Konya halkı Afgan pilavına yoğun ilgi gösteriyor

Afgan mutfağına ait birbirinden lezzetli yemekler artık Konya’da da vatandaşların damak zevkine hitap ediyor. Afgan pilavını yiyen Konyalılar, yemeğin üzerine yeşil çay içiyor

Konya’da Mazhar Babalık sokakta Öğretmenevi’nin karşısında açılan Türkistan Lokantası’nda Afgan mutfağının birbirinden lezzetli yemekleri Konyalılarla buluşuyor. Ekim ayında hizmete giren Türkistan Lokantası, sadece yemekleriyle değil Afganistan’a kültürüyle de büyük ilgi çekmeye başladı.

ÖZBEK PİLAVI DA VAR AFGAN PİLAVI DA

Lokantanın sahibi Muhammed Şerif Muradi, lokantanın tabelasına Türkiye, Afganistan ve Güney Türkistan bayraklarını da koyarak, herkesi kucaklayan işletmeyi açtıklarını söyledi.

Türkistan Lokantası’nda meşhur Afgan ve Özbek pilavının yanı sıra paça çorba, yahni, kebab, kuşbası kavurma, çorba çeşitleri, işliki, pizza ve börek de ikram ediliyor. Afganistan yemek kültürüne göre ikramlar yapılıyor. Masaya mutlaka Afganistan halkının sürekli içtiği yeşil çay termostat ile birlikte getiriliyor. Yeşil çay Afgan sofralarının vazgeçilmezlerinden biri. Lokanta içerisinde Farsça, Özbekçe, Türkmence halk müzikleri de çalışıyor.

KONYA HALKI BÜYÜK İLGİ GÖSTERİYOR

Lokanta hakkında bilgi veren Muhammed Şerif Muradi, Konya’da böyle bir yeri açmaktan dolayı çok mutlu olduklarını ve insanların ilgilerinden dolayı oldukça memnun olduklarını söyledi. Afganistan’ın zengin bir yemek kültürüne sahip olduğun dile getiren Şerif Muradi, “Lokantamızı hizmete açtığımızdan bu yana Konya halkı ve Konya’da yaşayan Afganistanlı hemşehrilerimiz büyük ilgi gösteriyor. Hayatlarında ilk defa Özbek pilavını, Afgan pilavını bizim lokantamızda yiyenler oluyor. Lokantamızda Afganistan mutfağına ait çorbalarımız da bulunuyor. Yemeklerin tadını çok beğeniyorlar” dedi.

YEMEKLERİN YANINDA YEŞİL ÇAY İKRA M EDİLİYOR

Lokantada Afgan yemeklerinin yanı sıra Türk mutfağına ait lezzetlerin de bulunduğunu aktaran Muradi, “Kebap, mantı, mercimek çorbası Türk mutfağında en çok tüketilen yemekleri de lokantamızda ikram ediyoruz. Türk vatandaşları daha çok Afgan yemeklerini tercih ederken, Afganistanlılar ise Türk yemeklerini yiyor. Konya’da yaşayan Afganistanlı gençler de kendi yemeklerini özleyince, gelip burada Afganistan mutfağının yemeklerini tadabiliyor. Yemeklerin yanında mutlaka yeşil çay ikram ediyoruz. Termostata koyduğumuz yeşil çayı istedikleri kadar içebilirler. Yeşil çay tüketimi Afganistan’da çok yaygın. Türkiye’de ise siyah çay çok tüketiliyor. Afganistanlılar ise siyah çayı çok içemiyor. Bizim lokantamızda şu an için sadece yeşil çay var. Türk misafirlerimiz de yeşil çayın tadını beğeniyor” diye konuştu.

AFGANİSTAN KÜLTÜRÜNÜ DE TANITIYORUZ

Türkistan Lokantası’nda Afganistan yemeğinin yanı sıra Afganistan kültürüne ve geleneklerini de tanıtmak istediklerini dile getiren Muradi, şunları söyledi: “Türkiye’de insanlar Afganistan kültürünü yeterince tanımıyor. Biliyorsunuz, Hz. Mevlana’nın doğduğu ülke Afganistan’dır. Konya Afganistan halkı için çok önemli bir şehir. İki ülke halklarının birbirini daha iyi tanıması için biz de böyle bir hizmeti hayata geçirdik. Ülkemiz yıllarca büyük savaşlar yaşadı. Çok sayıda insanımız şehit oldu, ülkesini terketmek zorunda kaldı. Türkiye bizim kardeş ülkemiz. Kardeşten daha öte diyebiliriz. Türk kardeşlerimiz Türkistan Lokantası’nda kendisini evinde gibi hissedecektir. Tüm Konya halkını lokantamıza bekliyoruz.”

MURAT GÜNTEKİN

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (27)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri