Konya çiftçisi nefesini tuttu! Bunu bekliyor

Konya'da arpa hasadının bayramda, buğday hasadının da haziran sonu başlayacağını söyleyen Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Bayram tatili başlamadan çiftçimiz fiyatların açıklanmasını bekliyor. Belirsizlik üreticiler için kötü bir durum” dedi

Konya çiftçisi, önceki gün nefesini tuttu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası yaptığı konuşmaya kilitlendi. Çiftçiler, dört gözle buğday alım fiyatının açıklanmasını beklerken, beklenen müjde yine verilmedi. Adana, Hatay başta olmak üzere, bazı bölgelerde hasat bitti. Konya'da arpa hasadının bayramdan sonra, buğday hasadının da haziran ayı sonu itibarıyla başlayacağı öngörülüyor. Durum böyleyken arpa ve buğday taban fiyatının hala açıklanmamış olması, çiftçinin tedirginliğini artırdı.

BELİRSİZLİK ÇİFTÇİ AÇISINDAN KÖTÜ

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, arpa hasadının Konya Ovası'nda bayramda başlayacağının altını çizdi. Fiyatların henüz açıklanmadığına vurgu yapan Başkan Kavuneker, “Bayram tatili başlamadan çiftçimiz fiyatların açıklanmasını bekliyor” dedi. Fiyat belirsizliğinin üretici için kötü olduğunu söyleyen Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Fiyatlar bir an evvel açıklanmalı. Hesapların da iyi yapılması gerekir. Biz verdik oldu anlayışı, çiftçilerimizi zora sokuyor” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİNİN AYAKTA KALMASI GEREKİYOR

“Buğday alım fiyatının en az 14 bin TL olmasını bekliyoruz” diyen Kavuneker, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün buğdayın çiftçiye ortalama maliyeti zaten 10 bin 800 lira. Kimi üretici 50 metreden kimisi de 150 metreden su alıyor. Bölgesel olarak fiyatların daha yukarılarda çıktığı yerler var. Biz, ortalama bir fiyat aldık ve 14 bin TL belirledik. Çiftçinin ayakta kalması için bu fiyatın verilmesi gerekir. Çiftçi, çok para kazanamıyor. Çiftçi, borçlu. Geçen yıl paraya ihtiyacı olan üreticiler ederinden daha düşük fiyata ürünlerini vermek zorunda kaldı. Elektrik, maaş ödemek için ürününü düşük fiyattan sattı. Bu yıl daha da sıkıntılı günler yaşanıyor. Geçen yılın borçları, bu yıla ertelendi. Bu yıl faizler çok yüksek. Geçen yıl düşüktü. Girdi maliyetleri aşırı arttı. Yüzde 50-70 oranında yükseldi. Çiftçinin kredi kullanma şansı da kalmadı. Sadece tarımda çalışan işçinin maliyeti 2 yılda üçe katladı. Üretici, bu yükün altından kalkamaz, üretimden kaçar. Tekrar ifade ediyoruz; bir an önce fiyatlar açıklanmalı. ”

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haber Haberleri