Konya çiftçisi pancar alım fiyatını beğenmedi!

2023 yılında ton başına alım fiyatı bin 855 TL olan şeker pancarına bu yıl kota tamamlama primi dahil 2 bin 375 TL fiyat açıklandı. Resmi enflasyonun yüzde 50 olduğu Türkiye’de geçen yıla kıyasla şeker pancarına yüzde 28 zam yapıldı

Alım fiyatı, Konya çiftçisinin beklentisinin altında kalırken üreticiler tepkisini ortaya koydu.
Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu Türkşeker'in bu yılki şeker pancarı alım fiyatı belli oldu. Buna göre, Türkşeker tarafından 2024 yılı şeker pancarı alım fiyatı kota tamamlama primi ile birlikte ton başına 2 bin 375 lira olarak belirlendi. Bu fiyat, Konya çiftçisinde hayal kırıklığı yaşattı. Tarımsal üretimin başkenti Konya'da üreticilerin beklediği fiyat en düşük 2 bin 500 TL'idi.

FİYATIN REVİZE EDİLMESİ GEREKİR

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, 2024 yılı pancar alım fiyatının beklentilerinin altında olduğuna dikkat çekti. Geçen yıl bin 850 lira olan pancar için bu yıl 2 bin 375 lira fiyat belirlendiğini söyleyen Başkan Kavuneker, “Fiyat biraz daha iyi olabilirdi.

Biz en az 2 bin 500 TL bekliyorduk” dedi. Çiftçinin açıklanan fiyata tepki koyduğunu dile getiren Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Beklenti karşılanamadı. Tarımda girdi maliyetleri aşırı şekilde arttı. Çiftçinin yapacağı bir şey yok” şeklinde konuştu. Kavuneker, daha sonra şunları kaydetti: “Birçok üründe olduğu gibi artık pancarda da çiftçi para kazanamıyor. Ancak herkesin kotası var ve o kotayı doldurmak zorunda. Kota dolmazsa prim düşüyor. Fiyatın revize edilmesi veya desteklerin artırılması gerekir. Pancar üretimi gerçekten masraflı bir iş. Gübrelemesi ayrı masraf, sulaması, sökmesi, bakımı ayrı masraf. Tarlada işçi çalıştıracaksınız onun giderleri ayrı.”

GÖZLER PANCARDAYDI HAYAL KIRIKLIĞI YAŞANDI

Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut, bölge üreticisinin pancara en az 2 bin 500 TL fiyat beklediğini ancak açıklanan fiyatla büyük hayal kırıklığı yaşadığını ifade etti. “Fiyat girdi maliyetine göre düşük kaldı” diyen Başkan Akbulut, konuşmasını şöyle sürdürdü: “16 polar şeker pancarı prim dahil 2 bin 375 lira açıklandı. Doğrusu biz daha yüksek bir fiyatın açıklanmasını bekliyorduk. Pancar üretimi masraflı iş. Gübre, sulama, çapa, mevsimlik işçi derken bayağı zahmetli. Üreticimizin tarımdan uzaklaşmaması gerekir ancak bir kararsızlık yaşıyorlar. Mısırın açığını şeker pancarıyla kapatmak istiyordu üreticilerimiz. Gözler pancardaydı ama açıklanan fiyat hayal kırıklığından öteye gidemedi. Cihanbeyli bölgesinde 100 bin dekarlık pancar üretim alanı var. Çiftçiler tepkili.”

ARPA VE BUĞDAYIN AÇIĞI ŞEKER PANCARIYLA KAPATILACAKTI

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, beklentinin 2 bin 500, 2 bin 600 TL olduğunu belirtti. Kağnıcıoğlu, şu görüşleri savundu: “Açıklanan fiyat beklentinin altında kaldı. Dediğimiz rakamlar olsaydı çiftçi daha da memnun olurdu, üretim için daha fazla iştahlanırdı. Ekiminden sökümüne kadar pancar zahmetli bir iş.

Zor yetişen bir ürün. Zamanında suyunu vermeniz gerekir. Enerji maliyetleri son 2-3 ay içinde pancar üreticisine ağır bir yük getirdi. Hastalıktan korumak, poları tutturabilmek için ilaçlama yapmalısınız. Bu da ayrı bir masraf. Üretimde girdi maliyetleri arttı. Buğday ve arpadaki açığı çiftçi şeker pancarıyla kapatmak istiyordu ancak olmadı. Fiyattan memnun olanları da duydum ama 2 bin 500 civarı olsaydı çok daha iyi olurdu.”

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (7)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri