Konya çiftçisine uyarı: Piyasada tonlarca sahte gübre var

Köylerde hububat ekiminin başlamasıyla gübre satışları patladı. Ekim döneminde Türkiye’nin dört bir yanından sahte gübre ihbarları geliyor. Yetkililer ise çiftçileri sahte gübre konusunda uyardı

Tarımda ekim döneminin ortalarına geldiğimiz bugünlerde sahte gübre ihbarları çiftçinin kabusu oldu. Türkiye’nin birçok bölgesinde ve Konya Ovası’nda hububat ekimi yaklaşık bir ay önce başladı. Bazı çiftçiler ise hububat ekimini Kasım ayının ortalarına kadar erteledi. Çiftçilerin hububat ekimi sırasında kullandığı taban gübresi ihtiyacını fırsat bilen simsarlar deniz kumundan ve yaban tuzlardan oluşan sahte gübreleri piyasaya sürmeye başladı. Türkiye’nin bazı bölgelerinde jandarma tarafından düzenlenen operasyonlarda tonlarca sahte gübre ele geçirdi. Ekim için kullanılan DAP gübresinin tonu geçen ay 21 bin 500 TL’den satılıyordu. Şimdi ise aynı gübrenin fiyatı 25 bin TL’ye kadar çıktı. Gübre simsarları fiyatların artmasını da fırsat bilerek, ucuz sahte gübreleri piyasaya sürüyor.

GÜBRE SİMSARLARI CİRİT ATIYOR

Antalya ve Sivas'ta sahte gübreden sonra Bursa'da da 2 milyon TL değerinde 25 ton kaçak gübre ele geçirildi. Antalya’da düzenlenen operasyonda ise jandarma ekipleri 17 ton sahte gübre ele geçirildi. Sahte gübrelerin izi DNA Barkod sistemi üzerinden sürülürken, sahte gübre ile ilgili bir kişi gözaltına alındı. Sivas’ta jandarma ekiplerince gerçekleştirilen operasyonlarda piyasa değeri bir milyonun üzerinde olan 45 ton sahte gübre ele geçirildi. Gübrelerinin piyasa değerinin 1,2 milyon TL olduğunu öğrenildi. Konya’da ise geçen yıl düzenlenen operasyonlarda 4 ton sahte gübre ele geçirilmişti.

ÇİFTÇİLERE SAHTE GÜBRE UYARISI

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, sahte gübre imal ve ticareti yapan kişilere yönelik çalışma başlatıldı. Sahte gübre satan kişilere ise idari para cezası yazmaktan öte gidilemiyor. Gübre kullanımının yoğunlaştığı bir dönemde gübre sahtekarlarının çiftçiyi dolandırmak için cirit atması, üretimi tehdit ediyor. Konya’da ise şu ana kadar olumsuz bir durum yaşanmamasına rağmen Ziraat Odaları çiftçileri ve gübre bayilerini sahte gübre konusunda uyardı.

UCUZ GÜBRE TUZAĞINA DÜŞMEYİN

Sahte gübrelerin fiyatlarının normal gübrelere çok düşük olduğunu dile getiren Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, "Şüphelenen çiftçiler var. Analizlerini yaptırıyorlar. Bu tür olaylar dönemsel oluyor. Adli bir şikayet olma durumunda gündeme geliyor. Çiftçiler şikayet etse de karşılarında bir muhatap yok. Sahteciliğini yapan isimler paravan şirketlerde bu işi yapıyorlar. Konya bölgesinde de sahte gübre olaylarına dikkat etmek gerekiyor” dedi.

ŞU AYRINTILARA DİKKAT EDİN!

Başkan Kırkgöz, şu uyarılarda bulundu: “Sonbaharda gelecek yıl için ekim yapılacak ve çiftçi verim alabilmek için taban gübre atması gerekiyor. Taban gübresi (DAP gübre) tonu 24 bin 500 lirayı buldu. Bu tarz gübrelerin fiyatları çok düşük oluyor. Çiftçilerimiz gübre fiyatı ucuzsa çok dikkatli olmalıdır. Gezginci olarak kamyon üzerinde gübre satanlardan gübre almasınlar kesinlikle. Bakanlığın izin verdiği bayilerden gübre alsınlar. Çiftçilerimiz fiyatına, dış görünüşüne ve şekline güvenip gübre almasınlar. Etiket bilgileri Türkçe olmayan ve ambalajı açılmış veya bozulmuş olan gübreleri satın almasınlar. Gübre ambalajında üretici ve ithalatçının açık adresi, ayrıca bitki besin elementlerinin oranlarının açık bir şekilde ifade edilmesi gerekmektedir. Bu bilgilerin net olarak ifade edilmediği gübreleri almayın. Çiftçilerimiz gübre analizlerini Bakanlığa bağlı laboratuvarlarda yaptırmaları lazım. Gübre simsarları piyasada en çok yaygın satılan firmaların isimlerini kullanıyorlar. Burada çiftçilerin firmalara olan güvenden dolayı bu gübreleri alıyor" dedi.

ÇİFTÇİLER SİMSARLARIN HEDEFİNDE

Çiftçilere köylerde kamyonlarla gübre satan firmalardan ürün almaması uyarısında bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, "Bu tür mobil satıcıların sattığı gübrelerin neredeyse tamamı sahte gübrelerden oluşuyor. Çiftçilerimiz güvendikleri ve uzun yıllar birlikte çalıştıkları bayilerden gübre tedariği sağlamalıdır. Konyalı çiftçilerimiz dikkatli olmalı. Çiftçilerimiz gübrenin sahtenin olduğunu mahsul çıkınca anlıyor. Renk bozukluğu ve bitkinin gelişimi gübrenin sahte olduğunu ortaya koyuyor. Çiftçilerimiz sahte gübreden dolayı ciddi anlamda zarar ediyor. Elektrik, gübre, mazot masrafı da üzerine biniyor" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haber Haberleri