Konya çiftçisinin yüzünü güldüren gelişme yaşandı

Konya çiftçisini çok mutlu eden bir gelişme yaşandı. Çiftçinin yüzü gülüyor.

Konya’da sonbaharın ilk yağışlarının gerçekleşmesi hububat ekimi hazırlığı yapan çiftçilerin yüzünü güldürdü. Son yağışlarla birlikte çiftçiler ekim çalışmalarını hızlandıracak.

Türkiye’nin en önemli tarım bölgesi olan Konya’da yağışların başlamasıyla, üreticiye derin bir nefes aldırdı. Çiftçilerin yağışlarla birlikte tarlalarını ekime hazırladı. Eylül ayında beklenen yağışların bir türlü gelmemesi çiftçiyi endişelendiriyordu. Ekim ayının başında başlayan yağışlar çiftçinin yüzünü güldürdü. Artan girdi maliyetleri nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan çiftçiler yağmur bereketiyle birlikte yeniden umutlandı.

100 YILIN EN SICAK YILINI YAŞADIK

Bu yıl tüm zamanların en sıcak döneminin yaşandığını belirten Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Türkiye’nin en önemli hububat ekim alanı olan Konya’da yağışların gelmesi çiftçinin yüzünü güldürdü. Özellikle geçen yıl ilkbahar ayları Konya’da yağışlı geçti. Ama haziran ayından bu zamana kadar tek bir damla Konya’ya düşmedi. Özellikle yaz aylarında son 100 yılın en sıcak aylarını yaşadık. Elbette bu hususta toprakta rezervlerin değerini düşürdü. Dolayısıyla ekim için topraklarımızın ciddi yağışa ihtiyacı vardı. Bu yağışlar ilk etapta çiftçilerimizin toprak hazırlığında rahatlamalarını sağlayacak. Yağışın yüksek alan bölgelerde ekim için uygun olacak” dedi.

YAĞIŞLAR ÇİFTÇİ İÇİN UMUT OLDU

Yağışların devamlılığının önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Soylu, “Yağışlar hububat çiftçisi için umut oldu. İklim değişikliğinden kaynaklı olarak, çiftçilerimizin yağışların devamında ekim işlemlerinin yapması önem arz ediyor. Çünkü üretimlerde yağışların gelmemesi çiftçiyi olumsuz yönde etkiler.

Bazı bölgelere göre değişkenlik gösterebilir. Konya’nın bazı ilçeleri çok yağış alır, bazı ilçeleri ise almaz. Ekim ayının ortasından, Kasım ayının ortasına kadar ekim işlemleri olmalı. İklimler değişkenlik gösterebiliyor. Bu yağışlarda su havzalarını ve barajlarında rahatlamalarını sağladı. Çiftçilerimizde bundan yararlanacaktır” diye konuştu.

HUBUBAT EKİMİ İÇİN NEM ŞART

Konya Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner de yağışların başlamasının hububat ekim çalışmalarını hızlandıracağını söyledi. Üner, “Yağışların başlaması çiftçiyi olumlu yönde etkiledi. Ama bahar yağmurları daha önemliydi.

Elbette bu yağışların çiftçilerimize olumlu geri dönüşü olacaktır. Arpa ve buğdayı yağışlar olumlu etkiledi. Ekim döneminde nemli toprak olması çok önemli. Burada tohumunda etkisi büyük. Kaliteli tohum kullanılırsa ve nemli toprağa ürün ekilirse çok daha iyi ürün elde edilir. Çiftçilerimize önerim, ekim için yağışların yoğun olduğu dönemi beklesinler. Daha iyi verim almanın yolu buradan geçer” şeklinde konuştu.

BAZI BÖLGELERDE YAĞIŞLAR ÇOK İYİ

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker de tarlalarda ekim zamanının geldiğini belirterek, “Konya’ya rahmet yağdı. Bazı bölgelerimizde yağışlar iyi. Bu yağışların pancara ve diğer bitkilerimize faydası oldu.

Çiftçilerimiz ekim işlemlerini hava durumlarına göre yapmalılar. Karatay Ziraat Odası olarak çiftçilerimize haftalık olarak hava durumlarını paylaşıyoruz. Ekim için çok acele etmenin bir anlamı yok. Hava durumlarına göre ekimlerini yapsınlar. Ekim ve kasım yağışları bu konuda çok önemli” açıklamasında bulundu.

ALİ GÖZEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Konya Haber Haberleri