Konya Çevre Yolu Projesi için tarih verildi! Yine bitmeyecek

Yapımına 10 yıl önce başlanan ancak bitirilemeyen Konya Çevre Yolu projesi ile ilgili bir tarih de AK Partili Mehmet Baykan verdi. Baykan, “Projenin 2025 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor” dedi.

Konya'da yılan hikayesine dönen projeler arasında çevre yolu da yer alıyor. 2011 yılında ilk adımın atıldığı, 10 yıl önce, 2014'te yapımına başlanan projede söz verilen tarihler tutmuyor. Konyalılar ise verilen sözlerin tutulmasından dolayı sitemkâr olduğunu dile getiriyor. 122 kilometrelik projede 10 yıl içinde sadece birinci etap bitirilebildi. 46 kilometrelik ikinci etabın ise 21 kilometreden biraz fazlası tamamlanabildi. Yeni verilen sözle çevre yolu projesinin 'ikinci etabının 2025 yılının sonunda tamamlanacağının hedeflendiği' AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan tarafından ifade edildi. Projenin en masraflı kısmının 3. etap olduğu biliniyor.

2020'DE BİTECEK DENİLMİŞTİ! TAM 4 YIL GEÇTİ

Bu süreç içinde Konya çevre yolu projesi ile ilgili birçok söz verildi. Proje için farklı tarihler işaret edilse de hedeflenen tarih bir türlü tutturulamadı. Konya çevre yolu projesi için “2020 yılında bitecek” denilmişti. Gelinen süreçte projenin ikinci etabı dahi tam anlamıyla tamamlanamadı. 10 yıldır çalışmalar yürütülüyor. Çevre Yolunun 1. etabı toplamda 22 kilometreden oluşuyor. Projenin ilk etabı 2020 yılında tamamlandı ve trafiğe açıldı. Projenin ikinci etabı ise 46 kilometreden oluşuyor. 2. etap, Konya-Ereğli, Konya-Aksaray, Konya-Ankara ve Konya-Afyon yolları arası bağlantıyı sağlayacak.

BAKAN SÖZ VERMİŞTİ: YİNE TUTMADI!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, birkaç ay önce Konya'da devam eden 12 ayrı karayolu projesinin toplam bedelinin 16,5 milyar lira olduğunu belirterek, bu projeler arasında yer alan Konya çevre yolu ile ilgili de yakın zamanda bir değerlendirmede bulunmuştu. Bakan Uraloğlu, Konya-Karaman ve Konya-Ereğli yolları arasındaki bağlantıyı sağlayan 22 kilometrelik çevre yolu projesinin 1. Kısmını 2020 yılında trafiğe açtıklarını hatırlatmıştı. Uraloğlu, ayrıca şunları belirtmişti: “122 kilometrelik Konya Çevre Yolu'nu 2x3 şeritli, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında, 3 kısım halinde projelendirdik. Çalışmaları devam eden 46 kilometrelik 2. Kısım Konya-Ereğli, Konya-Aksaray, Konya-Ankara ve Konya-Afyon yolları arası bağlantıyı sağlayacak. Bugüne kadar 21 kilometrelik Ankara Yolu Köprülü Kavşağı'nı ve Aksaray Yolu Köprülü Kavşağı'nı tamamladık. Bu yıl içinde 8 kilometrelik kesimin yanı sıra 2 adet tek köprünün tamamlanmasını hedefliyoruz. 2024 yılı sonuna kadar da 2. kısmın tamamını bitirerek trafiğe açmayı planlıyoruz. 54 kilometrelik 3. Kısmın çalışmalarına da yatırım programına alındıktan sonra başlayacağız."

3. ETABIN MALİYETİ DİĞER ETAPLARA GÖRE DAHA YÜKSEK!

Projenin 3. etabı, 54 kilometreden oluşuyor. 3. etabın maliyeti, diğer etaplara göre çok daha yüksek. Ayrıca 1’inci ve 2’inci etaplarda, proje bedeli 1 milyar 568 milyon 52 bin 761 lira olarak belirlenmişti. Günümüz ekonomik şartları göz önüne alındığında ilk iki etaba göre 3. etabın maliyeti çok daha yüksek olacak.

ÇEVRE YOLU PROJESİ KOMPLİKE BİR YATIRIM

Projenin akıbeti merak edilirken, AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan, proje ile ilgili yeni bir açıklamaya imza attı. AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan, “Bayram bitiyor. Yavaş yavaş mesaiye başlayalım. Dersimiz; Konya çevre yolu” diyerek, TBMM'de yaptığı bir konuşmayı sosyal medya hesabından paylaştı. Baykan, o paylaşımla yıllardır bitirilemeyen proje ile ilgili son durumu aktardı. “Konya çevre yolu projesinde son durum hakkında bilgi vermek istiyorum” diyen Baykan, şunları kaydetti: “Proje toplamda 122 kilometre uzunluğunda olup, yalnızca şehrimiz için değil, ülke ekonomisi için de büyük katkılar sağlayacaktır. Yolcu taşımacılığından, nakliye ağına kadar her alan için büyük bir katma değer sağlayacak olan projenin birinci kısmı geçtiğimiz yıl itibarıyla tamamlandı. İkinci kısım 46 kilometre olup, Konya-Ereğli, Aksaray, Ankara, Afyon yolları arasında bağlantıyı sağlayacaktır. Yalnızca bölünmüş yoldan ibaret olmayan projenin ikinci kısımda viyadükler, demiryolu geçişleri, köprülü kavşaklar bulunmaktadır. Yurdumuzun merkezi konumunda olan Konya, başta lojistik dağıtım olmak üzere, turizm ve transit yolcu geçişinde önemli bir kavşak noktasıdır. 2024 yılında 750 milyon TL ödenekle 4,5 kilometre bölünmüş yol yapımı ve önceki yıllarda tamamlanan 11 kilometrelik üst yapı eksiklikleri giderilecek olup, projenin 2025 yılı sonunda tamamlanması hedeflenmektedir. Konya çevre yolu projesi komplike bir yatırımdır ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağı tartışmasızdır.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (26)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Konya Haber Haberleri