‘Konya çiftçisine zorluk çıkarmayın’

Buğday ve arpa alımında çiftçiye yaşatılan zorluğun, ayçiçeğinde yaşatılmamasını isteyen Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Ayçiçeğinin yüzde 35'ini Konya üretiyor. Hem fiyat memnun etmeli hem de alım yapılmalı” dedi

Tarımsal üretimin başkenti Konya'da buğday ve arpa hasadı bitti. Çiftçi, büyük bir randevu krizi yaşarken, çiftçinin ürünü de tüccar ve esnafların tekeline bırakıldı. Mevsimsel değişikliklerden ötürü ise Konya Ovası'nda ayçiçeği hasadı eylül ayının ilk haftasında başlayacak. Konya üreticisi, buğday ve arpada yaşanan sıkıntıların ayçiçeğinde yaşanmamasını istiyor. Ürününe ise en az 17 lira fiyat biçilmesini bekliyor. Geçtiğimiz yıl ayçiçeği için taban fiyat 12 lira olarak belirlenmişti. Girdi maliyetleri artan çiftçi, üretimin devam etmesi adına iyi bir fiyat açıklanmasını istiyor.

AYÇİÇEĞİ TABAN FİYATI BEKLENTİSİ 17 LİRA

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, ayçiçeği hasadının eylül ayının ilk haftasında başlayacağını, mevsimsel değişikliklerden dolayı Konya'da hasadın 1-2 hafta gecikeceğini söyledi.

Taban fiyat beklentilerinin en az 17 lira olduğunu belirten Başkan Kavuneker, “Ayçiçeği taban fiyatının, buğdayın iki katı olması gerekir. Geçmişten beri bu böyle. Biz, üretimi para kazanmak için yapıyoruz. Ayçiçeği ekimi zorlu bir iş. Daha da masraflı. 5 defa sulanması gerekiyor. Daha çok gübre istiyor. 17 lira talep etmemiz gayet normal. Devlet, geçen yıl ayçiçeği taban fiyatını 12 lira olarak açıkladı. Hiç kimse 12 liraya almadı. 10 buçuk liraya satıldı. O da rica minnet satıldı” şeklinde konuştu.

KİMSE BİZİ TÜCCARA VE ESNAFA MAHKUM ETMESİN

“Bu sene Konya'da 200 bin dekarlık alanda yağlık ayçiçeği üretiminde düşüş var” diyen Başkan Kavuneker, daha sonra şunları kaydetti: “Devlet, ayçiçeğine düzenli bir fiyat vermezse, üretim 2-3 yıl içinde biter. Türkiye'nin ayçiçeğinin yüzde 35'ini Konya olarak biz üretiyoruz. Buğday ve arpa konusunda bu sezon problemler yaşandı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile ilgili bazı sorunlar yaşansa da çiftçinin buğday ve arpası alındı. TMO, yağlık ayçiçeğini de almalı. Biz, buğday ve arpa konusunda yaşanan problemin, ayçiçeği ve mısır alımında yaşanmasını istemiyoruz. Bizi lütfen kimse tüccarların ve esnafın kucağına atmasın. Depolarda geçen yıldan ürünler varmış. İthal ürün varmış. Bizi mağdur etmemeleri gerekir. Alım konusunda sıkıntı yaşanacağına dair duyumlar alıyoruz. İnşallah olmaz. Endişemiz var. Bu endişelerin giderilmesi gerekiyor. Şunu da ifade etmek istiyorum. Bu yıl, Konya Ovası'nda ayçiçeğini tohumlardan dolayı 2-3 kez eken arkadaşlarımız oldu. Zaten çiftçi sıkıntılı günler yaşıyor. Hem açıklanan fiyat düşük olmasın hem de biz üreticileri ürün almayarak, kimse tüccar ve esnafa mahkum etmesin. Çok bir şey istemiyoruz.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri