Konya bu alanda 4. oldu! Yeni sistem başarıya engel

Şehirleşmenin önünde bürokrasi engeli olduğunu belirten İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, “Binayı yapmak için 1 tane, yıkmak için ise 22 belge istiyorlar. Bu engel insan hayatını tehlikeye atıyor” dedi

Gazetemizi ziyaret eden İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, Konya’da yıllardır süregelen kentsel dönüşüm planının bürokrasi engeline takıldığını belirterek, bu nedenle birçok güvenlik zafiyetinin ortaya çıktığını dile getirdi. Akın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bir binanın yapımında tek belge ile onay verdiğini ancak yıkımında ise 22 belge istediklerini kaydetti. Gereken tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Akın, tedbir alınmazsa ikinci bir Zümrüt Apartmanı vakasının yaşanacağını ifade etti. 

BÜROKRASİ EN BÜYÜK ENGEL

Türkiye'deki binalara güvenli demenin en büyük risk olduğunu belirten İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, “Konya Türkiye’de 4. Sırada şehirleşme planı olarak. Yakışanı yapıyor diyebiliriz lakin son zamanlarda bu süreç aksıyor. 6306 sayılı kanunun mantığı riskli yapılardan kurtulalım, bunun için kira desteği yapalım ve bazı haklar getirelim. Aslında yapılmak istenen, vatandaşın riskli yapısını terk etmek, belli haklar ve kredi gibi hususlar ile konut imkânını kavuşmasını sağlamak. Aslında verilen kira oranının çok önemli bir rakam değil. Bununda düzenlenmesi gerekiyor. Şu anda Konya Bölgesinde bin 400 lira kira ödüyorsunuz. Bu binaların herhangi bir depremde felakete dönmesi öngörülüyor. Türkiye’de binalara güvenli demek en büyük risk.  Biz 2 milyon yapıyı sağlam hâle getirdik. Türkiye’de 20 milyon yapıyı dönüştürmemiz lazım. Biz daha 2 milyonunu dönüştürdük. Bunu hızlandırmamız lazım. Bunu nasıl hızlandırabiliriz diye düşündüğümüzde bakanlık lisanslı kuruluşlar gibi beraber el ele vererek bu süreci hızlandırmamız lazım. Esas problem, işlemin çok yavaş olmasıdır.  Bir vatandaş benim yapım riskli mi değil mi diye başvurduğunda, ancak 3 ay sonra onaylanıyor. Bu yapıların 10 günü aşmayacak şekilde yapılanması ve bu bürokrasi engelinin ortadan kalkması asgari boyutta önem taşıyor. Burada personel yetersizliğinden bahsediliyor. Mühendislik bakış açısı olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.  

EVRAK VE KIRTASİYE İŞLERİ ZORLUYOR

Bürokrasi engelinin şehirleşme planına engel olduğunu vurgulayan Akın, “Binayı yapmak için istedikleri belge 1 tane, yıkmak için ise 22 belge istiyorlar. Bu engel insan hayatını tehlikeye atıyor. Eskiden sadece bu iş yalnızca tek bir evrakla hallediliyordu. Yine bürokrasi engeli karşımıza çıkıyor. Yapılırken ruhsata ihtiyaç yok yıkılırken 22 evraka ihtiyaç görüyoruz. Kimliksiz binayı yıkmak için 5 evrakla başlıyoruz. Sonra yıkmak için bir klasör evrak teslim ediyorsunuz. Kanunun istediği bu bina yıkılmış mı yıkılmamış mı bu hususa bakılıyor. Eskiden sadece 1 evrakla halledilen işi bugün insanların 22 sayfalık evrak getirmesi yapılan işleri uzatmaktan başka bir şey değildir. Bürokrasi engeli Türkiye’de süregelen bir sorun oldu. Binayı yaparken zorluk olmuyor ama yıkarken 22 evrak istiyorsunuz. Bu yüzden riskli yapıdaki binalar olası bir afette yıkılarak can kaybına neden oluyor. Bürokrasi engelini aşmalıyız” diye konuştu. 

ZÜMRÜT APARTMANI VAKASI YAŞANABİLİR

İkinci Zümrüt Apartmanı vakasının yaşanmaması için bürokrasi engelinin ortadan kalkması gerektiğini belirten İMO Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, sözlerini şöyle tamamladı: “İkinci bir Zümrüt Apartmanı vakasının bu tür tedbirsizlikler yüzünden yaşanması olağandır. Denetimlerin daha yoğunlaşması, ilgili bakanlıkların bürokrasi engelini kaldırması, şehirleşme planının daha hızlı adımlarla olması görülebilir. Kentsel dönüşümün acilen yapılması gereken yerler ise Binkonutlar Mahallesi, Alaaddin çevresi, Aydınlıkevler Mahallesi, İhsaniye Mahallesi riskli bölgeler alanında. Biz İnşaat Mühendisleri Odası olarak diyoruz ki her 5 yılda bir binaların denetlenmesi gerekiyor. İnsanlar riskli evlerde yaşamak istemiyorlar. Bu evlerden bir an önce kurtulmak isteyen vatandaşlar o evlerden çıkıyorlar. Bu işi bu kadar zorlaştırmamız neden bu şekilde anlamış değilim. Konya şehirleşmesinde başarılı olmuştu ama tek bir evrakla yapılan işlerin 22 evraka çıkması gerçekten Konya’nın bu başarısına gölge düşüreceğini belirtmek istiyorum. İlgili kurumların gereken hassasiyeti göstermeleri önem arz ediyor. Türkiye’de bu kadar bürokrasi engeli olmasına rağmen 4. olmamız buna rağmen büyük bir başarı.”

ALİ GÖZEN
 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri