Konya dahil çok sayıda şehirde ev sahiplerinin yeni oyunu ortaya çıktı. Artan enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle vatandaşlar ev fiyatlarından ve kiralardan şikayetçi. Yeni yıla az kala ev sahibi takımın yeni oyunu görücüye çıktı. Sözleşme süresi olmamasına rağmen ev sahipleri sene başında ücret artışlarını gerekçe göstererek kira artışı istemeye başladı.
Dünya gazetesinde yer alan habere göre Tüm Girişimci Gayrimenkul Danışmanları Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Emlak Komisyonu Başkanı Hakan Akdoğan, "Fiyat endeksi değişim oranları açıklandı. Kasım ayı tüketici (TÜFE).
Buna göre iş yeri kiralarındaki yıllık artış yüzde 70,36 ile rekor seviyeye ulaştı. Öte yandan 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 akşamı arasında yenilenecek olan kira sözleşmelerinde net yüzde 25 artış var. Özellikle home office çalışma alanı olarak kullanılıyorsa kira artışı, işyerlerinde artış var” dedi.
'YÜZDE 25 ZAM SINIRINA UYAN ÇOK AZ'
Emlak fiyatlarındaki artış nedeniyle birçok ilde ev sahiplerinin kiralarını ikiye katladığını kaydeden Akdoğan, şunları kaydetti: "Yüzde 25 zam sınırına uyanların sayısı çok az. Eve, mal sahipleri yeniden kira taleplerini kabul etmeye başladı. Ancak kiralar yılda bir kez sözleşmenin yenilendiği ayda oluyor. Sene başında maaşlara yapılan zamdan dolayı zam istemek mümkün değil" dedi. söz konusu.
'EVDEN ÇIKARAMAZ'
Ev sahibinin geçerli bir sebep olmaksızın kiracıyı tahliye edemeyeceğini kaydeden Akdoğan, "Kiracının kirayı ödememek, sözleşme şartlarına aykırı davranmak, evi izinsiz veya kullanmadan başkasına kiralamak gibi geçerli sebepleri varsa, kiracı tahliye edilebilir. sözleşmede belirtilen amacın dışında bir amaçla yapıldığında veya evde büyük çaplı bir tadilat, onarım veya yıkım yapıldığında kiracı tahliye edilir.
Ancak kiracı kirasını öder, faturalarını öder, sorumluluklarını yerine getirir ve evi amacına uygun kullanırsa o kiracı tahliye edilemez.
'KİRA TESPİT DAVASI AÇABİLİR'
Kiracı ile ev sahibi arasındaki zam sorununun dava ile çözülebileceğini belirten Akdoğan, "Kiranın üzerinden 5 yıl geçtiyse ve kira bölge ortalamasının altındaysa ev sahibi 'kira tespiti' ibraz edebilir » . durumunda' ve zam isteyin Bu noktada bölgedeki kira fiyatları incelenir ve kiralama yeniden açılır.belirlenir.
Ancak bu durumda kiracının haklarını koruyan bir kira bedeli belirlenir. Mahkeme “özkaynak kesintisi” yapar ve yeni kira sözleşmesine karar verir. Kira sözleşmesinin üzerinden 10 yıl geçtiyse "hiçbir sebep göstermeden" evi terk etme hakkı var ancak en az 3 ay önceden yazılı bildirimde bulunulması gerekiyor.