaydeden Keleş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gerçekten Konya'mız, köklü bir İslami tarihe sahip. Konya, medreselerin de başkenti oldu. İlmi merkezlerin başında yer alıyordu. Diğer ilimlerin de merkeziydi. Allah'a çok şükür şehrimizin bu özelliği her geçen gün daha da güçlendi. Biz de görev yaptığımız süreç içerisinde gittiğimiz her yönde Konya'mızı, kültürünü, geleneklerini, İslami hassasiyetlerini anlattık. Türkiye'deki en güçlü İmam Hatip'lerden birisi de Konya'daydı. Konya İmam Hatip gerçekten marka bir değerdi. Arkadaşlarımızdan üniversiteye girmeyen kalmadı. Her birimiz farklı yerlere geldik. Konya'dan dünyanın ve ülkenin dört bir tarafına hocalar yetiştirildi.”

DR. EKREM KELEŞ KİMDİR?

Ekrem Keleş 1958’de Konya Seydişehir’de dünyaya gelmiştir. Keleş 1977 yılında Konya İmam-Hatip Lisesini, 1981 yılında da Konya Yüksek İslam Enstitüsünü bitirdi. 1985 yılında Haseki Eğitim Merkezi 4. Dönem Müftüler ve Vaizler İhtisas Kursunu tamamladıktan sonra 1988 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde Yüksek lisans yaptı. Doktorasını ise Ankara Üniversitesi’nde “İslam Hukukunun Kaynağı Olarak İcma” üzerine tamamladı. İki Dil bilen Ekrem Keleş Mekke-i Mükerreme'de Din Hizmetleri Ataşeliği görevinde de bulunmuştur. Din İşleri Yüksek Kurulu Üyeliğine seçilerek Kurul Başkan Vekilliği de yapmıştır. Namaz vakitlerinin oluşmadığı yerlerde vakitlerin belirlenmesi üzerine uzun çalışmalar yapan Ekrem Keleş 30.12.2010 tarihinde Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiştir. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Helal Akreditasyon Yöntem Kurulu üyeliğine atandı. Keleş, daha sonra 28.08.2015 tarihinde Din İşleri Yüksek Kurulu Üyeliğine seçildi. Keleş, 05.10.2015 tarihinde de Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı olarak görev yapmış ve emekli olmuştur.

KİTAPLARI

Haccı Anlamak, (Prof. Dr. Bünyamin Erul ile birlikte) Diyanet İşleri Başkanlığı yayını.

Kutsal İklimde Dua (Prof. Dr. Bünyamin Erul ile birlikte). Umre Rehberi (Haccı Anlamak kitabından Umre için uyarlama). Umre Duaları (Kutsal İklimde Dua kitabının umreye uyarlanmış şekli). En Güzel Örneğin Aile Hayatı, ‘En Güzel Örnek Hz. Peygamber' kitabı içinde, Türkiye Diyanet Vakfı Yayını, (Dr. Sadık Eraslan ile birlikte). En Güzel Örneğin Çocuk Sevgisi/ ‘En Güzel Örnek Hz. Peygamber' kitabı içinde, (Dr. Sadık Eraslan ile birlikte) Türkiye Diyanet Vakfı Yayını. Ailenin Din Kılavuzu, Seha Neşriyat, (Dr. Muzaffer Şahin ile birlikte). Makale ve Tebliğleri: ‘Dini Nikah' Adı Altında Yapılan Gayr-ı Resmi Nikah Akdinin Tahkim Yoluyla Sona Erdirilmesi (Toplumumuzda Yaşanan Güncel Bir Sorunun İslam Hukuku Çerçevesinde Tahkim Yoluyla Çözümü Üzerine Bir Deneme) Marife Dergisi, 2004. Rü'yet- i Hilal Meselesi, Marife Dergisi, 2002.

Kurbanın Hükmü Konusunda Mukayeseli bir İnceleme, Diyanet İlmi Dergi. Hacda Kadınların Durumu, Hac Sempozyumuna sunulan tebliğ, İst 2006, (Hac Sempozyumu Tebliğ ve Müzakereleri, Diyanet İşleri Başkanlığı yayını, 2007 (Tebliğ).

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ramazan Haberleri