‘Konya GastroFest’ günleri başladı

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Konya GastroFest’, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla başladı

‘Konya GastroFest’, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Anadolu mutfağının asırlık formüllerine bakıldığında, her bir reçetenin beden ve ruh arasındaki hassas terazide hazırlandığının görüldüğünü belirterek, "Halihazırda, tüm dünyada insanlar sağlıklarını geri kazanmak ve sürdürülebilir sağlık için organik ürünlere ve yerel mutfaklara yöneliyorlar. Bu gidişatın, mutfağımızın tanıtımı için büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum" dedi. Emine Erdoğan, Konya Büyükşehir Belediyesince Ecdat Bahçesi'nde düzenlenen ve üç gün sürecek "Konya GastroFest" adlı festivalin açılış töreninde, her coğrafyanın, her şehrin, kendine ait bir karakteri bulunduğunu, Konya'nın da Anadolu’nun özünü ruhunda yaşatan son derece özel bir yer olduğunu dile getirdi.

BİRÇOK MEDENİYETİN İZİ BU ŞEHİRDE

Dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Konya'da birçok medeniyetin ve kültürün izinin yer aldığını aktaran Erdoğan, "Yüzümüzü çevirdiğimiz her yerde bizi karşılayan tarihi eser zenginliği, insanda adeta bir açık hava müzesi etkisi bırakıyor. Burada tarih boyunca, ünlü alimler, şairler, sanatkarlar, mutasavvıflar ve Allah dostları yaşamış, arkalarında büyük bir miras bırakmışlar. Son derece yüksek bir manevi atmosferi olan bu diyar iç yolcuklara çıkan ve mana uyanışları arayan herkesin de önemli bir durağıdır." diye konuştu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Konya mutfağı için "Yiyen hayran, yemeyen pişman" dendiğini hatırlatan Kurum, "Konya Mutfağı; Çatalhöyük'te doğan medeniyetlerle başlayan, Selçuklu saraylarında gelişen ve Mevlevi adap ve erkanıyla yoğrulan muhteşem bir birikimdir. Dünyada tek anıt mezarı olan, Mevlevi dergahının baş aşçısı Ateşbazı Veli, Konya mutfağımızın, çok önemli tarihi bir ismidir." dedi.

SOFRANIN ETRAFINDA BİRLİK VE BERABERLİK

Türk kültüründe yemeğin, sofrayla özdeşleştiğine değinen Kurum, sofranın, etrafında birlik ve beraberliğin sağlandığı, misafirlerin ağırlandığı bir sembol olduğunu dile getirdi.

Kurum, ünü Türkiye'yi aşan Konya yemeklerinin birer marka olduğunu belirterek, "Bu markayı uluslararası platformlara taşımak hepimizin görevidir. Konya mutfağının bu potansiyeli vardır, bu lezzeti vardır. Gelen, bu lezzeti görmüştür, tatmıştır ve inanın; gittiği her yerde Konya mutfağını hayranlıkla anlatmıştır. Bu bakımdan gastronomi kültürüyle Konya mutfağı, Büyükşehir Belediyemizin yoğun çalışmalarıyla inşallah küresel bir marka olacak. Adeta etrafında kurulduğu muhabbetlerle gönülleri doyuran, Konya'nın insanlık birikimini, hoşgörüsünü, birlikte yaşama ahlakını dünyaya taşıma vesilesi olan Konya mutfağı, milyonlarca insanı bir araya getirmeye devam edecektir." diye konuştu.

YEMEĞİN HİKAYESİNİN AHLATILACAĞI KONSEPT

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta ise yemeğin bir medeniyet olduğunu, evlerde pişen aşın kardeşliği, beraberliği pekiştirdiğini dile getirdi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da Konya GastroFest'te yemeğin hikayesinin de anlatılacağı bir konsept oluşturduklarını ifade ederek, "Konya mutfağının Çatalhöyük'le yoğrulan, Selçuklu sarayında pişen ve Mevlevi mutfağında olgunlaşan öyküsü, Konya GastroFest'te en güzel etkinliklerle adeta yeniden hayat bulacak. GastroFest kapsamında yapılacak söyleşiler, konserler, müzikaller, çocuklara yönelik etkinlikler ve yemek yarışmalarıyla, festivalimiz bir şölen havasında gerçekleşecek." ifadesini kullandı.

Üniversitelerin aşçılık bölümünden mezun olan öğrencilere kuşakları giydirildi.

Mevlevi mutfağı aşçısı Ateşbaz Veli türbesinden getirilen tuz, Emine Erdoğan, Bakan Kurum ve katılımcılar tarafından toyga çorbasına atıldı.

AA

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (7)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri