“Konya halkı vakıflara her zaman hassasiyet göstermiştir”

Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü ‘Vakıflar Haftası’ nedeniyle basın toplantısı düzenledi. Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, “Konya halkı vakıflara her zaman hassasiyet göstermiştir” dedi

Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğünce düzenlenen ‘Vakıf Haftası’ temalı basın toplantısında açıklamalarda bulunan ve vakıfların medeniyetin asli unsurları olduğunu kaydeden Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, “Anadolu’daki 1000 yıllık medeniyetimizin asli unsuru olan vakıflar, milletimizin Allah’ın rızasını kazanma temelinde insanlara iyilik yapma düşüncesinin bir tezahürü olarak var olmuşlardır. Günümüzde sosyal bir kurum haline gelen vakıflar, ecdadımızın peygambere olan sevgisini de gösteren vakfetme geleneğinden doğmuştur. Kültürümüzün bir parçası haline gelen Vakfetme geleneği, insan ve çevresindeki fiziki ve kültürel çevreye, tüm varlığa iyilik ederek, bu iyiliği hayatın her noktasında sürdürülebilir hukuki bir sisteme bağlı kılarak kıyamete kadar sürdürmeyi amaç edinmiştir. Vakıf dini hassasiyetlerle kurulmakla birlikte sosyal ve hukuki bir kavramdır” dedi.

VAKIFLAR HAYATIN HER ALANINA ETKİ EDER

Vakıfların hayatın her alanına etki eden bir yapısı olduğunu vurgulayan Osmanlı, “Medeniyetimizin temel kurumlarından olan Vakıflarımız, Eğitimden sağlığa, tekil yapı mimarisinden şehirleşmeye, kültürden sanata ekonomiye kadar sosyal hayatın her alanına paylaşma geleneğinin bir ürünü olarak nüfus etmişlerdir. Vakıflarımız kadim bir şehir olan Konya’mızın fiziki ve kültürel çevresine de önemli katkıları olmuştur. Bu gün Konya günlük hayatında her gün yanından geçtiğimiz Alaeddin Camiinden, İnce Minareli Medreseye, Karatay Medresesinden içinde bulunduğumuz Sahibi Ata Hankah’ına, Mevlana Dergâhından, Sırçalı Medreseye, İplikçi Caminden Şerafettin Camisine, Mahkeme hamamından Zazadin Hanına kadar tüm bu eserler vakıf yoluyla inşası yapılmış, bakımı sağlanmış ve günümüze kadar ulaşmıştır” şeklinde konuştu.

KONYA HALKI VAKIFLARA HEP HASSASİYET GÖSTERMİŞTİR

Konya halkının vakıflara her daim hassasiyet gösterdiğini de kaydeden Osmanlı, “Konya halkı her zaman vakıflara hassasiyet göstermiş, “hayır işlerinde yarışınız” tavsiyesine uyanlardan olmuştur. Geçmişte Sadaka taşı geleneğinin bu gün askıda ekmek uygulamasına dönüştüğü görülmekte, geçmişte şartları itibariyle çeşitlilik arz eden vakıfların günümüzde çeşitliliği azalsa da vakıf kültürünün devam ettiği görülmektedir. Mahalle kültürünün ürettiği Avarız vakıfları çok azalmış olsa da mahalle sakinlerinin kendi imkânlarıyla yardımlaşma dayanışmaya yönelik çalışmaları bulunmaktadır. Yine bugün Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz yetki alanında yönetimi kalmamış ecdattan emanet kalan 403 mazbut ve halen görevini sürdürmekte olan 11 mülhak vakfımız bulunmaktadır. Bu gün Konya’da farklı hizmetleri yürütmek amacıyla sivil toplum tarafından yürütülen 151 vakıf da görev yapmaktadır” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri