Konya elindekinin değerini bilmeli

Konya'nın elindeki değerlere sahip çıkması gerektiğini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, “Çatalhöyük, emin olun başkasının elinde olsaydı, ziyaretine her yıl milyonlarca ziyaretçi gelirdi. Hz. Mevlana'yı da yeterince tanıtamadık”

Hz. Mevlâna’nın 744. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri tanıtım toplantısı Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş öncülüğünde Bayır Daımond Otel'de gerçekleştirildi. Tanıtım toplantısına Bakan Kurtulmuş'un yanı sıra; Konya Valisi Yakup Canbolat, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya Milletvekilleri; Mustafa Baloğlu, Prof. Dr. Hacı Ahmet Özdemir Hüsnüye Erdoğan, Ömer Ünal, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ve çok sayıda davetli katıldı.

KONYA BU DEĞERİN FARKINDA OLMALI

Hz. Mevlana'nın ölümünden sonra bile insanlara ışık tuttuğunu belirten Bakan Kurtulmuş, “Mevlana, insan ayrımı yapmamıştır. Farklılıkları kendi içinde eritmeyi başarabilmiştir” dedi. Hz. Mevlana'nın irfan çeşmesi olduğunu dile getiren Kurtulmuş, “Konya, bu büyük değerin farkında olmalıdır. İslamın büyük fütuhatları, gönül erenlerinin insanların gönlünü fethetmesi ile mümkün olmuştur. Mevlana, sadece tarihi bir zenginlik değildir. Gelecekte yaşanılması gereken insani davranışların da habercisidir” dedi.

  1. MEVLANA'YA HAKSIZLIK YAPILIYOR

Kurtulmuş, Hz. Mevlana'yı İslamın dışında tutanları da sert şekilde eleştirdi. “Hz. Mevlana'yı İslam dairesinin dışında tutmak, onu sadece hümanist anlayışın temsilcisi olarak  çok yanlış bir tutum” diyen Kurtulmuş, konuşmasını daha sonra şöyle sürdürdü: “Bu anlayış, Hz. Mevlana'ya büyük bir haksızlıktır. Böyle bir gayrete gerek yok. Onun Kur'an-ı Kerim ve efendimizin sünneti ışığında söylediği tüm sözler, farklı dine mensup insanların bile içinin ürpermesine vesile olmuştur.”

BAKANDAN ŞEB-İ ARUS MÜJDESİ

Hz. Mevlana türbesinin bahçesinin düzenlemesinin yapılacağını aktaran Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Şeb-i Arus törenlerinin bazı noktalarda amacından saptırıldığına da değindi. Uygunsuz mekanlarda sema gösterilerinin yapılmasının Hz. Mevlana'yı rahatsız edeceğini savunan Kurtulmuş, “Töreni, marka haline getirmek için her çalışmayı yaptık. Tek, Konya'da olacak. Elimizdeki değerlerin kıymetini yeterince bilmiyoruz. Çatalhöyük, emin olun başkasının elinde olsaydı, ziyaretine her yıl milyonlarca ziyaretçi gelirdi. Hz. Mevlana'yı da yeterince tanıtamadık” açıklamalarında bulundu.

MEVLANA FİLMİ İÇİN DESTEĞE HAZIRIZ

Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Merhaba Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken'in de sorularını yanıtladı. Kurtulmuş, çalınan tarihi eserlerin ülkeye geri getirilmesi için hafiye gibi çalıştıklarını dile getirdi. Takip ettikleri 56 dosyanın varlığına dikkat çeken Kurtulmuş, “Hukuki bir süreç. Bazı şeyler kolay olmuyor. Eserlerimizin bir kısmı Türkiye'ye getirildi. Çok sayıda eserimiz, yurt dışına kaçırılıyor. Büyük ülkelerin gösterişli müzelerinde sergileniyor” dedi. Büyükeken'in “Bakanlık olarak Mevlana filmi çekilmesi noktasında ne düşünüyorsunuz” sorusuna ise Bakan Kurtulmuş, şu ifadelerle yanıt verdi: “Bakanlık, film konusunda yapımcılara ciddi destek sağlıyor. Teşekkür ediyorum, bu sorunuz için. Bu, aslında açık bir çağrıdır. Böyle bir film çekmeyi düşünenler olursa, bakanlığımız ile iletişime geçsin. Mevlana'nın tanıtılması için böyle bir projede yer almaktan gurur duyarız.” İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar da şunları kaydetti: “Bu yılki törenlerde bin 343 program yapılacak. 3 dilden oluşan görsellerimizi hazırladık. 65 bin izleyici bekliyoruz. Ana temamız kardeşlik vakti olacak.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri