Konya için 2022 trajik bir yıl oldu

2022 yılı, Konya için daha çok hüzün dolu bir yıl oldu. Konyaspor'un futbolcusu Ahmet Çalık, İYİ Parti Konya İl Başkanı Gökhan Tozoğlu vefat etti. Konyaspor Avrupa'dan elendi, kamuoyunun merakla beklediği birçok yatırım hayata geçirilemedi 

2022 yılı bugün bitiyor. Hayat pahalılığının zirveyi gördüğü, vatandaşın alım gücünün azaldığı 2022 yılı, Konya'da yine hüznün ve sevincin birlikte yaşandığı bir yıl oldu. Ölümler yürekleri dağlarken, bazı yatırımların hayata geçirilmesi Konya'ya değer kattı. Konya, bazı olaylarla da Türkiye gündemine düştü. Vatandaşın merakla beklediği birçok proje bu yıl da tamamlanamadı. Şehrin gözbebeği Konyaspor da Avrupa'ya bu yıl veda etti. 

KONYA ŞEHİTLERİNE AĞLADI

Hakkari’de görevli Piyade Uzman Çavuş Mustafa Işık, üzerine yıldırım düşmesi şehit oldu. Şehit Mustafa Işık, memleketi Seydişehir’de dualarla ve gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı. Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Şimşek Operasyonu bölgesinde bölücü terör örgütü mensuplarınca döşenen el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu 24 yaşındaki Konyalı Piyade Uzman Çavuş Halil Yıldız şehit oldu.

YÜREĞİMİZ AHMET ÇALIK'IN VEFATI İLE YANDI

2022 yılı Konya için acılı başladı. Konyaspor'un başarılı oyuncusu Ahmet Çalık, trafik kazası yaptı. 27 yaşındaki milli futbolcunun vefatı, tüm dünyayı yasa boğdu.  Ankara-Niğde otoyolunda seyir halinde olan Ahmet Çalık'ın kullandığı otomobil, sabah saatlerinde Gölbaşı Hacılar mevkisinde devrildi.27 yaşındaki milli futbolcu kazada hayatını kaybetti. Çalık'ın vefatı sadece Konya ve Türkiye'yi değil, tüm dünyayı üzdü. 

KONYA BÜYÜK ORGANİZASYONA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Konya, 2022 yılı içerisinde büyük bir organizasyona ev sahipliği yaptı. 5. İslami Dayanışma Oyunları, Konya'da gerçekleştirildi. Türkiye’nin ev sahipliğinde 56 ülkeden 4 bin 200 sporcunun katıldığı, Konya’da düzenlenen 5. İslami Dayanışma Oyunları’nın açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla görsel şölen eşliğinde gerçekleştirildi. 

TÜRK YILDIZLARI UÇAĞI DÜŞTÜ

Aralık ayının ilk haftasında Konya'nın Karatay ilçesinde Türk Yıldızları ekibine ait F-5 uçağı, kuş çarpması sonucu düştü. Pilotun uçaktan atlayarak kurtulduğu bildirildi. 

BAŞKAN ALTAY UCLG'NİN DÖNEM BAŞKANI OLDU

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Eş Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, UCLG’nin dönem başkanı oldu. İspanya’nın Sevilla şehrinde düzenlenen UCLG Yönetim Kurulu Toplantısı’nda dönem başkanlığını devralan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Bugün Konya için çok önemli bir gün. 240 binden fazla üyesiyle dünyanın 7 kıtasında teşkilatlanan Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı’nın başkanlığını bugün Sevilla’da devraldık. Ülkemize ve şehrimize hayırlı olsun” dedi.

GÖKHAN TOZOĞLU'NUN VEFATI TÜRKİYE GÜNDEMİNDE

2022 yılının Konya'da en üzücü olayların arasında İYİ Parti Konya İl Başkanı Av. Gökhan Tozoğlu'nun da vefatı yer aldı. İYİ Parti Konya İl Başkanı Gökhan Tozoğlu (35), aort damarının yırtılması sonucu tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Eylül ayında aort damarının yırtılması sonucu hastaneye kaldırılan İYİ Parti Konya İl Başkanı Gökhan Tozoğlu, 29 Eylül'de taburcu edildi. Evinden tedavisine devam edilen evli ve 1 çocuk babası Tozoğlu, yeniden rahatsızlanınca Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Tozoğlu, doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı. Tozoğlu'nun genç yaşta vefatı, Türkiye'de de gündem oldu. 

KONYA'DA KÖPEK KATLİAMI!  

Konya, tasvip edilmeyen bir konu ve video ile günlerce ülke gündemine oturdu. Konya Büyükşehir Belediyesi Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’nde bir köpek, kafasına kürekle vurularak katledildi. Köpeğin öldürüldüğü ana ait görüntüler sosyal medyada infial yarattı, çok sayıda sosyal medya kullanıcısı ‘Konyadakatliamvar’ etiketiyle yaşananlara tepki gösterdi. Konya, bu görüntüler sonucunda günlerce ülke gündeminde kaldı. Konya üzerine karalama çalışması yapıldı. Olayın ardından 2 işçi tutuklandı. 

BAZI YATIRIMLAR KONYA'YA ÇOK YAKIŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikası, Büyükşehir Yatırımları ve Afşar Barajı, Hadim Eğiste Viyadüğü ile Yapımı Tamamlanan Diğer Tesislerin Toplu Açılış Töreni”ne katıldı. Konya'da yapımı tamamlanan ve Akdeniz ile İç Anadolu'yu kesintisiz birbirine bağlayacak Eğiste Hadimi Viyadüğü trafiğe açıldı. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile tarihi dokuya uygun şekilde yürüttüğü Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı'daki dönüşüm çalışmaları da bitti. Çalışma, Konya'ya çok yakıştı. Konya Millet Bahçesi'nin de açılışı yapıldı. 

KONYASPOR AVRUPA'DAN ELENDİ

Konyaspor, UEFA Avrupa Konferans Ligi 3. eleme turunda 1-1'lik ilk maçın rövanşında konuk ettiği Lihtenştayn temsilcisi Vaduz'a 4-2 yenilerek elendi. MEDAŞ Konya Büyükşehir Stadı'nda oynanan karşılaşmada temsilcimiz Arabam.com Konyaspor, 1-1'in rövanşında Vaduz'a 4-2 kaybetti ve UEFA Avrupa Konferans Ligi'ne veda etti. Konyaspor'un kötü sahada oynamasından dolayı, Avrupa'dan elendiği iddia edildi. 

TÖRENLER UZUN ZAMAN SONRA İLK KEZ SÖNÜK GEÇTİ

Hazreti Mevlana'nın 749. Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri sona erdi. Bu yıl ‘Dostluk Vakti’ temasıyla düzenlenen Şeb-i Arus törenleri sönük geçti. Yabancı misafirlerin Mevlana Meydanı’nda Mevlevilik ruhuna aykırı şekilde dansları tepki topladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da törenlere katılmadı. Konya’da 7- 17 Aralık tarihlerinde düzenlenen Şeb-i Arus törenlerinde her yıl olduğu gibi bu yıl da özellikle İran’dan gelen yabancı misafirlerin dansları dikkat çekti. Mevlevilik ile ilgisi olmayan dans ve ritüeller Mevleviliği itibarsızlaştırırken, söz konusu görüntüler sosyal medya da büyük tepki gördü. 

SÖZ VERİP TUTULMAYAN 2022 YATIRIMLARI

Yıllardır gerekliliği konuşulan ve sözleri verilen bu projelerin hayata geçirilememesi de “Konya, yeterince önemsenmiyor mu” sorusunu akıllara getirdi. Konya'da bitirilemeyen projelerin başında “Çevre yolu” geliyor. Yapımına 2014 yılında başlanan projenin, 2020 yılında tamamlanacağı belirtilmişti. Projenin ne zaman tamamlanacağı ise bilinmiyor. Yaklaşık 50 yıl önce yapılan Konya Adnan Menderes Toptancı Hali, fiziki ömrünü tamamladı. 81 esnafın çok kötü koşullarda hizmet verdiği hal, yoğunluğu kaldıramazken, alt yapısı ile de alarm veriyor. Konya'nın yeni “hal projesi” Kasım ayının başında reddedildi. Konya-Aksaray yoluna yapılması planlanan, bütün alt yapı çalışmaları bitirilen ve Türkiye'ye örnek olacağı belirtilen hal projesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından askıya alındı. 2004 yılından bu yana AK Parti'nin seçim vaatleri arasında yer alan Konya Metro Projesinde, somut gelişme hala yaşanmadı. AK Partili vekillerin 2022 yılı içinde verdiği sözlere rağmen, projede adım atılamadı. 2015 yılında Konya'da açık hava ilan panolarına asılan “Konya metroya kavuştu, metro Konya'ya hayırlı olsun” ifadeleri de askıda kaldı.  Konya Büyükşehir Belediyesi ve TCDD Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek KONYARAY Banliyö Hattı’nın imzaları Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun tarafından atılmıştı. Konya için tarihi bir gün yaşandığı belirtilmişti. Birinci etabı Konya Garı ve havaalanı arasında 17.4 kilometre olan hattın ikinci etapta 26 kilometreye ulaşacağı aktarılmıştı. Yetkililer, “Birinci etap Konya Garı ve havaalanı 17.4 kilometre; ikinci etapta Yaylapınar’dan başlayıp Organize Sanayi Bölgesine kadar olan 26 kilometrelik hatta Meram, Karatay ve Selçuklu’daki sanayilerimiz ve organize sanayilerimiz kesintisiz ve konforlu bir taşımaya kavuşmuş olacak” demişti. Banliyö hattının günde 90 bin yolcuya hizmet vereceği söylenmişti. İmzaları 2 yıl önce atılan ve “Konya'ya hayırlı olsun” diye duyurulan banliyö projesinde imzanın ötesine geçilemedi. Yaklaşık 18-19 yıldır gündemde olmasına rağmen Konya'ya bir türlü sivil havaalanı da kazandırılamadı. Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) öğrencileri, yeni yerleşkesine hala kavuşamadı. Hayati öneme sahip sulama projeleri için ise 2027 yılı işaret edildi. 

EMRE ÖZGÜL 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri