Konya bizim için kara gün dostu

Bosna-Hersek'in Hadzici Belediye Başkanı Hamdo Eyüpoviç, "Konya halkı savaş yıllarının en zor ve karanlık yıllarında Bosna-Hersekli Müslümanların yanında. Biz bu dostluğu ve kardeşliği kıyamete kadar unutmayacağız" dedi

Meram Belediyesi ile kardeş şehir olan Bosna-Hersek'in Hadzici şehrinden gelen heyet Merhaba Şehir'e özel açıklamalarda bulundu. Bosna-Hersek'in merhum cumhurbaşkanlarından Rahmetli Aliya İzzetbegovic'in dava arkadaşlarından olan Hadzici Belediye Başkanı Hamdo Eyupovic, Meram Belediyesi ile kardeş şehir olmaktan dolayı büyük onur ve mutluluk duyduklarını söyledi. Bosna-Hersekli Müslümanların Konya ile manevi bir bağı olduğuna dikkat çeken Eyüpovic, "Konya halkı bizi en zor günlerimizde yalnız bırakmadı. Her zaman yanımızda oldu. Savaş yılları Boşnaklar için çok zor ve dramatik günlerdi. Bu zor ve karanlık günlerde Türk halkının özellikle de Konyalıların bize verdiği unutmamız mümkün değil" dedi.



KONYA KÜÇÜK BİR BOSNA OLMUŞ

Türkiye'nin birçok şehirle Bosna-Hersek'teki şehirlerin kardeş şehir olduğuna dikkat çeken Eyüpoviç, "Hadzici Belediyesi olarak 9 yıl önce Meram Belediyesi kardeş şehir protokolü imzaladık. Meram Belediyesi şehrimizde bazı yatırımlarda bulundu. Hadzici halkı bundan dolayı Meram Belediyesine müteşekkir. Konya'da Bosna-Hersek Fahri Konsolosluğu'nun hizmet vermesi de bizleri mutlu ediyor. Şehrin birçok bölgesinde Bosna ile ilgili isimler var. Aliya İzzetbegoviç'in isminin camiye ve büyük bir caddeye verildiğini duydum. Onun dışında Bosna'nın din alimlerinden rahmetli Hacı Hafız Muliç'in ismini parkta gördüm. Bosna-Hersek ve Sancak Mahalleleri var Konya'da. Saraybosna Parkı önünde Mostar Köprüsü'nun küçük bir maketini görünce çok mutlu olduk. Şehir merkezinde de Saraybosna sebilinden insanlar su içiyor. Konya küçük bir Bosna-Hersek olmuş. Bizim bu kardeşliğimiz kıyamete kadar devam edecek" dedi.

DAYTON'UN ZORLUKLARI DEVAM EDİYOR

Eyüpoviç, Bosna'da yaşanan gelişmeleri de değerlendirdi. Bosna'da savaştan sonra imzalanan Dayton Antlaşması'nın ülkede yaşanan sorunların kaynağı olduğunu kaydeden Eyüpoviç, şunları söyledi: "Dayton Barış Antlaşması 1995’te imzalandı. 4 yıl süren savaşın ardından bu anlatlaşmayı imzalamak zorunda kaldık. Bu anlaşma aynı zamanda Bosna-Hersek’in anayasası konumunda. Bu Dayton Barış Antlaşması’nın getirdiği olumsuzluklar devam ediyor. Bu antlaşmanın Bosna’da yaşanan savaşı durdurması dışında hiçbir maddesi adil bir anlaşma değildir.  Dayton Antlaşması çok karmaşık bir yapıyı ortaya çıkarmıştır. Belediyeler ve kantonlar mevcut. 2 ayrı federasyon mevcut. Ondan sonra devlet mevcut. İşleyişi zor olan siyasi ve anayasal yapısı mevcut. Böyle siyasal yapıda hızlı hareket etmek imkânsız oluyor.  95 yılına kadar karşılıklı çatıştığınız insanlarla Bosna-Hersek’i beraber inşa etmek zorundayız. Şu an itibariyle Bosna-Hersek’in durumu." Hadzici Belediyesi ile birlikte Konya'ya gelen Meryema Saraylic ise şunları kaydetti: "İlk defa Türkiye'ye geliyorum. Türkiye'den çok güzel duygularla ayrılıyorum. Konya'da kendimi evimde hissettim."

KONYA BİZİM DERVİŞLER ŞEHRİ

Konya'nın kendileri için manevi bir şehir olduğunu kaydeden Adisa Basic, "Bosna-Hersek'te insanlar Konya'yı 'Dervişler Şehri' olarak çağırıyor. Konya'dan gelen dervişler sayesinde İslam'la tanıştık. 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta en büyük desteği Konya halkından aldık. Türk milletinin dostluğunu ve kardeşliğini unutmayacağız" dedi.   Mensura Jahic ise "Bosna halkı ve Türk halkı aynı mentaliye sahip. İnsanlar burada misafirperver ve oldukça cana yakın. Boşnaklar da misafirperver bir halktır. Türk dostlarımızın bize gösterdiği misafirperverliğe teşekkür ediyorum" diye konuştu.

KONYASPOR'U YAKINDAN TAKİP EDİYORUM

Mirsad Hadzimehic ise Konyaspor'u yakından takip ettiğini belirterek, "Konyaspor'da çok sayıda futbolcumuz oynuyor. Geçtiğimiz yıl Rijad Bajic oynuyordu. Deny Milosevic ve Amir Hadziahmetovic de Konyaspor'da oynuyor. Saffet Susiç'in de Konyaspor'da görev yaptığını duymuştum. Spor alanındaki ilişkilerimizin daha fazla gelişmesini istiyorum. Bosna'da çok yetenekli futbolcularımız var. Bu gençlerin Türk liglerinde daha fazla oynaması gerekiyor" diye konuştu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri