Konya ebruya önem veriyor

Ebru Kurban, “Tıpkı insan gibi, birbirinin aynı olan iki insan bulunmayacağı gibi Ebru da tekdir. Sanatın özü güzelliği bulmaktır. Güzellik ise Allah’a kavuşmaktır. Sanat Allah’a giden bir yoldur” dedi

Konya’da ebru sanatında kendini kanıtlamış sanatçılardan biri olan Ebru Kurban, ebru sanatındaki bilinmeyenleri paylaştı. Sanatçı Ebru Kurban, Güzel Sanatlar Fakültesi'nde ve Destegül Güzel Sanatlar Merkezi'nde ebru çalışmalarını sürdürüyor. Kurban, “Ebru, geleneği olan bir sanat dalımızdır. Tarihçesi ise sanat tarihçileri tarafından menşeii Uzak Doğu ve Orta Asya olarak gösterilir. Fakat ebru sanatına en çok hizmet eden milletin Türklerdir. Ebru, bir Türk sanatıdır” dedi.

En eski ebruların 16. yüzyıla ait olduğunu söyleyen Kurban, ilk örneklerin kimler tarafından yapıldığının bilinmediğini bildirdi. Yüzümüzü batıya çevirdiğimiz bir dönemde Mustafa Düzgünman'ın ebru sanatına sahip çıkması ile günümüze kadar gelip canlandığını vurgu yapan Kurban, “Daha önceleri ebru sanatı hat ve cilt sanatımızın bir yan unsuru iken artık günümüzde hat, tezhip, minyatür, gibi bir sanat eseri olarak mekanlarımızı süslemektedir” diye konuştu.

SANATA İLGİ HAYLİ FAZLA

Konya’nın sanata ve ebru sanatına verdiği önemin Türkiye geneline göre fazla olduğunu hatırlatan Kurban, öncelik olarak olgun yaş grubunun ebru sanatına ilgi gösterdiğini söyledi. Yeni nesil gençlerin ağırlık olarak kafelerde nargile salonlarında vakit öldürdüğünü belirten Kurban, “Gençlerimiz her geçen gün zararlı alışkanlıklara yöneliyor. Aileler bu gerçeği bildiği için çocuklarını çok daha erken yaşta sanata, spora, herhangi bir müzik dalına yönlendirmeye başladı. Burada aileye çok daha fazla görev düşmekte” şeklinde konuştu. Kurban, sanatı  ya da sanat ortamında bulunan bireyin bu sayede sanatın güzellikleri içinde bulunacağını ve besleneceğini ifade etti. Kurban, gerek Güzel Sanatlar hocalarının, gerekse Destegül Güzel Sanatlar Mektebi'nin kıymetli ve duayen hocalarının bu konudaki hassasiyetini ve titizliklerini dile getirdi. 

SANATIN ÖZÜ GÜZELLİĞİ BULMAK

Sanatı bir duygu veya düşüncenin en güzel ve en estetik haliyle görsel bir madde de vücut bulması olarak değerlendiren Kurban, “Ebru mevcudatın esrarını yansıtan, kainata açılan bir pencere bir ayna gibidir adeta. Teknenin yüzeyine serpiştirilen boyaların yine aynı yüzeye bırakılan bir nokta oluşu gibi. Kainatın yaradılışıda bir noktadan ibaret" dedi. Her ebrunun tek olduğunu ve ikinci bir defa aynısını yapmanın mümkün olmadığını dile getiren Kurban, “Tıpkı insan gibi, birbirinin aynı olan iki insan bulunmayacağı gibi ebru da tekdir. Sanatın özü güzelliği bulmaktır. Güzellik ise Allah’a kavuşmaktır. Sanat Allah’a giden bir yoldur” açıklamasını yaptı. Ebru Sanatını öğrenmek için yola çıkan bir kişinin nefsinin terbiye edildiğini söyleyen Kurban, o manevi havayı koklayan kişinin bir daha kopamadığını ifade etti. Öğrencinin klasik eğitimini tamamlamadan ve icazet almadan eserinin altına imza atamadığını belirten Kurban, ancak hocasının yeterli gördüğü takdirde 6 yıl ya da 10 yıl arısında icazet alabileceğini söyledi.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri