Konya boğuluyor

Konyanın kabusu haline gelen ve hastanelerde yoğunluğun artmasına neden olan hava kirliliğine karşı vakit kaybedilmeden tedbir alınması gerekiyor

ÖLÇÜM SONUÇLARINA SANSÜR MÜ

Konya’da son üç gündür özellikle partikül madde kirliliğinin sınır değerleri defalarca aştığı, bazı zaman diliminde sınır değerlerin iki katının üzerine çıktığı görüldü. Çevre ve Orman Bakanlığının Hava Kalitesi ölçüm verileri kirlilik açısından vahim sonuçları ortaya koyarken, Konya Büyükşehir Belediyesinin ölçüm sonuçlarının hava kirliliğinin tırmandığı son 4 gündür yayınlanmaması dikkat çekiyor.

MERAM’IN TEMİZ HAVASI TARİH OLDU
Çevre Bakanlığının ölçümlerine göre, Konya’nın Selçuklu ilçesinde partiküler madde kirliliği 14 ayrı ölçümün 11’inde aşıldı. Sınır değeri metreküpte 300 mikrogram olan partikül madde kirliliği dün saat 12’de 761’e ulaştı. Meram’da 15 saatlik ölçüm sonuçlarının tamamında partikül kirlilikte sınır değerler aşıldı. Kirli havası ile insanları büyük sıkıntıya düşen Karatay’da ise ölçüm sonuçları yayınlanmadığı için sınır değerlerin ne kadar aşıldığı bilinmiyor.

PARTİKÜL KİRLİLİĞİ AKCİĞERİ TAHRİP EDİYOR
Artan hava kirliliği sağlığa olumsuz etkisini de hemen gösterdi. Aralık ayı içerisinde Numune Hastanesi ve Semt Polikliniğine 2 bin 435, Dr. Faruk Sükan Hastanesine ise 4 bin 718 hasta geldi. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Aydemir, hava kirliliği ile birlikte solunum yolu hastalıklarında ciddi artış olduğunu vurguladı. Aydemir, “Hava kirliliğinden en çok çocuklar, yaşlılar ve astım hastaları etkileniyor” dedi.

AKCİĞER KANSERİ BİLE YAPABİLİR
Aydemir risk gruplarının kirli havada sokağa çıkmaması gerektiğini vurguladı. Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Hasan Tahir Canbaz da,  “Solunum yolu ile alınan hava içerisindeki parçacıklar, teneffüs esnasında akciğerlere kadar ulaşır. Solunum sisteminin derinliklerinde depolanan bu parçacıklar, akciğer kanserlerine kadar varan sorunlara neden olabilir” dedi.

Kirlilik tavan yaptı

Artan hava kirliliği sağlığı tehdit ediyor. Kirliliğin etkisiyle hastanelerde yoğunluk arttı

Son birkaç haftadır artan ve Şeb-i Arus törenleri esnasında tavan yapan hava kirliliği şehirdeki insanlara zehir soluturken sağlığı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Konya’da son üç gündür özellikle partikül madde kirliliğinin sınır değerleri defalarca aştığı, bazı zaman diliminde sınır değerlerin iki katının üzerine çıktığı görüldü. Çevre ve Orman Bakanlığının Hava Kalitesi ölçüm verileri kirlilik açısından vahim sonuçları ortaya koyarken, Konya Büyükşehir Belediyesinin ölçüm sonuçlarının hava kirliliğinin tırmandığı son 4 gündür yayınlanmaması dikkat çekiyor. Konya Büyükşehir Belediyesinin Mevlâna ve Selçuklu’da kurduğu iki istasyondan alınan ölçüm sonuçlarının günlük ortalaması 2008 yılının başından bu yana yayınlanıyor.
Çevre ve Orman Bakanlığının ölçümlerine göre, Konya’nın Selçuklu ilçesinde partiküler madde kirliliği 14 ayrı ölçümün 11’inde aşıldı. Sınır değeri metreküpte 300 mikrogram olan partikül madde kirliliği dün saat 12’de 761’e ulaştı.
Bir zamanlar temiz havası ile bilinen Meram’da ölçüm sonuçları daha da vahim. Dün 15 saatlik ölçüm sonuçlarının tamamında partikül kirlilikte sınır değerler aşıldı. Meram’da partikül kirlilik saat 11.00’de 732, 05.00’te ise 722 olarak ölçüldü.
Kirli havası ile insanları büyük sıkıntıya düşen Karatay’da ise ölçüm sonuçları yayınlanmadığı için sınır değerlerin ne kadar aşıldığı bilinmiyor.
HAVA KİRLİLİĞİ AKCİĞER KANSERİ YAPIYOR
Daha çok kış aylarında büyük kentlerde ortaya çıkan hava kirliliğinin, özellikle kalp ve akciğer hastalarını etkilediğini ve büyük sorunlara yol açabileceğini belirten Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Hasan Tahir Canbaz,  “Solunum yolu ile alınan hava içerisindeki parçacıklar, teneffüs esnasında akciğerlere kadar ulaşır. Solunum sisteminin derinliklerinde depolanan bu parçacıklar, akciğer kanserlerine kadar varan sorunlara neden olabilir” dedi. Hasan Tahir Canbaz, havada bulunan karbon parçacıklarının, ozon, karbonmonoksit, kükürtdioksit, doymamış hidrokarbonlar, aldehitler, kanserojen maddeler gibi kirleticilerin, insanların solunum yollarını etkileyerek normal mekanizmasını bozduğunu söyledi. Dr. Canbaz, kirliliğin bronşlarda iltihaplara, daralmalara sebep olup, bu değişimler sonunda da kronik bronşit ve amfizem gibi rahatsızlıkların meydana geldiğine işaret etti.
Oluşan duman ve isin astım, çeşitli burun ve boğaz hastalıkları ile kalp – damar hastalıklarını tetiklediğini belirten Dr. Canbaz, hava kirliliğine çok fazla maruz kalan bireylerde daha farklı rahatsızlıkların da görülebileceğini açıkladı. 
HASTANE VERİLERİ ‘ALARM’ VERİYOR
Aralık ayı içerisinde Numune Hastanesi ve Semt Polikliniği’ne gelen hasta sayısı 2 bin 435 olarak kayıtlara geçerken, Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk hastalıkları Hastanesi’ne ise 4 bin 718 çocuğun tedaviye getirilmesi kirliliğin ne kadar tehlikeli boyutlara ulaştığını ortaya çıkardı. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Yusuf Aydemir, “Son bir aydır ileri derecede artan hava kirliliği ve yoğun sis özellikle çocuklar, yaşlılar ve solunum yolu hastalığı olan kişileri etkiliyor. Özellikle solunum yolu hastalıklarında ciddi oranda artış oldu. Solunan partikül miktarındaki artış direk olarak akciğerlerde bir tahrişe ve hava yollarının daralmasına neden olmakta. Bundan da en çok çocuklar, yaşlılar ve astım ile kronik bronşit hastalığı olanlar etkileniyor” dedi.
‘SOKAĞA ÇIKMAYIN’ UYARISI
Aydemir, özellikle bu üç gurubun hava kirliliği ve sisin yoğun olduğu dönemlerde sokağa çıkmamaları gerektiğini ifade ederken, “Bu kişiler mecbur kalmadıkça sokağa çıkmamalı ve bu havayı solumamalı. Bu tür rahatsızlığı olan kişiler kirli havayı soluduğu zaman halk arasında yoğurt yedirme gibi yanlış bir uygulama var. Kirli havayı soluyan kişiler kesinlikle bir uzman doktora müracaat etmeli. Bu nedenle öksürük, hırıltı nefes darlığı gibi şikayeti olan vatandaşlar hastalıkları ilerlemeden önlemini almalı” diye konuştu.

ALİ SAİT ÖGE

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Türkiye Haberleri