Konya çiftçisi çok üzüldü! Keşke 2 bin lira daha verseydiniz

Konya çiftçisi, mısır taban fiyatının 6 bin lira olarak açıklanmasından memnun değil. Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Bugünkü maliyetlere göre taban fiyatı en az 8 bin lira olmalıydı. Üretim düşecek” dedi

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2023 sezonu mısır alım fiyatını ton başına 6 bin TL olarak açıkladı. Açıklanan fiyat, tarımsal üretimin başkenti Konya'da çiftçinin beklentisini karşılamadı. Geçen yıl 5 bin 700 lira olan, bu yıl da 6 bin lira olarak belirlenen taban fiyatı, çiftçinin huzurunu kaçırdı. Konya çiftçisi, beklentisinin 8 bin lira olduğunu, açıklanan fiyatla büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını belirtti.

HİÇ AÇIKLANMASA DAHA İYİYDİ

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, 6 bin TL olarak açıklanan mısır taban fiyatının çiftçileri memnun etmediğini dile getirdi. Geçtiğimiz yıl mısırın taban fiyatının 5 bin 700 lira olduğunu hatırlatan Kağnıcıoğlu, “Şimdi 6 bin lira oldu. Tatmin edici bir rakam değil” dedi. Girdi maliyetlerinin aşırı oranda yükseldiğine dikkat çeken Kağnıcıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sadece mazota son 3 ay içinde yüzde 100'den fazla zam geldi. DAP gübre geçen yıl 13-14 lira iken bugün 22-23 lirayı gördü. Bu açıklanan fiyatla birlikte Türkiye'de mısır üretiminde lider olan Konya'da ekim azalır. Çiftçi, girdi maliyetlerini ödemekte zorlanırken, hiçbir ürünü ekemez duruma gelir. Konya mısırı, Türkiye'nin en kaliteli ve verimli mısırı. Bizim beklentimiz 8 bin liraydı. Bu hesaplamayı da bugünkü maliyetlere göre yaptık. 8 bin lira afaki de bir beklenti değildi. 6 bin lira olarak açıklayacaklarına taban fiyatını hiç açıklamasalardı daha iyi olurdu. Bizim bir tesellimiz olmuş olurdu. Bu fiyatın tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Gerçekten çiftçileri çok üzdü açıklanan fiyat.”

PARA 30 GÜN İÇİNDE ÜRETİCİLERİN HESABINA YATIRILACAK

TMO, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerin mısırlarının tamamının alınacağını belirttiği açıklamada şu bilgilere yer verdi: “2023 yılı mısır üretimimizin geçen yıla göre aynı seviyede 8,5 milyon ton olacağı tahmin edilmektedir. TMO mısır alım fiyatı ton başına 6.000 TL olarak belirlenmiştir. TMO, Türkiye genelinde bulunan işyerlerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda mısır alım faaliyeti gösterecektir. TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri www.tmo.gov.tr internet adresinde yayınlanmakta olup üreticilerimiz bu depolara teslim ettiği ürününü Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO'ya satabileceklerdir. TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecektir. Randevular yarından (23.08.2023- saat 10:00) itibaren alınabilecek olup alımlara TMO işyerlerinde 24.08.2023'ten itibaren, lisanslı depolar üzerinden ise yine randevulu olarak 28.08.2023'ten itibaren başlanacaktır. TMO işyerlerinde, pazar günleri hariç, haftanın 6 günü alım yapılacaktır. Ürün bedeli ödemeleri, ürün teslimatına (TMO ve ELÜS) müteakip 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır. Üreticilerimiz lisanslı depolara ürün teslim etmesi halinde; yüzde 2 stopaj, yüzde 2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 ton nakliye desteği (750 TL'ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin yüzde 75'ine kadar sıfır (yüzde 0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkanları bulunmaktadır.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri