Konya çiftçisi şoka girdi!

Açıklanan mısır taban fiyatının, Konya çiftçisini şoka soktuğunu söyleyen Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, “Açıklanan bu fiyat neye dayanılarak açıklandı? Neyin hesabı yapıldı belli değil maalesef” dedi

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, hububat sezonunun bitmesi nedeniyle bir değerlendirme açıklamasında bulundu. Başkan Üner; Karapınar'da hububat hasadının tamamlandığını, hububat üretiminde geçen yıla göre üretim maliyetlerinin yüzde 50 civarında artış olduğunu, buna karşı ürün fiyatlarına ise yüzde 24 civarında zamla yapıldığını söyledi. Fiyatın beklentilerin altında kaldığını belirten Üner, “Sezona Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) hazırlıksız yakalandı ve ürün alımlarında üretici mağduriyet yaşadı. TMO'nun, borsada alım yapma kararıyla beraber üreticilerimiz ürün tesliminde az da olsa rahat bir nefes aldı. Piyasada istediği değeri bulamayan üretici TMO'ya yöneldi ama 1 aylık ödeme planı yüzünden borç ödeme noktasında sıkıntıya girdi” dedi.

ÜRETİCİ MISIR ÜRETİMİNDEN UZAKLAŞACAK

Geçenlerde açıklanan 6 bin TL'lik mısır alım fiyatlarına da değinen Üner, şunları kaydetti: “Birkaç gün önce danelik mısır alım fiyatları, TMO tarafından açıklanmış ve yüzde 5,3 bir fiyat artışıyla 6 TL gibi sembolik bir rakam belirlendi. Bu açıklanan fiyat, mısır üreticileri üzerinde büyük bir şok etkisi yarattı. Zira, TÜİK verileri ve Tarım Orman bakanlığımızın resmi sitesinde üretici fiyat endeksi (ÜFE) aylık olarak yüzde 8,03, aralık 2022'den bu tarafa yüzde 35,14 , temmuz 2022'den bu tarafa yüzde 62,48 olarak açıklandı. Geçen yıl açıklanan 5,7 TL lik ürün fiyatlarına ,ÜFE bu kadar yükselmişken, maliyet unsurları geçen yıla nazaran yüzde 50, yüzde 60 civarında artmışken, mısır fiyatlarına yapılan yüzde 5,3 lük zammı anlamak mümkün değildir ve kabul edilemez. Bu durum mısır üreticisini kaderine terketmektir. Açıklanan bu fiyat neye dayanılarak açıklandı? Neyin hesabı yapıldı belli değil maalesef. Ülkemizin yıllık mısır üretimi 8,5 milyon ton civarındadır. Tüketim ise yaklaşık 11 milyon ton civarında olup, kalan kısmı ithal etmek durumundadır. Geçen yıl toplam 3 milyon ton civarında mısır ithal edilmiş ve 1 milyar dolar ödendi. Bu yılın ilk 6 ayında ithal edilen mısır 1.6 milyon tonu bulmuştur. Üretimin tüketim miktarını karşılama oranı yüzde 77'lerde iken , kendi üreticimizi desteklemek yerine ithalat yaparak yabancı çiftçinin ürününü desteklemek nasıl bir politikanın ürünüdür anlaşılır gibi değil. Açıklanan bu fiyat revize edilmez ise mısır üreticisi önümüzdeki yıl büyük bir oranda mısır üretiminden uzaklaşacak ve üretim ve tüketim arasındaki makas açılacak.”

MISIR FİYATLARINDA İYİLEŞTİRME BEKLENİYOR

“İlçemizde yaklaşık olarak 260-270 bin dekar alanda mısır tarımı yapılmakta ve ülke üretimimizin yüzde 5'ini karşılıyor” diyen Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, şu cümleler ile konuşmasını noktaladı: “Gerek ülkemizde gerek ilçemizde mısır tarımının devam edebilmesi için gerekli önlemler alınmalı. Birtakım nedenler yüzünden mısır tarımını azaltma yoluna gidilebilir ve bu tartışılır. Ama bu üreticiye bu mısırı ürettirdikten sonra bu fiyat politikası çiftçiyi çok zor duruma düşürdü. Biz, maliyet unsurlarını hemen hemen her ay çalışıp gerekli mercilere ve tarım paydaşlarımıza iletiyoruz. Bu maliyetler nezdinde en azından hububatta uygulanan destek primi gibi bir uygulamayla mısır fiyatlarında bir iyileştirme bekliyoruz.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri