Konya çiftçisinin ayçiçeği elinde kaldı!!

Dr. İbrahim Büyükeken

Dünya ülkeleri yaşanan gıda krizi nedeniyle kendi çiftçisini desteklerken ülkemizde tam tersi bir durum yaşanıyor. Türk çiftçisi yaptığı fedakarlığın karşılığını cezalandırılarak ödüyor…

**

Bahar aylarından bu yana geceli gündüzlü mesai yapan çiftçiler yine büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Özellikle bütün zor koşullara rağmen üretimden vazgeçmeyen ayçiçeği çiftçisi resmen ortada bırakıldı…

**

Ayçiçeği üretimi yapan çiftçiler zaten taban fiyatları açıklandıktan sonra büyük bir hayal kırıklığı zaten yaşamıştı. Beklenti 15-16 TL civarındaydı. Ama açıklanan rakam 12 TL oldu…

**

Ayçiçeği fiyatları 11 TL’ye kadar düşünce Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi devreye girdi ve kendisine biçilen rolü çok iyi oynadı. Ayçiçeği 12 TL’den alınacak açıklamasını yaptı…

**

Bu açıklamadan birkaç gün sonra Konya’da ayçiçeği hasadını tamamlayan çiftçiler büyük bir hüsran yaşadı. Bırakın 12 TL’yi 11 TL’ye bile ayçiçeklerini satamıyor…Simsarlar ucuza kapatmanın derdinde…

**

Çiftçi kuruluşları bile ayçiçeği alımını durdurdu. Konya Şeker alımları durdurdu, Tarım Kredi Kooperatifleri de ayçiçeği alım fiyatlarını düşürebildiği kadar düşürdü. Taban fiyatı dip yaptı resmen…

**

Çumra bölgesinde ayçiçeği hasadını yapan yüzlerce çiftçinin ürünleri şimdi depolarda ya da kamyon kasalarında bekliyor. Kısacası; ayçiçeği çiftçinin elinde kaldı…

**

Ayçiçeğinin mısır ve buğday gibi depolama şansı bulunmuyor. Tarladan hasat ettiğiniz gibi satmanız gerekiyor. Çiftçi elindeki ayçiçeğini satabilmek için tüccarın eline mahkum duruma düşürüldü…

**

Ayçiçeği son yıllarda tüm dünya için stratejik bir ürün haline gelmişken, Türk çiftçisinin yaşadığı eziyetin, çektiği çilenin de bir anlamı kalmadı…

**

Seneye büyük ihtimal bir litre ayçiçeğini 100 TL’ye tüketeceğiz. Onu da marketlerden bulabilirseniz tabii ki…Bu kafayla ayçiçeğinin karaborsaya düşmesi normal bir durum…

**

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte ayçiçek yağında büyük bir kriz yaşandı. Marketlerin önünde kuyruklar ve izdihamlar oluştu… İnsan onuruna yakışmayan görüntüleri izledik…

**

Bütün bu yaşananlar yerli üretimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermesine rağmen, Türkiye’de ayçiçeği üreten çiftçi resmen cezalandırılıyor...Konya çiftçisi şimdi kara kara düşünüyor…

**

Kredi borçlarının, mazot, gübre, ilaç borçlarının vadesi geldi. Bankalar kapıya dayandı, borcunuzu ödeyin diye taciz etmeye başladı. Esnaf; bankalara göre daha insaflı ama nereye kadar!!!

**

40 derece kavurucu sıcağın altında gece gündüz çalışan çiftçilerimizin bir yıllık emekleri heba edildi…Ayçiçeği çiftçisini el birliğiyle tüccarın insafına ve ithalat tekellerine terk ettiler…

**

Çiftçi ayçiçeği üretmesin, buğday üretmesin nasıl olsa savaştaki Rusya ve Ukrayna’dan ithal ederiz. Yazık değil mi Rus çiftçisine, Ukrayna çiftçisine…Onların da paraya ihtiyacı var bu aralar…

**

Tahıl koridoru oluşturuldu, bir de ayçiçeği koridoru oluşturulur. Böylece ülkemizde yaşanan ayçiçeği yağı krizine geçici de bir çözüm bulunuyor…Kuyruklar kimin umurunda…

**

Köylü Hasan ağa, Ahmet ve Mehmet ağa kazanacağına, Dimitri, İvan, Vladimir yoldaşlar kazansın biraz da. Rus oligarklar kazansın, ülkemizdeki ithalat baronları daha da zengin olsun…

**

Çiftçilerimiz yanlış tarım politikalarının bedelini ödemeye devam ediyor. Bu saatten sonra çiftçiye ayçiçeği ekin desen de ekmez artık. Herkesin ağzı fena yandı… Bu yaz böyle geçti seneye Allah kerim…

**

Türk çiftçisi gerekeni gerektiği yerde ve zamanda söylemediği için bunlara maruz kalıyor…Liyakatsiz bürokratlar ve acemi bakanlar, Türk tarımını ve çiftçisini perişan etti…

**

Biraz hamasi bir söylem olacak ama Konya çiftçisi elinde kalan ayçiçeğini koyunlara ve ineklere yem olarak verse yeridir…İnsanlar kıymet bilmiyor, belki hayvanlar kadir kıymet bilir.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (11)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.