Konya firmaları büyüyor

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ''Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" 2015 yılı araştırması sonuçları açıklandı. Konya'dan 13 firma İkinci 500'e girme başarısını gösterdi. Listede tarım firmalarının çoğunluğu dikkat çekti

Araştırmada sonucunda Enka Süt 4. sıradan, Büyük Hekimoğulları A.Ş. 80.sıradan,  Kombassan Kağıt 128. sıradan,  Akbel Süt 185. sıradan,  Altınapa Değirmencilik 239. sıradan, Safa Tarım 241. sıradan,  Atiker Metal 363. sıradan,  Kompen 395. sıradan, Selva Makarna 403. sıradan, Komgıda 443. Sıradan, Alaybeyi Gıda A.Ş. 458. sıradan,  Tosunoğulları Mobilya 482. Sıradan, İzi Süt ise 484. sıradan İSO İkinci 500 listesinde yer aldılar. Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, firmaları tebrik ederek, ilk 500 deki 10 firma ile birlikte Konya’nın ilk 1000 içerisinde 23 firma ile temsil edilmesinin Konya için önemli olduğunu fakat bu sayının artması için herkesin üzerine düşen sorumluluğu alarak daha çok çalışması gerektiğini belirtti. Listenin Konya’nın üretimden gelen ekonomik gücünü göstermesi açısından değerli olduğunu, Konya’nın bu başarısının, şehrimizin ekonomik olarak gelişmesine büyük katkı ve moral verdiğini belirten Çevik “Darbe girişiminde gösterilen kararlı ve vakarlı duruşunun ekonomik alanda da gösterilmesi gerekmektedir. Nitekim uluslararası kredi ve derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notunu düşürmesi bunun en açık göstergesidir. Türkiye’nin ekonomik temelleri, darbe girişimine karşı dirençli olduğunu göstermiştir. Bu menfur olay, bizlere Türkiye’nin mali ve finans yapısının güçlü olduğunu göstermiştir. Devletimiz iş dünyasına ‘biz sizin arkanızdayız’ demiştir.

SANAYİNİN TEMELİNDE TARIM VAR

İSO’nun açıkladığı ilk 1000 listesi içerindeki Konyalı 23 firmadan 15 tanesinin tarım ve tarıma dayalı sanayi kuruluşu olmasının, Konya için tarımın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini belirten Çevik “ Gelecek dönemde dünyada tarımla uğraşan ülkeler ön plana çıkacaklar. Nitekim son on yılda Dünya’da gelirler yüzde 35 artarken, tarım ürünleri fiyatları yüzde 176 arttı.  Gıda güvenliği ve güvenirliği açısından Türkiye ve Türkiye içinde Konya Ovası öne çıkacak, üretimiyle, sanayiye de ticarete de en büyük kaynak olmaya devam edecektir. Konya, ülkemizde olduğu kadar yakın ülkeler arasında da önemli bir tarımsal üretim merkezidir. Suyla buluşturulacak bir Konya Ovası, üretim kapasitesiyle birlikte, bunların sanayi ürünü olarak ihracında da önemli bir merkez olacaktır” diyen Çevik,  İSO İlk 1000 sıralamasına girerek, Konya’nın ve Türkiye’nin gelişmesine büyük katkı yapan firmaların başarılarının artarak devam etmesini dileyerek, yöneticilerini ve personelini tebrik etti.

ÖZTÜRK FİRMALARI TEBRİK ETTİ

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, listeye giren Konyalı firmaları tebrik etti. Başkan Öztürk 2015 yılında listede 13 Konya firmasının yer bulduğunu ifade ederek İkinci 500'de yer alan firmaların önümüzdeki dönemde kendilerine yeni hedefler koymaları ve ilk 500'ü hedeflemeleri gerektiğini söyleyen Başkan Öztürk, "İlk 500'de olduğu gibi ikinci 500'de yer alan firmalarımız da şehrimizin gurur kaynağı olmuşlardır. İlk 500 firma açıklandığında ifade ettiğimiz gibi, Türkiye’nin ihracatını en hızlı yükselten şehirlerinden biri olan, işsizlik rakamları en düşük şehir olan Konya’nın ekonomik potansiyeli daha fazla sayıda büyük firma çıkaracak güce sahiptir. Diğer taraftan özel sektörün gücüyle büyüyen şehrimizin istenilen büyüklüğe ulaşabilmesi için Konya’dan daha fazla büyük marka firma çıkarmalıyız. Listeye giren firmalarımızı kutluyor gelecekte daha büyük hedeflerle şehrimizin gururu olacak atılımı göstermelerini temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

FİNANSMAN SIKINTISI SÜRÜYOR

Firmaları tebrik eden ve açıklamasında sanayinin finansman maliyetlerinin artmaya devam ettiğini de vurgulayan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü de, şunları söyledi: “Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunda görülen finansman maliyetlerindeki artış, maalesef ikinci 500 sanayi kuruluşlarımızda da görülüyor. Geçtiğimiz yıl ikinci 500’deki sanayicilerimiz, elde ettiği 7,4 milyar TL’lik faaliyet karının yüzde 51’ini, yani 3,8 milyar lirasını finansman gideri olarak harcadı. İşletmelerimizin faaliyet karlılığı her ne kadar yüzde 19.9 artırmış olsa da, finansman giderlerindeki yüksek artışlar maalesef sanayi tesislerimizin karlılığını aşağı çekmekte ve işletmelerimizin büyümesinin önünde adeta bir set gibi durmaktadır.”

 

 

 

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri