Konya çiftçisi destek istiyor!

Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin fırsata çevrilmesi gerektiğini dile getiren Konyalı çiftçiler, bu yıl her zamankinden çok daha fazla üretim yapmak istediklerini söyledi.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, Türk tarımını da olumsuz etkileyecek. Özellikle buğday ve ayçiçek sektörü sıkıntıya girecek. Tarımsal üretimin başkenti Konya'nın çiftçisi de ülkenin sıkıntı yaşamaması adına bu yıl her zamankinden daha fazla üretim yapmak istediklerini dile getirdi. Ovada ekim döneminin başlamasına az bir süre kala çiftçi; hükümetin mazot, gübre ve enerjide elini taşın altına koyması gerektiğine işaret etti.

BU FİYATLARLA ÇİFTÇİ NASIL ÜRETİM YAPABİLİR?

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, çiftçiye gübre ve mazot desteği verilmesi gerektiğini ifade etti. Kavuneker, “Nasıl bir serbest piyasa ekonomisi izliyoruz onu anlamadım” diye konuştu. Dünyada döviz kurunun arttığına dikkat çeken Kavuneker, “Dışa bağımlılığımız var bunların hepsini normal olarak karşılıyoruz. Gübre bir ara 15-16 TL'lere kadar çıktı. Sonra 12 liraya kadar düştü. Cumhurbaşkanımız açıklama yaptı 9 liraya kadar düştü gübre. Gübre 9 liraya satılıyordu, neden 15-16 liraya satıldı? Böyle bir serbest ekonomi olmaz. Pahalı fiyattan gübre alan çiftçi ne yapacak” dedi. Acilen devlet tarafından çiftçiye gübre verilmesi gerektiğini dile getiren Kavuneker, “Çiftçinin ucuza mazot temin edebilmesi gerekir. Ukrayna-Rusya savaşı var. Çiftçi gübre atmazsa ne olacak? Bu elektrik ve mazot parasıyla çiftçi nasıl üretim yapabilir? Buğday ve ayçiçek sektörü ciddi sıkıntıya girebilir. Krizi fırsata çevirmeliyiz. Devletin bütün tedbirleri alması gerekir. Gübre ekimi normal şartlarda bugünlerde başlar. Havalar yağışlı olduğu için tarlalar ıslak. Traktörlerle girilemiyor. Tekrar söylüyorum. Kısa süre içinde gübre atımına başlanacak, kaybedecek vaktimiz yok” şeklinde konuştu.

BU YIL ÇOK DAHA FAZLA ÜRETMELİYİZ

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu da şunları söyledi: “Çiftçilerimizin rahat edebilmesi için enerjideki KDV oranı Cumhurbaşkanımızın açıklamalarının ardından yüzde 18'den 8'e indirildi. KDV düşüşü çiftçiye enerji maliyeti noktasında bir nefes aldırır. Mazotta da KDV veya ÖTV'nin kaldırılması şart. Enerjinin yüzde 50'si süspanse edilmeli. Gübre fiyatları yeniden yükselişte. Çiftçimiz gübresini vaktinde zamanında ve yeterince atamazsa verim kaybı yaşanacak. Gübrenin de yüzde 40 ve 50 oranında süspanse edilmesi gerekir. Rusya ve Ukrayna arasında bir savaş var. Bu krizi fırsata çevirmeliyiz. Konya'da ekim dönemi başlayacak. Bu iki ülke ile de bizim ticaretimiz var. Bu yıl sorun yaşanmaması adına diğer yıllara oranla çok daha fazla üretmeliyiz.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri