Konya dünya markası oldu

Konya'nın çok yönlü gelişmesinin sadece Türkiye'nin değil, tüm uluslararası mecraların dikkatini çektiğini belirten Uğur İbrahim Altay, "Son yıllardaki değişim ve gelişimimiz, kendinden sıklıkla söz ettiriyor" dedi

Konya, alanında bir ilke imza atarak, IGCC Uluslararası Yeşil Başkentler Kongresi'ne ev sahipliği yaptı. Bayır Diamond Otel'de gerçekleştirilen Kongreye; Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın yanı sıra; Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Konya Gıda ve Tarım Üniversetise Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Kılca, daire başkanları, akademisyenler, 46 ülkeden 70 katılımcı ve öğrenciler katıldı. Kongre 4 salonda yapılacak. 25 çağrılı bildiri yanında, 41 oturumda 200 sözlü, 51 poster bildiri olmak üzere; toplam 276 konu ele alınacak. Tüm bu bildiriler ve posterlerde toplam 588 bilim ve uygulama adamı temsil edilecek. Ayrıca ülkeler arasındaki sosyal ve kültürel alışveriş gerçekleşecek. Yurtdışından gelen misafirler üstelik Konya'nın çeşitli tarihi ve kültürel noktalarını gezecek. Kongre salonun yanında öğrenciler tarafından yapılan eserlerin yer aldığı sergi ise büyük beğeni aldı.

DÜNYANIN GÖZÜ KONYA'DA

Konya'nın tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra yeşil dokusu ile de dikkat çektiğini belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yeşil ve başkent ifadelerinin insana, medeniyete, sosyal hayata ve estetik duruşa yakışan ve insanlığa anlam katan değerler silsilesi olduğunu dile getirdi. Yapılan kongrede dünyanın temiz geleceği ve insanlığın sağlıklı yaşamı için derin anlamlar ifade eden estetik, teknik ve sosyal konuların kayda alınacağının altını çizen Altay,  "İlim ve düşünce insanlarını bu temalar etrafında buluşturarak, fikir alışverişinde bulunmayı, katılımcıların ortak kararı ile oluşturulacak bir platformla ileriye taşımayı amaçlıyoruz" dedi. Değerlendirilecek şehirlerin geçmişte başkentlik yapmış olduğunu veya halen başkentlik yapmakta olan yeşil şehirlerin değerlendirilmeye alınacağını kaydeden Altay, Konya'nın bu değerleri taşıyan özel bir merkez olarak son yıllardaki değişimi ve gelişimi ile uluslararası mecralarda kendinden söz ettiren önemli bir şehir olduğunu da söyledi.

ŞEHİRLERİN VİZYONU KONUŞULACAK

"Anadolu Selçuklu devletine yıllarca başkentlik yapmış ve bugün 2 milyonu aşkın nüfusu ile Konya, tarihi ve kültürel değerleri, estetik atılımı, sağlıklı ulaşım imkânları, düzenli kentleşmesi, temiz çevre yatırımları, yeşil alan varlığı, tarımda ve sanayide önderliği, konumu, misyonu ve özellikle huzuru ile yaşanabilir bir dünya şehridir" diyen Altay, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu değerleri sürdürmeye kararlı olan Konya, yıllardır istikrarlı politikalar geliştirerek, doğal yaşamı, rekreasyon alanları, yenilenebilir enerji uygulamaları, sosyal ve kültürel yaşama olan katkısı ile öncü bir merkez konumundadır. 11 Mayıs'a kadar belediyemizin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan kongrede Konya'nın yeşil dokusu ve şehrin yaşam kalitesini oluşturan değerleri gündemde tutmakla birlikte, Türkiye'deki ve dünyadaki yeşil çevreci gelişmeler karşılıklı olarak tartışılacak. Evrensel değerlerle yaşanabilir şehirlerin çerçevesi çizilerek geleceğin vizyon şehirleri ortaya konulacaktır."

HATALARDAN DERS ÇIKARMALIYIZ

Kongreyi organize eden üniversiteler adına konuşan Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise şehirlerin büyüdüğünü bu büyüme ile birlikte insanların sorunlarının da değişim gösterdiğini vurguladı. Rektör Şeker,  “Bu değişim hepimizi etkiliyor. Gelecek kuşakların daha müreffeh bir ortamda yaşaması için daha kaliteli bir hayat sürmeleri için geçmişte yapmış olduğumuz hatalardan ders çıkararak dikkat etmemiz gereken başlıklar var. Bu toplantının geniş kapsamıyla her birinin ayrı sempozyum konusu olabilecek olan geniş oturumlarıyla geleceğe bakış sergilemesi açısından önemli olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri