RÖPORTAJ: İBRAHİM BÜYÜKEKEN
EMNİYET'İN KAPILARINI HALKA AÇTIK
Konya Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, Konya'daki genel asayiş, FETÖ operasyonlarını ve 15 Temmuz'da yaşananlarla ilgili gazetemizin sorularını yanıtladı. Konya'daki asayiş olaylarında azalma olduğuna dikkat çeken Demir, "Emniyet ekiplerimiz daha huzurlu bir Konya için geceli gündüzlü çalışıyor. Emniyet Müdürlüğü olarak devlet-vatandaş kaynaşmasını sağladık. Emniyet'in kapılarını vatandaşa açtık. Alo 155'i arayanların sayısı yüzde 30 oranında arttı" dedi.
**Konya'da genel asayiş durumu nedir? Konya'nın şu an sorunlu bölgesi şu an neresi? Geçmiş yıllarla karşılaştırdığımızda asayiş olaylarında bir azalma var mı?
-Konya'nın en sorunlu bölgesi var diyemeyiz. Mesela Zafer'de bir haftada iki bıçaklama vakası vardı. Ama genel olarak şu bölge çok sorunlu diyemeyiz. Tamamen spontane gelişen bir olay. Önemli olan faillerin ve delillerin tespit edilmesi. Güven timlerimiz ve sivil polislerimiz orada sürekli görev yapıyor. Yoksa orada daha çok olay yaşanabilir. Bu tür olaylar dünyanın her yerinde yaşanabiliyor. Diğer illerle kıyasladığımız zaman Konya, tam bir huzur adası. Burada güvenlik güçlerinin etkisinin olduğu gibi vatandaşın da büyük etkisi var. Devlet ve vatandaş kaynaşmasını görüyorsunuz. 155'i aramalarda bir önceki yıla göre yüzde 30 oranında artış var. Bu çok harika birşey. Bizim istediğimiz de bu. İki yıldır Emniyet'in kapılarını vatandaşa fazlasıyla açtık. Konyalılara dedik ki: "Gelin karakola çay için. Allah'ın selamını verin." Bu iletişim düne göre artmaya devam ediyor. Şehirlerde sorunların çözümündeki etkenlerden bir tanesi iletişim dilini
olumlu ve yoğunlaşarak geliştirmektir. Konya ile ilgili "Konya'dayız Huzurdayız" sloganını kullanıyorsak, bunun altı tek taraflı değil. Kurumlar arası çok güzel bir diyalog var ayrıca. Başta vilayet olmak üzere ilgili kurumların uyumu ahengi var. Polis Teşkilatı olarak 5 bin tane güvenlik ordusu var. Gece gündüz görev yapıyorlar. Güvenlik en önemli ikinci yaşamsal faktör.
En çok hangi suçlar işleniyor? Konya'nın şu an sorunlu bölgesi şu an neresi?
Telefon dolandırıcılığı bir ara çok artmıştı. Onla ilgili de önlemler aldık. Yine de devam ediyor ama nadir hale geldi. İlk dönemlerde iki haftada 11 defa telefonla dolandırıcılık olayı yaşandı. 1 buçuk yıl önce 15 günde 11 dolandırıcılık olayı olmuştu. Banka müdürleri ve PTT müdürlerinin tamamıyla toplantı yaptık. İki haftada yaşanan 15 dolandırıcılık vakası belli bir zaman sonra birkaç vakaya düştü. Şu an yok. Koskoca senede bir kaç defa ancak telefonla dolandırıcılık yaşanıyor. Özellikle Urfa Akçakale ve Çorum tarafında birkaç grup vardı. Konya, Adana ve Ankara gibi illere geliyorlardı. O süreçte operasyonlar yaptı. Bu gruplar, o süreçte Kule önünde bir telefon dolandırıcısını suçüstü yapmıştık. O olay sosyal medyaya canlı bomba yakalandı diye bir şehir efsanesi olarak yansıdı. Halbuki orada canlı bomba değil, telefon dolandırıcısı yakalandı.
**FETÖ ile mücadelede operasyonlar nasıl gidiyor? Bugüne kadar kaç kişi hakkında işlem yapıldı?
-Yasal kanallar çalışıyor. Konya ile ilgili ben mağdur oldum diye şikayetler hemen hemen yok gibi. Emniyet mahreçli çalışmalarda ciddi bir hassasiyet ve titizlik var. Bu hassasiyetler beraberinde şikayetleri de en aza indiriyor. Delilsiz suç olmaz, şüphe sanık lehine yorumlanır. Hukukun temel felsefelerini burada uyguluyoruz. Arkadaşlarımız hakikaten çok yetkin ve profesyonel isimler. Teşkilatımız FETÖ silahlı terör örgütü ile mücadelede olması gereken kıvamda. Şu an itibariyle toplamda 2 bin 700 işlem yaptık. Bunların içerisinde vali yardımcıları, kaymakamlar, askeri personel, emniyet görevlileri, öğretim üyeleri, milli eğitim çalışanları, adli personel, sağlık personelleri, siviller ve avukatlar var.
15 TEMMUZ'DA MUCİZE YAŞADIK
**15 Temmuz gecesi sizin açınızdan nasıl geçti? O gece yaşananlar için neler söylemek istersiniz?
-15 Temmuzla ilgili benim hala anlayamadığım bir şey var. Haberi alır almaz 20-25 dakikada devreye girdik. Bu kadar kısa sürede nasıl tedbir aldık hala anlayamıyorum. Bugün yapabilir misiniz böyle bir şeyi? Bugün yapamayız aynısını. Bu Konya'nın manevi havasından mı nedir bilemiyorum ama arkadaşlarımız çok hızlı davrandı. Tüm arkadaşlarımızı kutluyorum. Hakikaten çok etkin ve etkili çalıştılar. Haber alır almaz haber merkezlerini korumaya aldık. Çünkü bu tür olaylarda ilk hedef iletişimdir. İletişimi kesmek isteyebilirler. 155'e bakan Müdür arkadaşı aradık ve ilk talimatı verdik. "Size kendisini asker ve polis olarak tanıtıp, kimliğinizi ve silahınızı verin diyenlere yapacağınız tek şey var. Alnının çatına sıkmak. "Çok net bu talimatı verdik. Bu kayıtlara da geçti. Savcılığa bildirilmiştir. İl Emniyet Müdür Yardımcıları ve yönetici kadro, kalkışmanın olabileceği ilgili noktalar nasıl hızlı bir şekilde sarıldı anlayamadım. Mucize yaşanır anlatılmaz. Bu yarım saatte nasıl bu kadar hızlı davrandık anlamak mümkün değil. Kon TV ve Kanal 42'nin çevresini özel timlerle sardırdık. Akyokuş'taki vericilerin olduğu yerin etrafı koruma altına alındı. Giriş çıkışlarla ilgili önlemler alındı. Jandarma da bizim yanımızda saf tuttu. 15 Temmuz Konya için muhteşem bir sınav oldu. Konya şanlı bir direniş gösterdi. Konyalıların o direncini kocaman kocaman alkışlamak lazım. Ertesi gün hava üssüne operasyon yaptık. 50 bin vatandaş hava üssü etrafında toplandı. Artık bu millet "ben dikta istemiyorum. Militarist bir yönetim istemiyorum. Ben yabancı güçlerin hegemonyasında milletin tepesinde demoklesin kılıcı gibi bir algı istemiyorum" mesajı verdi. Hz. Allah bir daha bu millete 15 Temmuzları yaşatmasın. Emniyet Teşkilatı düştüğü yerden kalkmış, vatanına, milletine sahip çıkmıştır.
FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞLERİ FETÖCÜ ÇIKTI
**Konya'da son zamanlarda trafik kazalarında bir artış yaşanıyor. Bu kazaların artmasında kural tanımamazlık mı yoksa yolların yetersizliği mi etkili oluyor?
-Konya'da trafik kazalarında artış var gibi görünüyor fakat ölümlü kazalarda azalma var. Baktığımız zaman trafik kazaları fazla gibi geliyor. Trafik cezalarında yüzde 20'ye varan azalma var. Trafik kontrollerinde yüzde 45'e yakın artış var. Uygulama çok fazla, fakat ceza az. Uygula, ceza yazma kuralını benimsiyoruz. Niyetimiz üzüm yemek, ceza yazmak değil. 7 aksın hepsinde yol kontrolleri vardı. Sokaklarda her gün polisler uygulama yapıyor. Çok gerektiği zaman tabii ki ceza yazıyoruz. Bundan 3-4 yıl önce çok ciddi trafik cezaları yazılıyormuş. Fahri trafik müfettişlerinin çoğu FETÖ terör örgütünden içeri alındı. Bunların bu kadar ceza yazmasının nedeni ise vatandaşı devletten, hükümetten ve milletten soğutmaktı. Biz bunu tersine çevirdik. Yüzde 22 oranında cezalarda azalma var. Ama kuralları dinlemeyenlere ceza yazıyoruz. Devlet olarak önlemleri alırsanız vatandaş buna uyuyor. TEDES bunun en güzel örneklerinden birisi. 2012'de TEDES kurulmadan bir yıl önce çalışma yapılıyor 5.10 koridor. 7 ölümlü kaza var. TEDES kuruluyor 1 yıllık çalışma yapılıyor. Ölümlü kaza yok. Aynı yerde TEDES kurulmadan önce kural ihlali 40 bin. Aynı yerde TEDES'ten sonra 1400 kural ihlali var.. Devlet olarak siz sistemi yaparsanız vatandaş buna uyuyor. Vatandaşa bir çağrımız var. "Lütfen, Allah rızası için trafikte sürekli soldan gitmeyi bırakın." Konyalı yaptığı her işte sağdan gidiyor. Fakat trafikte sürekli soldan gidiyor. Konya'da trafikte araç sayısında bir müthiş var. Doğal olarak yoğunluk artıyor. Bükreş'te, Paris'te Brüksel'de aynı sıkıntılar var. Eskiden bir evde bir araba ancak bulunurdu. Şimdi bir evde ailedeki fertlerin sayısı kadar araç var. Böyle olunca trafiğin yoğunluğu artıyor. Vatandaşlarımız mümkün olduğu sürece toplu taşıma araçlarını kullansın. Hem ekonomik, hem huzurlu hem de spor yapma imkanı sağlıyor. Artısı çok fazla. Toplumsal değerlerin de yeniden yaşanmasına katkı sağlıyor.
** Konya'da şu an kaç Suriyeli sığınmacı var? Suriyelerin suça karışma oranı nedir?
-Konya'da 75 bin Suriyeli sığınmacı var. 75 bin tane Suriyeliyle ilgili göze görünür dişe dokunur bir güvenlik sorunu yok. Konyalıların sahafet damarlarının çok gücü var. Konyalılar her türlü imkanı sağlıyor. STK'lar çok güzel çalışıyor. Gönül erleri var. Cemiyet-i Hayriye ruhu ile çalışan STK'lar var. Nasıl yardım edebiliriz derdindeler. Konya'da huzur varsa o toplumun içerisindeki dayanışmadan kaynaklanıyor.
**Konya'da uyuşturucu ile mücadele nasıl gidiyor? Bu konuda Konya Emniyeti ne tür çalışmalar yapıyor?
-Konya'da daha önce rakamsal verilere bakıldığı zaman iki tane bölgede Romen vatandaşların yoğun olarak yaşadığı yerlerde uyuşturucu olayları daha fazla yaşanıyormuş. Çeşitli önlemler aldık. Narkotimleri hemen devreye soktuk. Narkotim adı altında yeni bir yapılanmaya gidildi sayın Davutoğlu başbakan iken. 11 pilot il vardı. Bu illerden biri de Konya'ydı. Çok güzel efektif, çok etkin bir çalışma yapıldı. Hala da devam ediyor. O iki mahalledeki yoğunluk hemen kayboldu. Bir kentsel dönüşümün çok önemli etkisi oldu. Sosyolojik olarak, fiziki olarak oradaki dağılma ve beraberinde narkotimlerin devreye gitmesi çok etkili oldu. Tedbir sisteminde değişikliğe gittik. Normal anlayışı biraz değiştirdik. Kıyıdan merkeze, merkezden kıyıya doğru tersten bir metodoloji uyguladık. Zamanlamayı değiştirdik. İkindiye doğru akşama doğru yoğunlaştık. Şu an Konya'da ciddi anlamda bir pozitif değişiklik var. İşini seveceksin ve ciddi yapacaksın. Halktan çok ciddi ve olumlu bir tepki alıyoruz.
**Konya Türkiye'nin en huzurlu şehirlerinden bir tanesi. Konya Emniyeti bugüne kadar bazı saldırı hazırlığını önceden önledi. Bu başarının sırrı nedir?
-Başarının sırrı şu. Konyalılar çok dua ediyor. Çok çalışıyoruz. İşi sahiplenmekten kaynaklanıyor. Gece ve gündüz asılıyoruz. Benim müdürlerim her gece kendi personelini denetler. Bir tane fasıla yoktur. Karakolundan ekibine kadar. Çünkü güvenlik hizmetinin sevmediği iki kelime var. Biri rehavet, biri atalet. Bunları hiç sevmez. Rehavete ve atalete düştüğünüz zaman bu, işin finişidir. Mazeret üretmek gibi bir lüksümüz yok. Göreve geldiğimiz günden bu yana mazeret üretmedik, sürekli icraat peşinde koştuk, sürekli güvenlik hizmetinin kalitesini nasıl artırırız onunla uğraştık. Reaktif polislikten proaktif polisliği daha yaşanır nasıl hale getiririz onunla uğraştık. Konya'da 3-5'ten daha fazla saldırı girişimini önledik. Allah Konyamızın huzurunu korusun. Allah devletimizi ve milletimizi korusun.
**Konya'ya geleli 2 yıl oldu. Görev yaptığınız diğer illerle kıyasladığınız zaman nasıl bir tablo çıkıyor ortaya? Genel olarak Konya izlenimleriniz ne oldu?
-Konya tabiri caizse Şampiyonlar Ligi'nde. Daha önce Denizli'de görev yaptım. Denizli'de müthiş bir ihracat var. Denizli'nin yıllık ihracatı 3.5 milyar dolar. Konya'nın ihracatı 1.5 milyar dolar. Suç oranlarına, okur yazar oranlarına bakarsanız hem Konya hem Denizli güzel bir yer. Böyle büyük şehirlerde göreve başlamak her faniye nasip olmaz. Cenab-ı Allah'ın sevdiği kullarındanız. Bu millete bu topraklara hizmet etmekten onur duyuyoruz. Konya Konyalıların, Konyalılar da bu güzel şehrin kıymetini bilsin. Denizli'den ayrılırken, "Müftü Hulusi Efendi'nin şehrinden Hz. Mevlana'nın şehrine gidiyoruz" demiştik. Burada gönül erleri var. Onların da manevi himayelerine inanıyoruz. Sadrettin Konevi Hazretleri, Şems Tebriz-i Hazretleri, Tavus Baba, Ladikli Ahmet Efendi... Selçuklu Sultanları Evliyaullah'tandır. Cennet çukuru var burada. Bunları iyi analiz etmek lazım. 15 Temmuz'daki o süratin arka planında o manevi himaye var. Bu şehrin mayası da o. Siz 75 bin aç açık insana bakarsanız Hz. Allah da size lütfeder. Siz binlerce insana kamyonlar dolusu gıda ve giyecek yardımı yaparsanız, Hz. Allah da sizi himaye eder. Konya'nın manevi yönünü ve atmosferini de ihmal etmemek lazım.